Cat de importanta este MICA PUBLICITATE pentru noi toti

Mica Publicitate este acel loc, fizic sau virtual, in care oamenii normali, cetatenii obisnuiti, isi pot vinde obiectele si bunurile, mobile si imobile, altor cetateni interesati de ele.

Mica Publicitate este folosita cu precadere pentru imobiliare si vanzarile de masini, insa de mai bine de zece ani este folosita extrem de des si pentru vanzarea de telefoane si tablete.

Acum, pentru a vedea cat de util este un lucru, concret ori abstract, trebuie sa ne gandim cumva matematic: cum ar fi viata noastra fara acel lucru. Aici este vorba despre mica publicitate, deci va trebui sa ne imaginam viata fara ea. Teoria matematica se numeste teoria reducerii la absurd.

Anuntul telefonic Mica Publicitate

Asadar, sa ne imaginam o societate fara mica publicitate. Fara ziare specializate pe astfel de anunturi, fara ziare care au  o astfel de rubrica, fara posibilitatea de a da anunturi de mica publicitate in online. Pur si simplu o viata fara mica publicitate.

Sa incepem cu imobiliarele, aceste anunturi ocupand peste 60% din spatiul publicitar. Asadar, pentru cei implicati, vanzator si cumparator, lucrurile ar sta in felul urmator: chiar daca oricum agentiile imobiliare au acaparat piata, foarte putine tranzactii petrecandu-se FARA acestea, daca mica publicitate ar disparea aceste agentii ar deveni MULT mai importante. Ele ar avea, de fapt, painea si cutitul. Cu cat sunt mai importante, cu atat sunt mai … scumpe.

Potentialul vanzator s-ar duce la o agentie, punandu-si la dispozitie locuinta, in timp ce potentialii cumparatori s-ar duce din agentie in agentie, sa vada fiecare ce ii ofera.

In aparenta, nimic schimbat fata de situatia actuala. Oricum majoritatea cumparatorilor si vanzatorilor apeleaza la agentii si fac aceste drumuri. Doar ca, vedeti voi, aparitia internetului a avut un efect: o oarecare UNIFORMIZARE a preturilor. Daca acum 25 de ani se putea intampla situatia in care 2 apartamente identice, din acelasi bloc, sa fie vandute la preturi simtitor diferite (uneori un apartament se vindea chiar si la pret dublu), acum acest lucru este imposibil. Daca un apartament in zona costa 45.000 de euro, nu poti vinde un apartament acolo cu 60.000 nici daca te pui in cap. Nici daca iti angajezi cel mai iscusit agent imobiliar.

De ce? Simplu: informatia aceasta este disponibila tuturor. Lumea STIE care este pretul zonei. Mica publicitate, atat cea clasica, din ziare, cat si cea moderna, online, au generat aceasta uniformizare, standardizare.

Functioneaza ea in favoarea vanzatorului ori a cumparatorului? Da si nu. Evita tepele majore, nu poti vinde un apartament MULT sub pretul pietei, dar anuleaza complet posibilitatea unui tun. Stiti voi, sa vinzi un apartament frumos aranjat cu un pret exagerat, doar pentru ca un cumparator, eventual din provincie, este disperat sa cumpere.

Veti zice ca nu cumparati apartamente toata ziua si ca oricum diferentele ar fi minime. Drept urmare, voi trece la masini.

Ganditi-va la situatia in care masina veche de 5 ani, inca functionala, nu poate fi vanduta direct unui alt posibil cumparator. Ganditi-va ca masina trebuie vanduta doar unui intermediar, unei firme care cu asta se ocupa, cu vanzarea de masini. Teoretic, pentru cumparatori ar fi mai bine, ar fi mai sigur pentru ei. Doar ca, vedeti voi, oamenii au si acum aceasta posibilitate, de a cumpara de la astfel de dealeri. De ce foarte multi ii evita? Ati ghicit: din cauza preturilor.

Daca ei ar fi singurii care ar putea vinde masini vechi, va dati seama ca preturile ar creste, nu? Importanta lor ar creste, preturile ar creste. Sau poate, cine stie, aveti chef de aventura si va incumetati sa va cumparati masina dintr-un targ de masini.

Nu va zic partea importanta decat dupa ce va povestesc despre telefoane. Aici lucrurile sunt cele mai evidente. Asadar, ganditi-va ca exista persoane care au telefoane foarte noi tot timpul, dar care refuza sa-si cumpere telefoane noi. Un telefon nou costa 2500 de lei, dupa 6 luni pretul lui scazand chiar si la 1500 de lei. Ganditi-va, insa, ca preturile telefoanelor oscileaza extrem de mult. Acel telefon se invecheste moral, apar altele mai bune, mai performante, drept urmare el se va ieftini si nou. Se va ieftini chiar si PANA sa apara urmasul sau, atat timp cat dupa 2-3 luni deja incep sa apara pe piata telefoane vechi. Unii pur si simplu se plictisesc de telefonul cel nou ori pur si simplu nu se inteleg cu el.

Ce fac acum? Dupa 3 luni dau anunt la mica publicitate si-si vand telefonul. Daca, insa, aceasta posibilitate ar disparea, ei ar avea 3 optiuni:
– Sa-l vanda unui prieten.
– Sa-l vanda unui dealer oficial de telefoane second-hand.
– Sa il pastreze, luandu-si altul nou si pastrandu-l pe cel vechi.

Nu v-ati prins deja de problema? Inca aveti impresia ca atat timp cat nu va vindeti telefonul, asteptand sa se strice, si nu va cumparati telefonul decat din magazin, chestia asta nu va afecteaza?

Eh, acum vine partea interesanta: o sa va afecteze mai mult decat credeti. ORICUM preturile telefoanelor cresc, varfurile de gama depasesc praguri alta data SF. Ganditi-va, insa, ca daca nu ar exista piata telefoanelor SH, daca nu ar exista anunturile de mica publicitate de unde sa-ti cumperi acelasi model, la pret mult mai mic, preturile ar fi MULT mai mari.

Pe de-o parte, un telefon aparut acum o saptamana sau acum 3 luni ar avea acelasi pret. De ce sa-l ieftinesti dupa 3 luni daca oricum DOAR de la acele magazine il poti cumpara?

Deci tu, client fidel al magazinelor de profil, vei da mai mult pe telefonul mobil. Asta pentru ca mica publicitate iti influenteaza oricum viata, chiar daca tu nu te folosesti de ea in mod direct.

Apropo, sa va zic o chestie simpatica: piata meditatiilor este intr-o stagnare/scadere de cativa ani din cauza studentilor si a absolventilor care doar cu asta se ocupa. Poti face meditatie pentru bac cu profesorul de la clasa, cu un profesor universitar sau poti face cu o studenta foarte pregatita, la sfert de pret. Poate tot un profesor vei prefera, fie de liceu, fie universitar, doar ca el nu-si va mai permite, tocmai din cauza concurentei de la mica publicitate, sa ceara sume atat de mari de bani. Nu discut despre fiscalizarea acestor meditatii. Aia e o cu totul alta discutie, care nu tine de subiectul acestui articol.

Asadar, indiferent daca ati cumparat sau nu ceva, indiferent daca aveti sau nu de gand sa vindeti ceva, sa stiti ca viata fara Mica Publicitate ar fi tare trista. Stiu ca nu constientizati acest lucru, dar este adevarat. Piata imobiliara ar fi data peste cap, agentii imobiliari ar deveni niste semi-zei, extrem de scumpi. Piata auto ar lua-o si ea razna, iar cea de IT ar exploda pur si simplu.

Noroc ca nu prea vad CUM ar putea disparea Mica Publicitate. Nu vad cum ar putea disparea internetul in urmatorii ani. Asa ca stati linistiti, exercitiul de imaginatie a fost util doar pentru a va da seama cat de importanta este Mica Publicitate pentru noi, toti.

Articolul Cat de importanta este MICA PUBLICITATE pentru noi toti – proba nr 3 in cadrul competitiei Spring Super-Blog 2019.

One thought on “Cat de importanta este MICA PUBLICITATE pentru noi toti

Lasă un răspuns