Acreditari, hartii si diplome

Suntem si traim intr-o tara minunata. O tara foarte frumoasa, cu locuitori foarte prietenosi si cu clima foarte buna. Cam asa sunau reclamele tarii noastre inainte de 89. Nu erau neaparat false, dar erau clar chestii exagerate.

Suntem in 2013 si trebuie sa ne facem reclama la tarisoara noastra. Turistic zic ca stam bine (sau am putea sta): ai ce vizita in tara noastra, ai ce vedea, oamenii te vor primi cu bratele deschise. Dar repet: doar ca turist.

Ce te faci insa, tu ca strain, daca vrei sa stai nitel in tara noastra. Sa zicem ca vrei sa deschizi o afacere. Nu conteaza: vrei sa vinzi pixuri sau vrei sa vinzi „expertize”. Atunci lucrurile se schimba. Si te trezesti cate acreditarii, hartii si diplome iti trebuie. Da, o tona de hartie pe romaneste.

La orice firma de exemplu acum ti-ar trebui o acreditare ISO. Ma rog, acreditare, certificare, cum vreti sa-i ziceti, denumirile sunt oricum prea pompoase fata de ce va trebuie exact.

Nu o sa va zic ce inseamna si ce presupune, vreau sa va dau 2 „povestioare” (sau cum vreti sa le numiti) despre asta:

1. In Romania (ca peste tot) pentru a-ti face o farmacie iti trebuie diploma de farmacist. Nu conteaza ca tu vrei doar sa o ai, de vandut va vinde altcineva. Asa e regula. Nu-ti trebuie insa niciun fel de diploma pentru a-ti face o fabrica de cosmetice, de vopseluri sau de alimente. Poti otravi linistit pe oameni, trebuie doar sa nu le vinzi medicamente aiurea.

2. Profa mea de franceza din liceu ne zicea de faptul ca in Franta nu poti avea brutarie fara nu stiu ce certificat. Lasandu-l la o parte pe Mititelu si eventualele glume, lucrul mi se pare chiar absurd. Sunt atatia brutari buni fara niciun fel de scoala.

Revin la tema initiala: cat de utile sunt acele acreditari? Nu intreb si de relevanta lor (si cum pot fi cumparate), ca deja discutie dupa ce la altceva.

Salutari MINUNATE tuturor ­čÖé

2 thoughts on “Acreditari, hartii si diplome

  1. intradevar asa s-a ajuns la noi in tara in ziua de azi cel putin ca sa te angajezi si ca paznic iti trebuie un atestat mai ca nu suntem buni nici la pazit fara sa fim scoliti insa dupa parerea mea de copil inca de 16 anisori as spune ca in cativa ani de zile o sa ajungem sa platim aerul,nu cred ca o sa mai poata inghiti atat de mult acesti oameni ceea ce ne arata domnii din parlament.Ca tot vorbeati de ani 89 din ce am auzit de la parintii mei nu erau atat de multe hartii ca acum dar ma rog acum avem mai multe tipografii si suntem mai specializati asa ca putem consuma hartie din plin

Las─â un r─âspuns