Un concurs de like-uri se desfasoara in felul urmator: se posteaza o fotografie, se cer la ea comentarii (alaturi de like pentru pagina si, eventual, pentru alta pagina) si se stabileste din start ca va castiga comentariul cu cele mai multe like-uri. Practic, vor intra foarte multi oameni, care pana atunci nu auzisera de pagina, sa dea like prietenului/favoritului lor.
In general imi displac astfel de intreceri, un concurs de like-uri nu am organizat niciodata pe paginile mele. Chiar daca nici metodele alea nu-s chiar in regula, eu prefer metoda like & share si, mai ales, metoda taguirii unei persoane. Taguiesti o persoana in mod rational, gen Cu cine ai vrea sa mergi la film, nu taguiesti o persoana care doar afla ca tu ai putea castiga un premiu.
Acum, partea dubioasa a acestor concursuri de like-uri este ca nu exista un castigator meritoriu. Nu va asteptati sa castige cel mai inteligent comentariu. Dimpotriva as zice.
Partea si mai interesanta este legata de premii: deseori premiul n-are NICIO legatura nici cu concursul, nici cu pagina organizatoare, nici cu cerinta. Uneori, de fapt de cele mai multe ori, premiul este prea mic pentru efortul pe care trebuie sa-l depui. Despre concursurile avand ca premii carti cred ca voi scrie un articol distinct. Concursistii literari mi se par fascinanti in felul lor.
In cazul concursului la care tocmai am participat, trebuia sa spui melodia favorita, sa taguiesti o persoana, sa dai like paginii unde se desfasura concursul, premiul fiind un voucher la Carturesti in valoare de 100 de lei. Premiu mic, efort mare, ca sa zic asa.
Ma rog, urma sa iau niste carti 2 sau 3, poate 4 daca le alegeam bine, pentru blogul de carte. Nu eram convins sa particip, insa am fost provocat de un pariu. Practic, as fi avut castig dublu: nu doar voucherul in cauza, ci si castigul rezultat din pariu. Si pariul a fost facut in asa fel incat sa ma provoace: practic, era intr-un singur sens, doar daca as fi castigat primeam ceva, daca am pierdut, ceea ce s-a intamplat, nu urmeaza sa dau nimic.
Trecand peste partea asta, sa va zic cum a decurs concursul de like-uri. Partea care va intereseaza efectiv.
Intai si intai, ca de obicei, exista unul sau doi concurenti care se detaseaz de toti ceilalti. Ceea ce inseamna ca alti concurenti vor fi speriati sa mai participe. In loc sa faci un concurs pentru toata lumea, dupa prima zi ori primele 2 zile devine o intrecere in 2, uneori in 3, insa deseori o intrecere unde cineva concureaza singur.
Eu m-am bagat stiind ca pornesc ca outsider, insa am tot sperat. Era un tip, cel care a si castigat, cu un avans destul de consistent. vreo 40-50 de like-uri. Poate dac-as fi ginit concursul din prima zi, din prima clipa, as fi speriat eventualii alti concurenti. Sau poate nu.
Cum am obtinut like-urile? Pai:
- Intai si intai, metoda clasica, rusinoasa zic unii, de a cere prietenilor. Am cerut atat prietenilor apropiati, cat si prietenilor virtuali nu chiar apropiati. Cu unii nu mai vorbisem de ceva timp, de ceva ani. Am fost surprins sa vad ca unii chiar au dat like, considerand ca nu-i costa nimic. Un singur refuz categoric, in rest doar raspunsuri favorabile ori ignorari. Unele mesaje n-au fost citite, altele, desi citite, nu s-au materializat. Ma rog, am descoperit ulterior ca unele persoane dadusera de fapt like, fara sa ma anunte. Ca nah, e mai simplu sa faci 2 clickuri pentru a dat like decat sa faci cele 2 clickuri si sa mai si scrii persoanei in cauza.
- Am anuntat public, pe Facebook, ca am nevoie de like-uri la acel comentariu. Un amic m-a ajutat cu un share, in rest oamenii doar au dat ori au comentat la postarile respective. Caci am dat anuntul atat pe profilul personal, cat si pe 2 pagini si cateva grupuri. Ca na, grupurile de carte am zis ca ar putea fi utile.
- Am intrat pe cateva grupuri de schimb de like-uri. E drept, pot spune ca m-am trezit tarziu, pe unul dintre grupuri abia acum cateva minute am fost acceptat. Majoritatea grupurilor sunt straine, pakistanezi, indieni si alte natii as zice eu plictisite de viata. Da, am adus si vreo 20-30 de astfel de indivizi. La ce-or fi utili paginii in cauza? Pai la nimic, dar asta este riscul atunci cand organizezi astfel de concursuri. Faza e ca nu mi-as baga paginile pe astfel de grupuri, insa pt astfel de concursuri, sa las cateva like-uri unor pagini obscure si sa obtin like la comentariu zic ca-s utile si ele.
- Cativa prieteni, vreo 3, au cerut like-uri unor alti prieteni, pentru mine. Sa nu credeti ca au facut mare spam, pur si simplu 3 persoane mi-au obtinut cam 15 like-uri, ceva de genul.
Scorul final a fost 379 (castigatorul) la 260 (eu). Partea dubioasa este ca unii nu au fost activi in weekend, deci vreo 3-4-5 like-uri au venit la mine DUPA inchiderea concursului.
Acum sa va zic cateva efecte, cateva chestii dubioase legate de acest concurs de like-uri:
- Foarte putini s-au uitat efectiv la comentariu, s-au referit la melodia in cauza. Doua amice au zis ca le-a placut enorm melodia, m-au laudat, in timp ce un al treilea amic a zis ca nu poate da like acestei melodii, care l-a terorizat acum ceva ani. Ma rog, s-a exprimat un pic altfel. Ideea e aceeasi. In rest, toata lumea s-a dus mecanic sa dea like comentariului MEU.
- Cateva persoane mi-au multumit, spunandu-mi ca m-au redescoperit. Unele au inceput sa-mi dea like la postari si mi-au marturisit ca postez chestii faine. Mi-au multumit pentru ca am apelat la ele.
- Tot legat de asta, pentru ca am avut interactiuni cu mai multi, am avut si inca am ceva activitate mai intensa pe profil. Sa vedem cat m-o tine :))
- Facebook la un moment dat m-a atentionat ca folosesc excesiv o functie. M-a pus sa bifez o casuta si sa tastez un cod, pt a dovedi ca-s om si nu robot. Deci concursurile astea, daca-s prea dese, iti pot aduce o suspendare a contului. Ma rog, nu stiu exact care-s pedepse si in ce ordine le primesti.
- Nu am devenit nici fan Carturesti, nici fan OneyRomania in urma acestui concurs. Fan pe Facebook am devenit, daca asta este relevant pt cineva.
- Din pacate, nu am contorizat daca cineva mi-a dat unfriend ori block. De anuntat, nu m-a anuntat nimeni. Dar neanuntate? Hm… Tot ce se poate.
- Culmea, experienta in sine ma face sa-mi doresc sa organizez si eu un astfel de concurs. Sunt curios de efectele unui concurs de like-uri din perspectiva unui organizator. Chiar sunt curios, chiar ma tenteaza.
Ca experienta, eu zic ca sunt castigat. Mai ales din perspectiva punctului 7. Mai ales ca eu ma invart in aceasta social-media si, chiar daca nu-s de acord cu unele chestii, cu unele metode, pentru a le intelege trebuie sa le practic, macar un pic. In acest sens, aveam un profesor la sociologie care ne-a tot povestit cum a fumat iarba prima oara, spunand ca nu poate scrie despre droguri daca nici macar o banala iarba n-a fumat. La fel: cum as putea eu intelege concursistii si concursurile de like-uri daca eu nu am participat niciodata la vreunul? 🙂
Acum ziceti de voi: ati participat vreodata la vreun concurs de like-uri? Daca da, de ce? Care era premiul? Ati castigat? Ati contorizat efectele viitoare? 🙂
2 thoughts on “Am fost provocat sa particip la un concurs de like-uri”