Camere de supraveghere. Peste tot.

Am asistat, nu demult, la o intreaga dezbatere (revolta) legata de instalarea unor camere de supraveghere pe strazi. Discutia era, de fapt, mult mai ampla. Ideea este ca PANA si pe strazi avem camere de supraveghere, asta dupa ce, nu demult, fusesera instalate camere de supraveghere in liceele patriei.  Peste tot suntem supravegheati, nu avem nicaieri intimitate.

Daca aceste lucruri ar fi venit de la oameni in varsta, care au trait in vremea comunismului si a securitatii, as fi inteles. Insa ele vin, de cele mai multe ori, de la tineri. Ce au tinerii cu aceste camere de supraveghere este greu de spus.

Va prezint, in continuare, 2 mituri despre aceste camere:

1. Unii ne supravegheaza fiecare miscare, nu vreau sa fiu supravegheat pe strada. O tampenie mai mare nu am auzit. Fratilor, strada este, prin definitie, spatiu PUBLIC, nu PRIVAT. Poti merge dezbracat pe strada? NU! Atunci ce este asa grav sa fie camere de supraveghere? Nu vrei sa stie altii (ochiul si timpanul) ca la ora 10 tu erai in Centru Vechi, band o bere? Pai de ce ar fi asta o rusine? In plus, siguranta ta e mai mare cu aceste camere (despre camere si siguranta ta TOCMAI am scris pe celalalt blog). Eu prefer sa stie cineva unde sunt in fiecare moment (daca nu stiu ii ajut eu cu 1-2 check-in-uri), insa sa ma simt mai in siguranta, decat sa am intimitate (in spatiul public) si sa risc sa-mi dea cineva-n cap. Ulterior, bineinteles, sa nu pot dovedi cu nimic ce am patit si cine e faptasul.

2. Aceste camere de supraveghere sunt specifice statelor politienesti. Oh, cat de fals. Orice aeroport din America este plin de astfel de camere. Ei lupta contra terorismului, au un spaima. D-aia le accepta americanul. Apropo, pe aeroport ce intimitate ai vrea sa ai? Intreb, nu dau cu parul.

Din aceste motive, cand auzim de unul ca si-a pus camere de supraveghere in casa tindem sa facem misto de el. Cum, pe cine urmaresti? Pe nevasta, pe copil? Nu, vere, acel om vrea safie sa fie casa in siguranta. Urmareste casa, nu nevasta din ea. E adevarat, daca aceasta calca stramb, barbatul va observa. Dar e un bonus, nu ala e scopul. Poate fi, insa, valabila si chestia inversa: pe acele camere de supraveghere se poate uita nevasta si poate observa cum si cat lipseste barbatul de acasa.

Iar un loc de munca plin de astfel de camere nu este deloc ceva rusinos. Dar deloc. Daca n-am trai intr-o tara de paranoici ar fi (ori ar trebui sa fie) ceva firesc. Nu este, din pacate.

In articolul citat mai sus vorbeam despre site-ul www.titanicshop.ro. Site-ul este pentru cei realisti, deloc paranoici, care tin la siguranta lor. A lor, a casei lor, a firmei lor. E greu de conceput pentru unii, dar este adevarat.

Apropo, exista paranoici care turbeaza ca vor fi nevoiti sa-si dea identitatea firmelor de telefonie. De ce sa stie firma de telefonie cine sunt? Chiar, de ce nu mergeti cu fata acoperita pe strada. In fond, cetatenii pe langa care treceti nu trebuie sa stie fata voastra reala. In plus, daca intrati intr-un magazin care are camere de supraveghere? Nasol, o sa vi se vada fata. Nasol, eu zic sa luati masuri. Salutari MINUNATE tuturor!

2 thoughts on “Camere de supraveghere. Peste tot.

  1. Scurta poveste reala despre camere: niste straini viziteaza o scoala generala (nici macar liceu) din Romania, undeva in Ilfov, sa vada cum merge cu educatia pe la noi. Primul lucru pe care il observa sunt camerele video; primul lucru pe care il intreaba e „pe cine vreti sa supravegheati cu ele? pe elevi sau pe profesori?” continuand apoi cu „la noi in tara n-ai sa vezi asa ceva; elevul trebuie sa se simta in siguranta prin alte mijloace, nu sa stie ca e urmarit in permanenta.” Deci da, permite-mi sa cred ca la noi in tara treaba cu camerele de supraveghere e un abuz. 🙂

  2. Locuinta mea este langa o pensiune. Administratorul a montat de curand camere, asadar sunt mult mai linistit…Pot sa dorm si cu poarta deschisa a curti…Tare inventaia asta!

Lasă un răspuns