Accesorii auto vs piese auto. Autocris.ro

Setat fiind de a mea facultate, terminata acum mai bine de 10 ani, imi place sa fac constant distinctii terminologice. Unele sunt evidente, le cunoaste toata lumea, altele sunt mai putin evidente, multi confundandu-le in mod constant. De pilda, haideti sa luam distinctia din titlu, accesorii auto vs piese auto.

Trebuie sa incep definind cei 2 termeni. Incep cu al doilea termen, cel de piese auto. Partea ciudata (si deopotriva amuzanta) este ca termenul exact, cel definit de dictionarele de specialitate, este cel de piesa de schimb. Asadar, o piesa de schimb face referire la partea demontabila a unei masini ce poate fi schimbata cu scopul de a repara o problema tehnica aparuta (sursa). In multe locuri, in special pe internet, le veti gasi sub denumirea de piese auto. Retineti, va rog, termenii de reparatie si problema tehnica.

Accesoriile sunt usor diferite dintr-un motiv foarte simplu: nu fac parte integranta din sistem, dar sunt folosite in legatura cu serviciul acestuia. Ca sa dau un exemplu: senzorii de parcare sunt un accesoriu auto. Ii poti lesne monta dupa ce ti-ai achizitionat masina, ca n-ai avut bani de ei, insa aceasta merge fara probleme si fara ei. In plus, daca acestia nu mai functioneaza masina poate fi in continuare folosita. La fel si instalatia de aer conditionat, desi in cazul acesteia unul ca mine n-ar putea folosi masina fara asa ceva din mai pana-n septembrie.

Din definitiile efective ale celor 2 termeni am aflat diferente dintre accesorii auto vs piese auto. Pe unele site-uri, insa, ca de altfel si in unele magazine offline, distinctia aceasta nu exista. Este un moft literar, lexical, nespecific multor specialisti in masini.

De pilda, oglinda laterala este accesoriu auto sau piesa auto? Dar bara din fata ori cea din spate? Da, risti o amenda daca acestea nu sunt in regula, dar tehnic vorbind ele nu sunt piese, nu au legatura efectiva cu motorul. La fel cum nici stergatoarele nu sunt piese auto, motorul functionand perfect chiar daca un binevoitor ti-a subtilizat stergatoarele in parcare. E drept, daca exista riscul sa ploua nu iti permiti sa pleci la drum fara stergatoare ori fara ele functionale. Cu toate acestea, ele sunt un accesoriu, nu o piesa.

Alarma auto k606 cu 2 telecomenzi Tuning-Shop
Alarmele auto sunt accesorii absolut necesare in cazul in care nu aveti garaj. Sau, chiar si atunci cand aveti garaj, caci masina este parcata deseori in locuri … tentante.

Trecand peste distinctia accesorii auto vs piese auto, trebuie sa mai atrag atentia asupra unei denumiri care vizeaza TOATE piesele auto. Asadar, pe acestea le veti gasi sub 3 denumiri, fiind vorba de 3 categorii mari de piese (denumirile fiind internationale, in limba engleza):

  • OE – Original Equipment (Genuine). Acestea sunt piesele originale folosite de producatorul auto pentru fabricarea unui autovehicul nou. Ele pot apartine fie unui producator auto (Skoda de pilda), fie unui producator care are exclusivitate cu producatorul auto (de pilda, Bosch sau Champion). Din acest motiv, pe ambalajul piesei se vor gasi atat logo-ul producatorului auto, cat si al furnizorului. Sunt cele mai bune piese auto, insa evident sunt si cele mai scumpe.
  • OEM – Original Equipment Manufacturer. Acestea sunt piese auto produse de diverse firme cu acordul producatorului auto, cel care le fabrica avand, insa, voie sa le comercializeze si in alte magazine in afara dealerilor auto. Acestea respecta standardele de calitate ale masinii, fiind insa uneori gasite la preturi usor mai mici. Se mai gasesc si sub titulatura de „produs de origine”.
  • AfterMarket (AM). Acestea sunt piese produse cu acordul producatorului, se potrivesc per ansamblu, insa calitatea este usor inferioara. Nu sunt piese contrafacute, ci sunt piese fabricate de producatori mai mici autorizati de companiile auto. Aceste piese nu se gasesc, insa, in asamblajele originale ale masinilor si nici in magazinele oficiale ale dealerilor acestora.

Inchei spunandu-va ca putini si-au pus problema semantica legata de accesorii auto vs piese auto. Unii, ca mine, au timp de astfel de dileme, altii prefera sa conduca masinile. Fiecare cu ocupatia lui ­čÖé

 

Las─â un r─âspuns