Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Razvan Lazar

Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Razvan Lazar

 

 

Ați observat vreodată cum un cuvânt poate să aibe o semnificație ascunsă, alta decât cea pe care o definește? Spre exemplu ”minunat” spune clar în DEX că descrie ceva ieșit din comun și uimește prin frumusețe. Iar noi îl folosim ca atare: ”Uite ce peisaj minunat” sau ”Astăzi este o zi minunată”. Evident subiectele descrise sunt de o frumusețe ieșită din comun. Ce alt sens ascuns ar putea să aibe acest cuvânt atunci?

Voi exemplifica folosind câteva personaje din cartea la care muncesc de ceva vreme. O avem pe Bianca care stă la una din mesele unei terase foarte populare. E o zi de toamnă cu soare, suficient de caldă cât să ofere iluzia unei ierni care a uitat să vină. Așadar aceast personaj pe numele de Bianca se află cu Marcela, prietena ei cea mai bună, și cu Robert,  un băiat arătos, noul ei trofeu și iubit cu care se mândrea în fața tuturor rivalelor. Până și din partea Marcelei simțea o briză de invidie, dar suficient de inofensivă încât să se simtă relaxată și bine în această zi minunată de toamnă.

Și ca și cum nu ar fi fost totul suficient de bine aranjat în peisaj, printre mese își face apariția cu tava în mână, fostul Biancăi, față de care aceasta avea un resentiment și o ură mocnindă, asemenea focului care refuză să se stingă dimineața, după o noapte de dans furios. Îi făcuse semn cu piciorul Marcelei pe sub masă și ambele îl fixară cu o privire zemeflitoare. Deși acesta observase, încerca din răsputeri să evite privirile stăruitoare, văzându-și de treabă. Și era atât de concetrat să ignore această apariție nefastă în a trecutului său, încât nu observă scaunul care îi era în cale. Și ce atrage atenția mai mult într-un local, dacă nu acel sunet de pahar spart urmat de ecourile unor râsete înfundate.  Bianca nu apucă să vadă prea mult din fața roșie de rușine și frustrare a bietului băiat. Ridicase ceașca de cafea la gură și sorbise cu nesaț și mai apoi privi spre cerul albastru și fără pic de nori. Și spuse cu un zâmbet în colțul gurii și cu voce tare către compania sa, dar ca pentru sine: – Ce zi minunată de toamnă, nu?

Evident și în acest context, ”minunat” descrie ziua ca fiind de o frumusețe ieșită din comun, conform DEX. Dar eu o cunosc pe Bianca, fiind un personaj plăsmuit din imaginația mea, a mai trăit astfel de zile, în locuri mai frumoase decât această terasă banală. Ce a vrut să spună ea prin acest ”minunat”? Sau mai degrabă, ce a simțit în momentul în care a decis să folosească cuvântul ”minunat”? Vă spun eu ce a simțit. Victorie. Satisfacția față de acel moment de frumusețe, survenită din faptul că persoana în cauză se simte direct implicată. Marcela s-ar fi rezumat să descrie ziua ca fiind foarte frumoasă. Însă nu și Bianca. Era una și aceeași cu acel moment de frumusețe presărat cu victorie personală.

Reluând exemplele de la început, acel ”Uite ce peisaj minunat” este spus de cel care se străduie să ajungă pe vreun vârf de munte, suficient de repede cât să prindă apusul de soare. Acel sentiment de victorie și frumusețe contopit într-un singur cuvânt: minunat. Același peisaj arătat într-o poză poate fi descris doar ca fiind ”frumos” sau ”draguț” de acela care nu înțelege sentimentul de birunință întru atingerea acelei frumuseți.

Razvan Lazar

Ca o paralelă, blogul lui Emil, în timp ce pentru noi poate fi frumos, ok, cool, șmecher, interesant, pentru autor este cu adevărat minunat. Și îl înțeleg perfect. Punându-ne în locul său, am simți aceeași senzație de victorie atunci când am privi asupra muncii sale. Și atunci am vedea cât de minunat este rezultatul perseverenței de a menține un blog viu, în timp ce atâtea altele zac ca epavele pe fundul oceanului blogosferic. Și atunci am spune: ce minunat este blogul meu !

1 thoughts on “Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Razvan Lazar

Lasă un răspuns