Beau cafea doar la ocazii speciale

Cafea doar la ocazii speciale? Unora li se pare o absurditate. Pentru unii, ziua nu poate incepe fara cafea. Nu pot functiona pe parcursul zilei fara acel lichid magic. Acesti oameni nu inteleg cum de sunt persoane care nu vad astfel cafeaua. Cum de inca sunt persoane carora nu le place cafeaua. Care n-o idolatrizeaza. Divinizeaza.

Cafea doar la ocazii speciale inseamna, insa, faptul ca nu pot aprecia cafeaua la adevarata valoare? Inseamna ca nu pot distinge o cafea buna de una hai sa-i zicem mai putin buna?

Cafea doar la ocazii speciale inseamna, in cazul meu, maximum o cafea pe luna.  Inseamna, de asemenea, o cafea bauta doar in compania altora, nu acasa, singur. Inseamna, totodata, o cafea buna, aleasa, nu cea mai ieftina cafea, facuta in graba la ibric.

Cafea doar la ocazii speciale inseamna, insa, o cafea dulce, indoita cu lapte. Oricat de buna, de gustoasa, ar fi cafeaua, oricat de aromata ar fi, oricat de scumpa ar fi, fara lapte nu o pot bea. Zahar pot sau nu sa pun, as prefera sa pun, dar nu e obligatoriu, insa laptele e musai. Un must have, ca sa ma exprim in romgleza. Mierea, insa, mi se pare gretoasa. Unii hipsteri au inventat si aceasta abominatie gretoasa: miere in cafea.

Cafea doar la ocazii speciale inseamna si ca nu o suport pe cea la ibric. Da, am baut in Turcia cafea la ibric pe nisip, ceva de vis, ceva ce pot gasi, insa, si-n Romania. Doar ca in Turcia avea alt farmec. Alt sens. Cafeaua la nisip imi aminteste de Turcia si de acea mini-vacanta petrecuta acolo. N-ar avea niciun farmec daca as bea cafea la nisip la mine acasa.

Tin minte o faza mega-dubioasa, petrecuta acum vreo 9 ani. Eram la o scoala de vara, la Costinesti. Noi noaptea nu dormeam, caci jucam Mafia. Mafia se joaca mai bine noaptea decat ziua, stiti voi, #NoapteaCaHotii (sau ca mafiotii). Dimineata aveam cursuri sau training-uri (ce-or fi fost alea). Intr-una dintre nopti, a doua, deci dupa 2 nopti nedormite, imi picau efectiv ochii-n gura de somn. Expresia are un sens figurat, dar uneori trebuie imaginata la propriu. Asta simteam eu atunci.

Ma duc in cladirea unde se tinea training-ul, ma duc pe balcon si ma indrept glont spre cafea. Imi umplu un pahar de plastic de cafea si, desi era extrem de fierbinte, o dau instant pe gat. Exclam: CE CAFEA BUNA!

Un coleg, langa mine, se uita extrem de ciudat la mine. Dupa vreo jumatate de minut de uluiala, in care el a tot gusta din cafeaua lui, a zis:

– Ba, tu ori ai zis-o la misto, ori esti atat de adormit incat chiar iti place mizeria asta. Sa stii si tu, este cea mai proasta cafea posibila.

Ulterior, in zilele urmatoare, i-am dat dreptate, insa atunci cafeaua a avut un efect miraculos. Intr-adevar, este o licoare magica, speciala, caci instant mi-am revenit. Desi aveam ochelari de soare (proaspat cumparati de pe plaja, originali, la 15 lei) si-mi propusesem sa stau cu ei pe ochi ca sa nu mi se vada ochii adormiti, dupa acea cafea, bauta instant, ca shot, m-am simtit energizat. Si am zis ca, intr-adevar, s-a petrecut ceva magic cu mine si cu corpul meu.

Cafeaua inseamna, pentru mine, socializare. Cafeaua valoreaza cat valoreaza persoana cu care o bei. Cafeaua inseamna, pentru mine, si locul ori evenimentul la care o bei.

Am baut o cafea la deschiderea Festivalului de Film istoric de la Rasnov, in Primaria Orasului. Am baut o cafea la un hotel din Antalya. Am baut o cafea la o conferinta misto pe social-media. Am baut o cafea cu un producator misto de filme.

E drept, o casa mare, primitoare, unde oaspetii sunt regula si nu exceptia, trebuie sa aiba si un espressor de cafea profesionist. Acum, fara sa ma pricep la cafea si fara sa fi fost vreodata barman, vreau sa va spun ce as alege eu daca maine ar urma sa imi cumpar un astfel de dispozitiv. Ce criterii ar folosi un parerist ca mine. As urma, deci, urmatorii pasi:

  1. As cauta un magazin specializat pe asa ceva. Am auzit lucruri bune despre magazin online magNET.ro. Probabil de la ei mi-as comanda. E drept, as da o cautare de genul promotii espressoare, sa vad exact ce magazine online imi apar. Simplul fapt ca esti primul in cautari e un semn bun. Nu singurul, ce-i drept.
  2. As alege un espressor care sa-mi permita sa fac atat cafea gata macinata, cat si cafea boabe. Daca tot vreau sa tot invit oameni, vreau sa am libertatea de a alege in functie de oaspeti. Unii prefera ceva, altii altceva. Vreau sa am cat mai multe optiuni la dispozitie.
  3. As alege un brand bun, de incredere. Desi uneori se recomanda contrariul, sa alegi un brand specializat pentru nisa in cauza, eu spun ca brandurile universale, tip Philips, sunt pentru cei ca mine: pentru incepatorii care vor, totusi, ceva de calitate. Deci, in acest caz as alege Philips.

Philips HD8829 09 (Black) [Seria 3000] cafea doar la ocazii speciale

Pentru ca nu as fi bar ci, totusi, casa, am bagat cele 2 criterii, am ordonat in functie de pret si mi-a rezultat acest espressor: Espressor automat Philips HD8829/09 (Black) [Seria 3000]. Este cel din poza.

Este redus de la 2700 la 1400 de lei, este Philips si este indeajuns de estetic incat sa nu ma faca de ras. Pentru un parerist ca mine este indeajuns.

Apoi as fi curios sa vad cine va povesti o cafea cu mine, la mine acasa. Oare va spune cineva, vreodata, ca a fost o cafea de poveste?

Beau cafea doar la ocazii speciale si scriu despre ea in ocazii si mai speciale. De data aceasta a fost vorba de o proba in cadrul Spring Super-Blog 2019.

One thought on “Beau cafea doar la ocazii speciale

Lasă un răspuns