Romanul este trendsetter cinematografic: Disney a adoptat ciorba!

Romanul este trendsetter cinematografic: Disney a adoptat ciorba!

 

 

In ultimul film Disney, Frumoasa si Bestia, marele producator american de filme a adoptat o moda de care romanii sunt deja satui: mancatul ciorbei in timpul filmului. Acum, normal ca romanii au fost primii care au reactionat. Toti, insa, prefera s-o faca sub protectia anonimatului, nedorind sa se puna rau cu gigantul Disney.

Cateva reactii mi-au atras atentia:

Un regizor, considerat unul dintre promotorii ciorbei, ne declara: Pentru inceput, e promitator. Sunt multe lucruri de criticat, dar simplul fapt ca au adoptat ciorba ma face sa ma simt bine: inseamna ca americanii ne urmaresc filmele. Nu s-or uita milioane de spectatori la ele, dar macar avem cativa spectatori de lux.

Un alt regizor, considerat a fi printre preferatii festivalului de la Cannes, este un pic mai dur: O fi pentru ei prima ciorba, dar la nivelul ala nu putem vorbi de amatorism. Cu toate astea, este de neconceput faptul ca scena cu ciorba nu dureaza nici macar 1 minut. De ce mai pui ciorba daca treci atat de repede peste ea?

Un altul, si el cu premii europene, este la fel de revoltat: La ciorba se discuta cele mai profunde lucruri. La ciorba se filosofeaza. Cum sa pui scena cu ciorba si sa nu-i pui pe protagonisti sa discute? Pai de ce o mai pui?

Un masterand de la UNATC, si el sub protectia anonimatului, a declarat: La cum arata scena aia, daca am fi inclus-o, ca atare, in scurtmetrajul de licenta, am fi picat. Nici macar 4 nu am fi luat la licenta. Scena este gresita din toate punctele de vedere. Unde o fi facut regizorul ala scoala nu stiu, dar la UNATC sigur nu.

Un regizor batran, profesor la UNATC, ne explica: Scena cu ciorba este, cum sa va spun, sfanta. Decat s-o pui asa, mai bine n-o mai pui. Iti bati joc de ea. Dar e bine ca Disney a facut asta, avem ce preda studentilor ca exemplu negativ. Nu stiu ce succes va avea la public, dar va dau scris, va garantez, ca la Cannes nu va fi nici macar nominalizat. NU ARE nicio sansa. Si nici la Gopo nu-l vom primi.

Unii novici in ale filmului au fost impresionati de biblioteca.

Un actor, interpret in mai multe filme romanesti, a comentat cu mahnire: Pana acum ii invidiam pe actorii americani pentru bani, acu’ mai am un motiv sa-i invidiez. Pai scena aia cu ciorba e banala, cred ca a fost trasa din prima. Eu a trebuit sa mananc castroane intregi de ciorba, de fiecare data avand alta problema. Scena aia o fac cu ochii inchisi. E banala, ascultati-ma pe mine.

O alta nedumerire a romanilor: de ce supa de rosii? Pentru asta am apelat la blogosfera de food. Un blogger de acolo, si el sub protectia anonimatului, a declarat: Nu stiu ce au vrut sa arate, noi, romanii, intelegem ca Bestia, desi isi permitea orice, se dadea modest. La noi supa de rosii mananca doar pitipoancele si saracii. Daca era vreun barosan cu ceafa lata, sigur manca ciorba de burta. Nu ma pricep la cinematografie, desi scriu despre ea,  dar cred ca au vrut sa spuna ceva cu aceasta ciorba. Culoarea rosie, nu-mi dau seama ce. Oricum, da impresia de #saracie. Eu asa am dat pe twitter dupa ce am vazut filmul. A fost primul hashtag la care m-am gandit.

Un critic de film incearca sa explice: Marea problema a scenei nu este ca-i supa de rosii, ci sonoritatea ei. Sau absenta sonoritatii. Trebuie ca spectatorul SA AUDA cum e sorbita acea supa/ciorba. D-aia noi, romanii, cand inseram aceasta scena, punem ciorba in strachina, nu in farfurie normala. Si chiar daca o punem in farfurie, chiar daca punem actorii sa vorbeasca, sunetul ciorbei este dat mai tare. Ciorba este mai importanta decat discutia, oricat de profunda ar fi acea discutie.

In sfarsit, un critic roman a incercat sa inteleaga logica americanilor: La americani este alta cultura. La ei conteaza vizualul foarte mult, impactul. Citeam cronici americane ale filmului si niciuna nu pomenea de ciorba. Ei de fapt nici n-au bagat-o in seama. Acum, incerc sa-mi dau seama de ce este silentioasa. Eu cred ca intentionat: este silentioasa, Bestia soarbe ciorba/supa direct din farfurie, fara sa foloseasca lingura, la final ramanand murdar la gura. Culoarea rosie simbolizeaza pasiune, Bestia cu gura plina de supa de rosii simbolizeaza, probabil, faptul ca saliva dupa ea. Pasiuni extrem, pozitive sau negative, asta simbolizeaza culoarea rosie. Iar scena este muta pentru ca el vrea sa-si arate sentimentele vizual, nu are curajul sa-i spuna ei nimic.

Ciorbea a ramas, dupa aproape 20 de ani, tinta ironiilor. Poza a circulat pe diverse grupuri facebook, eu am luat-o de pe blogul meu politic.

In incheiere, va spun ce a declarat, tot sub protectia anonimatului, un membru al unui grup umoristic: Am avut noi, la o gluma misto in anii 90, gluma care mi-a venit in minte cand am vazut scena. Suna fix asa: Nu conteaza ci-or manca, conteaza … CIORBEA!

Asadar, tineti minte ce va zic eu. Romanul este trendsetter cinematografic: Disney a adoptat ciorba! Sa ne bucuram si sa apreciez in consecinta acest film. Salutari CIORBESTI tuturor!

1 thoughts on “Romanul este trendsetter cinematografic: Disney a adoptat ciorba!

Lasă un răspuns