Casa Premium – O casa cu cap

Casa Premium este o casa facuta cu cap, cu sens, facuta fara a te zgarci acolo unde nu trebuie. Despre ideea de a te zgarci fix unde nu trebuie am mai scris, nu repet.

Exemplul cel mai bun este dat de cel care-si cumpara masina Lamborghini si o spala cu apa din Dambovita. Este cel mai elocvent exemplu de asa nu. Restul sunt doar exemplificari mult mai palide.

Da, in mod normal ar trebui sa ai toti banii necesari unei case si sa nu te zgarcesti la nimic. In mod normal, la altele te zgarcesti, numai la casa nu. Caci casa este o investitie UNICA, pe termen lung si foarte lung. Nu este ca masina ori ca cine stie ce gadget.

Casa premium, dupa cum ii zice si numele, este casa ce are in ea doar materiale premium. Materialele premium, atentie, sunt materialele cel mai potrivite pentru locatia in care este ea situata. La munte se potriveste ceva, la campie altceva. Nu exista cel mai bun acoperis ca atare, ci exista cel mai potrivit acoperis pentru casa ta. Cel mai bun in functie de numarul de etaje, de altitudine, de umiditate. Tigla metalica? De care? Care se potriveste cel mai bine casei mele?

Nu, nu va voi spune eu chestia asta pentru ca, ghiciti ce, nu ma pricep. Si nici nu va recomand sa va luati dupa persoane ca mine. Trebuie sa apelati la specialisti, chiar daca asta ar putea costa. Sau, dimpotriva, s-ar putea ca per total, costurile sa fie mai mici.

Ce stiu sigur ca mi-as dori sa am: panouri solare pe casa. Nu intru in detalii (din nou), spun doar ca-mi doresc o casa cat mai independenta. O casa care sa nu depinda intr-o asa mare masura de reteaua electrica. Da, asta imi doresc, intai si intai si din punct de vedere psihologic. M-as simti mult mai bine intr-o astfel de casa.

Acum, intrebarea la care inca nu am un raspuns: unde ar trebui sa fie situata aceasta casa premium? Presupun ca undeva in tara, caci nu m-as vedea, cel putin in viitorul apropiat, plecat din tara.

Si aici discutia este ampla. Caci oricat de cool ar parea sa ai o casa la munte sau la mare, nu m-as vedea locuind pe termen lung acolo. O casa de vacanta la mare sau la munte este altceva.

Desi, daca ma intrebati pe mine, nici cu casa de vacanta nu-s atat de impacat. Daca ai bani de casa de vacanta, ai bani si sa stai la hotel: o saptamana, o luna ori poate chiar 2 luni. Mai simplu, mai relaxat, cu mai putine griji. Caci de o casa trebuie sa te ingrijesti pe tot parcursul anului si nu doar financiar.

Da, eu nu mi-as face casa de vacanta oricati bani as avea. Eventual, dac-as tot face naveta intre 2 orase, as avea casa in ambele orase. Ma rog, localitati, caci poate ar fi vorba si de una in mediu rural (din N motive). Dar o casa de vacanta la mare, in care sa stau maximum 2 luni din an, sigur nu mi-as face. In plus, ideea de hotel, cu luxul de rigoare, mi se pare preferabila.

casa premium vindem ieftin

Nu stiu, insa, daca mi-as face o casa premium in Bucuresti. Sunt, parca, prea satul de acest oras. Daca as avea brusc o suma mare de bani, cred ca m-as muta. Si mi-as face casa undeva langa orasul meu preferat din Romania: Cluj. Un oras unde, apropo, se muta din ce in ce mai multi olteni. Ca na, dupa ce am cucerit reduta Timisoara, trebuie sa cucerim si aceasta cetate. Cetatuie, pardon.

Nu, nu m-as gandi sa-mi fac o casa premium pe vreun deal din ori de langa Cluj. Am doua experiente dubioase in acest sens. Prima: stateam la o pensiune din cartierul Borhanci (Soseaua Nordului, undeva-n sudul Orasului). Sus pe Deal. Tin minte ca atunci cand a fost petrecerea finala tiff taxiurile nu mai puteau ajunge pana sus. Se bloca drumeagul ala minuscul. Si oricum de acolo nu puteai ajunge decat cu taxiul pana-n oras. Sau, ma rog, cu masina personala. Sa stau non-stop dependent de taxiuri, masina ori, habar n-am, UBER/TAXIFY nu ma incanta. O a doua experienta, tot clujeana, a fost cand am fost cazat la Hotel Belvedere, de pe Cetatuie. Ghici de cate ori am urcat pe jos pana la hotel? Ati ghici: am luat exclusiv taxiul. 6 lei, 8 lei, nu conta. Trebuia sa ma urce cineva pana la hotel.

Drept urmare, o casa undeva intr-o zona linistita, dar sa fie in oras, Sa pot ajunge unde doresc fie pe jos, fie cu vreun mijloc de transport in comun. Fie cu taxiul, dar care taxi sa vina repede, nu in jumatate de ora.

Si pentru ca va vorbeam despre economie, mie mi se pare mult mai logic, mai firesc, sa faci economie la dimensiunile casei decat la materialele ei de constructie. Exista persoane care-si fac o fundatie solida si care fac etajele pe rand. Faci parter, cu tot confortul necesar, apoi astepti 1-2-3 ani, ori chiar 5, si te apuci si de etaj ori chiar etaje.

E drept, aceasta metoda de a-ti construi casa in etape are un mare dezavantaj: perioada aceea de constructie, in care nu te poti bucura de liniste si de confort, va fi mult mai mare. Dar e oricum preferabil sa faci asta decat sa faci 10 camere, 2 etaje, si sa bagi cele mai ieftine materiale. Sa-ti fie teama sa stai in propria casa: daca vine un cutremur? Daca va lua foc aceasta casa? Daca un vant mai puternic va lua acoperisul?

Atentie: vorbesc despre cat de bine te simti intr-o casa din punctul de vedere al sigurantei. Chestiunile estetice, pur subiective, tin de gusturile fiecaruia. Sunt persoane, si nu putine, care se simt bine in case care altora le par oribile. Dezgustatoare. Vorbim de colorit, vorbim de mobila, vorbim de multe aspecte. Asupra carora nu insist. Spun doar ca nu exista o carte estetica din punctul de vedere al tuturor. Ce mie mi se pare frumos, estetic, placut ochiului, nu li se pare tuturor.

Unora le plac casele cu mult spatiu, fara mobila. Cum s-ar zice in teatru, cu decor minimalist. Altora le plac, dimpotriva, casele pline, unde fiecare metru patrat e ocupat de ceva: aici un fotoliu, aici o canapea, in mijloc o masa. Nu zic ca e bine in vreun fel, zic doar ca e o chestiune subiectiva, de alegere.

Casa premium a fost conceputa pentru competitia Spring Super-Blog 2019.

 

 

One thought on “Casa Premium – O casa cu cap

Lasă un răspuns