Care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de inmormantare?

Care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de inmormantare?

 

Cultul mortilor este un subiect care ne fascineaza, inca din cele mai vechi timpuri. De altfel, romanii sunt un popor ce au o multime de traditii, ritualuri, datini si obiceiuri, iar aspectul mortii nu poate scapa de „regulile” neamului romanesc. Si, indiferent de zona tarii- traditiile difera de la o zona la alta- ritualul mortii continua sa fie dictat de catre rude, viata sociala, practici vechi etc.

S-ar putea spune ca ritualul de inmormantare este legatura ce se face intre cei vii si cei morti, cinstind amintirea celui care a decedat prin numeroase alte obiceiuri: priveghi, pompenire, bocit etc.

Lasand deoparte faptul ca moartea unei persoane apropiate chiar este un lucru dureros, familia acesteia trebuie sa respecte traditia, pentru ca sufletul decedatului sa aiba o calatorie cat mai usoara catre lumea cealalta.

Obiceiuri de inmormantare

  1. Dupa ce un om moare, familia acestuia trebuie sa il spele cu apa curata, sa il stropeasca cu agheasma si sa il imbrace cu haine curate. De asemenea, tot acesta este momentul in care picioarele celui decedat se leaga cu ata. La fel ca si in alte ritualuri- fie ele de nunta, botez etc., si inmormantarile sunt insotite de o multime de superstitii: de exemplu, se spune ca un membru al familiei trebuie sa stea in permanenta cu cel decedat, astfel incat sa aiba grija ca ata de la picioare sa nu se fure, presupunandu-se ca aceasta ar putea fi folosita ca „unealta” potrivita in realizarea vrajilor (la fel si cu apa cu care s-a spalat mortul).
  2. Apoi, dupa ce trupul mortului este pregatit, inainte ca acesta sa fie asezat in sicriu, familia va trebui sa inconjoare sicriul de trei ori, tinand in mana tamaie arsa- se spune ca acest obicei alunga spiritele rele.
  3. Chiar daca se spune ca e un obicei pagan, oamenii obisnuiesc sa puna pe pieptul mortului bani- care, ii vor folosi pentru a plati vamile catre lumea cealalta. Nimic adevarat- insa acest obicei este o forma de ajutor financiar, venita din partea cunoscutilor, astfel incat sa usureze situatia economica a familiei, care va avea de suportat o multime de cheltuieli de imormantare.
  4. Toate rudele persoanei decedate sunt obligate sa poarte doliu 40 de zile- adica, sa se imbrace in haine negre. De asemenea, deasupra usii de la intrarea casei, familia va aseza o panza de culoare neagra.
  5. Mortul se tine in casa- sau la capela- trei zile, iar in fiecare seara are loc ceea ce se cunoaste a fi priveghiul; a treia zi, persoana decedata este condusa pe „ultimul sau drum”.
  6. Pe „ultimul drum”- drumul catre biserica si apoi catre cimitir, preotul va citi Evangheliile- 12 la numar- in functie de zona tarii, numarul poate varia, insa trebuie sa se citeasca minim 6 Evanghelii. In plus, la citirea Evangheliilor, membrii familiei trebuie sa dea de pomana- acest obicei mai este cunoscut ca si „vami”- se spune ca fara aceste vami, mortul nu poate ajunge pe lumea cealalta.

Inmormantarea in prezent

In general, obiceiurile si datinile ce tin de inmormantare sunt respectate, cu precadere, in mediul rural, unde batranii chiar cred ca astfel de modalitati ajuta ca sufletul celui decedat sa se odihneasca in pace.

Insa, indiferent de zona, in cadrul unei inmormantari, membrii familiei trebuie sa se asigure de urmatoarele lucruri: se vorbeste cu parintele parohiei de la care apartinea decedatul, in vederea realizarii slujbei de inmormantare; se cumpara loc de veci, se da de pomana- mancare si haine etc.

Lasă un răspuns