Casa activa este casa in care te simti cel mai LIBER

Desi in esenta conceptul de casa activa va duce cu gandul la domeniul constructiilor, lucru de altfel corect, acest articol nu va fi (doar) despre asta. De altfel, va fi foarte putin despre asta. Nu despre CUM se construieste o casa activa voi vorbi astazi, caci nu-s constructor, nu am facut pana acum si nu-mi doresc sa fac nici de acum inainte case. Nici macar proiecte de casa nu am facut, caci nici proiectant nu sunt.

Si, fara sa am ceva cu ei ori cu natura, fara sa-i condamn, nici ecologist nu sunt. Ideea de a fi ecologist cu orice pret imi provoaca repulsie. Pentru mine principalul obiectiv este confortul, atat cel fizic, cat si cel psihic. Cele 2 merg mana-n mana, chiar daca unii ignora aspectul cel mai important, cel mai relevant.

Si fix aceasta este prima discutie pe care vreau s-o fac in acest articol: distinctia dintre confortul fizic si cel psihic. Trebuie, in acest sens, sa va dau 3 exemple:

  1. Foarte multi oameni, atunci cand isi achizitioneaza un apartament, ignora un amanunt: pozitionarea acelui apartament. Pe vremuri, era relevant daca apartamentul era spre sud sau spre nord. Multi cetateni, inclusiv bucuresteni, tremurau de frig in propriile case, drept urmare aceasta pozitionare a apartamentului, caci nu puteam vorbi atunci despre CASE, era importanta. Fundamentala. Pentru mine, insa, prin prisma ocupatiei pe care o am, este mult mai relevanta privelistea pe care o am din apartament. Intai si intai, un apartament fara balcon ori unul cu balcon minuscul nu este pe placul meu. Degeaba am priveliste misto daca nu am DE UNDE sa ma bucur de ea. Totodata, asa cum am vazut la multi prieteni si cunoscuti, o priveliste spre alte blocuri, spre asa numitele curti interioare (stiti voi, sunt careuri din acelea de blocuri, unele apartamente avand vedere in spate, unde tot ce pot vedea sunt … celelalte blocuri si balariile, caci chestia aia nu poate fi numit spatiu verde, dintre ele), imi provoaca stari ciudate. In astfel de apartamente nu mi-as putea gasi nicicum inspiratia. Imi amintesc cu placere, ca sa vedeti cum functionez eu, un drum Timisoara – Bucuresti, de zece ore, drum pe parcursul caruia am scris vreo 7 articole. Cand am avut net am deschis 7 tab-uri de WordPress, 7 bloguri diferite, scriam pe rand, in fiecare, apoi publicam cand venea semnalul de net. Motivul: aveam o priveliste superba, care ma inspira.
  2. Atunci cand ma duc intr-o vacanta, nu am pretentii deloc exagerate legate de camera in care dorm. Prefer oricand o camera mai mica, cu o baie mai putin dotata, dar care sa fie situata intr-o zona deopotriva frumoasa si linistita. Daca sunt la mare, cea mai buna camera este, bineinteles, cea cu vedere la mare. O camera in centrul orasului, desi mai ieftina, nu ma face sa ma simt la mare. Dimpotriva. Aer conditionat? Poate sa lipseasca. Prefer oricand un balcon incapator, o mare care sa faca spume sub ochii mei si, eventual, o zona in care sa ma simt in siguranta.
  3. Caci despre siguranta voi vorbi acum, la punctul 3. Nu stiu cum este la voi, dar in blocul meu, de cand traiesc in el, de peste 20 de ani, nu am auzit de vreo spargere a vreunui apartament. Nu am alarma la casa, am doar 2 incuietoare si un lant, dar ma simt in siguranta. Pot veni, chiar si pe jos (de cele mai multe ori de la metrou, de la Piata Iancului), chiar si la ore tarzii din noapte. Nu mi-e teama, nu ma uit in spate cu frica. Si nu mi-as imagina viata facand asta non-stop, zi de zi, noapte de noapte. Aia n-ar fi viata, ar fi o teroare. Un chin.

Vi se pare ca toate acestea NU au nicio legatura cu ideea, cu notiunea de casa activa, asa-i? Ele, indirect, au. Pana sa va zic legatura, trebuie sa va vorbesc despre notiunile de libertate si de natura.

Nu sunt si nu ma dau filosof, poate doar in gluma, dar cea mai interesanta notiune filosofica, sociologica ori psihologica este cea de libertate. Filosofii au definit-o in felul lor, unilateral, insa sociologii si psihologii au fost mai atenti la cei din jurul lor. Drept urmare, indiferent ce cred eu ca ar fi libertatea, indiferent cum o vad eu, mie mi se pare mult mai relevant sa stiu cat de liberi se simt cei din jurul meu. Cat de liberi se simt oamenii dintr-o comunitate, statistic vorbind, dar si cat de liberi se simt efectiv anumiti oameni, relevanti pentru mine.

Conceptul de libertate este strans legat de cel de independenta. Teoretic, Dexonline spune ca libertatea este individuala, un om poate fi liber, in timp ce independenta ar fi colectiva, un stat este independent. In cuvinte putine si simple, diferenta dintre cele 2 notiuni este greu de exprimat. Pentru unii e chiar imposibil

Ca sa simplific lucrurile, as prefera sa spun ca cele 2 sunt sinonime. Chiar daca partiale, ele sunt sinonime. O persoana libera este una independenta, iar una independenta este una libera.

Totodata, as vrea sa spun ca o persoana libera si/sau independenta este o persoana care se simte astfel. Care se declara astfel.

Degeaba, conform unei scale ale cine stie carui psiholog, sociolog ori filosof X este mai liber, mai independent decat tine, daca el nu se simte astfel. Daca el, psihologic, nu se simte liber, nu are cum sa fie liber.

Si acum ajung din nou de unde am plecat. Ajung la notiunea de casa activa. O casa activa este, de fapt, o casa eficienta energetic. O casa care produce cel putin cat consuma, daca nu mai mult.

Ce legatura are, deci, casa activa cu notiunea de libertate? Pai, fix aici este cheia. Eu, unul, mi-as dori sa locuiesc intr-o casa activa nu pentru protejarea mediului (fara sa ignor, pe de-a-ntregul, problema), nu din zgarcenie (eficienta economica se numeste), ci pentru ca aia este o casa in care, intr-adevar, m-as simti liber. Independent.

Va dau un exemplu trait acum cateva saptamani. In Bucuresti erau probleme cu apa calda si caldura. RADET-ul, dragutul de el, avea si inca are mari probleme. Infrastructura veche, care sta sa explodeze, la propriu, in orice moment, este cauza principala. Asadar, timp de o zi si o noapte, am stat fara apa calda si caldura. Nu m-am simtit deloc bine, dar nu aveam ce sa fac. Da, contra frigului ma pot apara pornind aerul conditionat. Lucru pe care l-am facut, nu acum cateva saptamani, ci anul trecut. Dar centrala nu am, drept urmare improvizatiile cu apa incalzita si turnata pe mine, care sa tina loc de dus, au fost solutiile mele temporare.

Problema, de fapt, era de natura psihica. Nu ma simteam bine sa stiu ca nu am apa calda. Nu ma simteam bine sa stiu ca nu am ceva fara ca acel ceva sa depinda de mine.

Veti spune ca o centrala ar fi rezolvat problema. In acea situatie da, cu siguranta da. Doar ca, vedeti voi, uneori se iau si gazele. Drept urmare, ziua/zilele in care gazele au fost oprite ar fi fost pentru mine zile la fel de grele precum au fost cele in care n-am avut apa calda.

Am aer conditionat si ma bucur de inventarea lui in fiecare vara. La modul serios, nu stiu cum as fi rezistat in ultimele 2 veri, parca mai calduroase ca niciodata.

casa activa aia proiect
Sursa: activehouse.ro

O casa activa este intai si intai o casa independenta. O casa unde PSIHIC te simti cel mai bine. Chiar daca multi vor zice ca ma plang degeaba, ca 1-2-3 zile pe an fara apa calda, caldura, apa rece ori gaze nu este un capat de tara. Intr-adevar, nu este.

Dar o casa in care EU m-as simti cu adevarat bine psihic este una activa. Una care nu depinde de reteaua electrica, de reteaua de gaze ori de cine stie ce furnizor de agent termic. Fix d-aia se duc multi in natura: sa se simta liberi. In aglomerarile urbane, oricat de singuratici par, ei nu sunt nicidecum liberi. Nicidecum independenti: asteapta un autobuz, stau la coada sa-si cumpere ceva, asteapta sa le (re)vina semnalul la telefon.

In natura ei sunt liberi si depind doar de ei. E drept, mie, unul, imi este uneori frica de vietatile care s-ar putea simti amenintate de prezenta mea ori care m-ar putea privi drept hrana. Dar na, poate-s eu mai ciudat si mai orasean de felul meu.

Iar argumentul economic, cel important pentru cei mai multi, pentru mine este util doar din alta perspectiva: eu vad ca o casa activa NU este, de fapt, o casa mai scumpa, ci dimpotriva. Uneori judec confortul prin prisma raportului calitate – pret: daca, acest conforta are pretul cutare. Renteaza acest pret? In cazul acesta, pretul este, de fapt, o investitie care se amortizeaza destul de repede.

Drept urmare, daca maine as avea bani sa-mi fac o casa, una de la zero, aceasta ar fi cu siguranta o casa activa. O casa eficienta energetic, deci eficienta economic. O casa unde m-as simti chiar mai liber decat ma simt acum. Sentiment pe care vi-l doresc si voua.

Articolul despre Casa activa este inscris in competitia Spring Super-Blog 2019. Fiti cititori activi si trimiteti impresiile voastre in sectiunea de comentarii. Ori, daca nu aveti nimic de spus si doar v-a placut articolul, un like sau un share ar putea face minuni. Fiti activi precum o casa activa. Adica eficienti 🙂

1 thoughts on “Casa activa este casa in care te simti cel mai LIBER

Lasă un răspuns