Capitolul 11 – La seful WordPress

Capitolul 11 – La seful WordPress

 

Cristian era fascinat de wordpress. Primul sau blog fusese pe wordpress. Si actualul sau blog, pe domeniu, tot pe o platforma wordpress era.

Desi nu era fan al deplasarilor in strainatate, in primul rand din cauza comoditatii, unul dintre visurile sale era sa viziteze sediul WordPress. Nu era doritor sa viziteze Parisul (pe care oricum il vazuse, nefiind atat de incantat de el), nu dorea sa vada Praga ori Viena, nici macar Instanbulul nu-i facea cu ochiul.

Dorea, pur si simplu, sa vada sediul central al WordPress.

Cand era student avusese sansa sa plece pe un Work and Travel. Pe atunci, insa, wordpressul nu era la moda. Programul Work and Travel presupunea, insa, munca fizica, lucru care pe Cristian nu il incantase deloc. Din acest motiv a evitat acele programe.

Iata, insa, ca acum venise propunerea de a pleca intr-un sejur in America. Pe langa Statuia Libertatii si alte destinatii celebre, el dorea sa vada, musai, sediul WordPress. E drept, era tentat sa viziteze si alte sedii celebre: sediul Microsoft, sediul Google (prietenul sau, Google, asa cum ii placea lui sa se laude) ori sediul Apple (desi nu gusta neaparat produsele cu mar pe spate).

Decide sa mearga in America alaturi de prietena sa, Anca. O astfel de calatorie, UNICA, nu se putea face de unul singur.

Inainte sa plece, insa, face un anunt surprinzator: Nu voi mai posta timp de 4 saptamani. A dat blogul pe mana catorva prieteni, colaboratori ai sai. El a spus ca urma sa-si vada de a sa vacanta speciala (ca doar toata distractia era obtinuta prin bunavointa prietenilor sai de la CND Turism – Vacanțe Speciale).

WordPressul este inventia corporatiei Automattic, fondata in anul 2005. Are sediul in San Francisco si are fix 269 de angajati. Desi are un sediu, si unul impunator, majoritatea angajatilor lucreaza DE ACASA. Angajatii sai nu sunt toti din San Francisco, ci din 141 de orase si 28 de tari. Mai multe despre Automattic puteti afla de pe Wikipedia, iar despre filosofia acestei firme din acest articol.

Ca un facut, cu 2 zile inainte sa se intoarca in Romania, Cristian Manea primeste oferta de a vorbi unor studenti de la Universitatea Romano-Americana. Urma sa vorbeasca despre America, programul Work and Travel si despre vacantele active. El, care nu gustase pana atunci acest tip de vacante, care nu suporta munca fizica, trebuia sa vorbeasca despre asa ceva.

Organizatorii stiau ca el este in America, momentul era ideal. Urma sa relateze amintiri proaspete de acolo.

Ca de obicei, discursul il publica pe blog. Contrar obiceiului sau, de aceasta data a tinut intocmai discursul pregatit. Probabil de teama sa nu uite ceva.

Dragi studenti Romano-Americani,

Dupa cum stiti, tocmai ce m-am intors din America. America – tara tuturor posibilitatilor. America – tara care ma ajuta pe mine, cel mai mult, sa-mi castig existenta. Platforma WordPress a aparut acolo, motorul de cautare Google a aparut acolo, Windows-ul, care mi-e prieten de aproape 20 de ani, tot de acolo vine.

Credeti voi ca aceste lucruri au aparut INTAMPLATOR din America? Aveti impresia ca puteau aparea in alta parte? Va zic eu, clar si precis: NU!

Calculatorul, ca obiect, putea aparea oriunde. Telefoanele, tabletele, orice alt device, pot aparea oriunde. Exista tari foarte avansate tehnologic, precum Coreea de Sud ori Japonia; exista tari extrem de muncitoare, precum Germania ori Elvetia. Exista tari care au inventat lucruri utile umanitatii, exista tari carora trebuie sa le multumim pentru contributiile lor.

Totusi, motorul de cautare Google si platforma WordPress NU puteau aparea decat in America. Mentalitatea de acolo le-a generat. O platforma libera, pe care poate scrie oricine, doar in America putea aparea. S-a dezvoltat in alte tari, alte tari l-au adoptat, dar tara de bastina este America.

America nu o fi inventat foarte multe lucruri. America nu o fi adus contributii majore in domeniul medicinei ori fizicii. Insa America a inventat UN MOD DE GANDIRE. Pentru el va duceti acolo.

Va intoarceti alti oameni: mai toleranti, mai buni, mai intelegatori, mai deschisi.

Daca vreti sa vizitati tari frumoase, din care sa va intoarceti cu o tona de poze, mergeti in vacante exotice prin Egipt, Tailanda ori cine stie ce insula. Daca vreti sa va petreceti o vacanta romatica cu persoana iubita, mergeti in Paris. E orasul iubirii. Ori in Roma. Ori in Venetia.

Daca vreti, insa, sa va intoarceti cu alta mentalitate, mergeti in America.

Iar voi, dragii mei, ar trebui sa fiti PRIMII studenti care mergeti in America. Pe voi scrie studenti ROMANO-americani. Momentan sunteti doar romani. Abia dupa ce veti merge in America va veti merita numele de studenti romano-americani.

Iar eu, pentru prima oara, mi-am cunoscut seful. Seful WordPress, ca despre el vorbesc. Seful WordPress nu e un om, ci e un mod de gandire. L-am cunoscut si, sincer, ii voi urma sfatul. Care este un sfat simplu: scrie liber, scrie ce gandesti.

Salutari ROMANO-AMERICANE tuturor studentilor prezenti in aceasta sala

Intrebarile au fost nenumarate, Cristian povestind apoi picanterii de prin America: cum s-a suit pe dealul Hollywood, cum s-a pozat pe Statuia Libertatii, cum l-a urmarit un negru la metroul din New York, cum a mancat mici in New York, cum a facut diaree de la sendvisurile mexicane extrem de picante, cum a mancat hot-dog de 1 dolar din strada… Si cate si mai cate…

A concluzionat: am 27 de giga de poze. Cred ca-mi voi un stick de 32, special dedicat pozelor. Pe stick va scrie, bineinteles, Made in China :))

Toata sala a inceput sa rada si l-a aplaudat indelung. Dupa aplauze, mai adauga ceva:

Nu intamplator scrie MADE IN CHINA pe produse. Ele au fost GANDITE in America, putand fi fabricate oriunde. Ei sunt cu ideile, chinezii cu munca.

Intre timp, articolul sau, programat sa apara fix cand urma sa isi termine discursul, avea deja 30 de comentarii. Unii studenti comentasera live, in timpul sesiunii de intrebari.

Capitolul 11 – La seful WordPress – al XI-lea articol din competitia Super-Blog 2014. Mai multe despre Cristian Manea si ale sale aventuri in episoadele viitoare. Daca vrei sa ii dai o mana de ajutor lui Cristian, ai cele 4 optiuni: comentariu, like, share si retweet. Recomand combinarea lor pentru un efect sporit 🙂 In final, o intrebare: crezi ca bloggerul Cristian Manea are dreptate, mentalitatea fiind cel mai de pret lucru al americanilor? Astept raspunsurile in comentarii. Salutari SUPERblogosferice TUTUROR!

4 thoughts on “Capitolul 11 – La seful WordPress

  1. Cel mai amuzant moment mi se pare urmarirea de ma metrou. Acum ma intreb, oare, cu ce l-a suparat pe respectiv ca sa fie parte dintr-o urmarire ca in filmele americane politiste?

Lasă un răspuns