Glume cu morti. Glume cu moartea.

Glume cu morti. Glume cu moartea.

 

Sunt anumite persoane , in special cei in varsta, care nu accepta, sub nicio forma, glumele cu morti. Care refuza nu doar sa rada, dar sa si auda astfel de glume. Merg pe principiul De morti numai de bine, iar despre moarte, chipurile, nu ar trebui sa faci glume.

Nu-mi dau seama daca asta se intampla strict in Romania sau mai au si altii chestia asta, stiu, insa, ca-n tara in care traiesc, cu cat inaintezi in varsta cu atat glumele despre moarte te afecteaza, uneori direct. Te gandesti, cu groaza, ca nu mai e mult pana vei ajunge si tu acolo. Te gandesti cu groaza ca unii te vor ironiza si pe tine dupa ce mori. 

E drept, nu toti au atitudinea asta fata de moarte. Sunt batrani foarte simpatici, care ironizeaza pe cea cu coasa. Imi zicea cineva despre un mos, care vorbea despre cat mai are el pana se duce la subsol. Sunt alti batrani care vorbesc, cu zambetul pe buze, despre momentul in care vine sa-i ia aia urata. Sunt batrani care nu inteleg atunci cand par a fi amenintati, spun, razand: Si ce-mi faci? Ma omori? Pai asta oricum se va intampla destul de curand, de ce te mai obosesti? 

Sincer, nu-mi dau seama care este atitudinea corecta. Nu-mi dau seama care are dreptate si care nu, desi, obiectiv vorbind, niciunul nu are in totalitate dreptate.

Ce stiu eu, insa, este ca nu-i voi invidia niciodata pe cei care lucreaza la pompe funebre. Pe de-o parte, unii ii condamna pentru ca PROFITA (adica fac profit) de pe urma necazului oamenilor. Cinism? Lacomie? Altii, pe de alta parte, ii lauda, spunand ca ei fac ceea ce altii nu ar putea face.

Este neplacut, greu de tot, sa lucrezi tot timpul cu morti, sa ai discutii numai si numai despre asta, sa vinzi sicrie, sa te gandesti cum poti duce un decedat la locul de inmormantare (vorbind, aici, inclusiv de transport funerar international, caci unii romani inceteaza din viata si in afara granitelor tarii). Sunt lucruri importante, de care trebuie sa se ocupe cineva, musai cineva neimplicat sufleteste, neafectat de trecerea in nefiinta a decedatului.

Oricat de multi bani ar lua, oricat de absurd vi s-ar parea, ei fac niste lucruri care trebuie facute si nu pot decat sa-i apreciez.  Sa le apreciez taria de caracter, sa ii aplaud si sa le strang cu respect mana.

Cu toate astea, chiar daca am avut si cu siguranta voi mai avea morti in familie, in continuare savurez si voi savura glume cu moartea. Nu voi exclude din reportoriul meu ceea ce numesc unii, scarbiti, glume cu morti. Radem, glumim, dar nu parasim incinta, cum zice unul dintre cele mai cunoscute bancuri tematice. Caci, din punctul meu de vedere, a fac glume cu morti nu inseamna ca te bucuri de moarte, fie moartea cuiva, fie in general de moarte. Inseamna, doar, ca alegi sa raspunzi cu glume la o chestiune inevitabila. Sau credeti ca vreunul dintre noi este nemuritor? 🙂 Salutari MINUNATE tuturor!

One thought on “Glume cu morti. Glume cu moartea.

Lasă un răspuns