Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Silvia Puiu

Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Silvia Puiu

 

Sunt Silvia Puiu, asistent dr. în cadrul Universității din Craiova, domeniul Management-Marketing. Cam atât despre mine, pentru că nefiind blogger (a se citi și nici om 🙂 ), să nu plictisim blogosfera inutil.

Legat de tematica acestui maraton, aceea de a scrie despre cuvântul minunat, am zis să accept provocarea. Desigur, m-am întrebat de ce acceptă oamenii această provocare, nefiind prima dată când Emil C. organizează acest tip de maraton. Pentru bloggeri înțeleg oarecum, dar pentru ceilalți? Nu știu….cred ca fiecare are motivația lui. A mea în mod cert este legată de ludic și de a accepta în joacă provocarea unui amic online. Nu are legătură nici cu testarea succesului sau a capacităților scriitoricești……Să revenim la lucruri minunate însă 🙂

.

Acum îmi pun întrebarea: să vorbesc despre ce e minunat pentru majoritatea oamenilor sau să vorbesc (a se citi scriu 🙂 ) despre ce înseamnă minunat pentru mine. Voi alege a doua variantă, în felul acesta băgătorul în seamă se poate face cunoscut nebăgătorilor în seamă.

În primul rând, trebuie să evit să scriu despre ce mă minunează (deci verbul a minuna), pentru că asta a fost în maratonul trecut, ci despre adjectivul sau adverbul minunat. Mă întreb ce va alege Emil next time 🙂 : cred că știu…..urmează o minune…….

Minunat poate fi înțeles în sens strict, ca derivând din cuvântul minune și să aibă, astfel, legătură cu ceva incredibil sau poate fi un sinonim pentru ceva frumos, drăguț, care ne face plăcere, chiar dacă nu neapărat ceva extraordinar sau de necrezut.

Voi alege partea a doua a interpretării, pentru simplul motiv că nu cred în minuni 🙂 . Așa că voi prezenta sintetic (timpul cititorului este prețios si nu vrem să se minuneze prea mult în sens negativ) ce este minunat pentru mine:

Avertisment: daca gradul de plictiseală a atins cota de 70%, vă rugăm întrerupeți activitatea pe care o desfășurați! Continuarea activității este pe riscul și responsabilitatea dvs.! (nu e glumă).

Mi se pare minunat:

– că unii continuă să citească acest articol 🙂 (dacă nu au ajuns cu cititul până aici, nu mă fac de râs, pentru că nu a citit nimeni, nu?);

– că oamenii sunt asemeni unor furnici într-o boabă de nisip (cei ce își aduc aminte de sarmanul Dionis știu, deși lucrările filosofice abundă în acest sens) și continuă…….;

– că oamenii țin supărare pe cineva ani de zile, deși suntem niște furnici și nici măcar atât în Univers;

– că oamenii au orgolii de oameni 🙂 și nu de furnici sau poate rinoceri;

– că oamenii nu mai citesc sau că oamenii citesc (ambele variante sunt la fel de minunate pentru mine). Am avut placuta surpriză să văd în ultimii doi ani că studenții mei economiști citesc literatură, ca dau efectiv bani pe cărți și citesc, uneori în pauză, alteori în timpul cursului sau seminarului J. Cărți bune, deși eu nu sunt o snoabă sau vreun critic, așa că, în opinia mea, important e că ei citesc…..uneori este nevoie de evoluție și în citit, mai întâi cărți proaste, apoi mai bune și tot așa…….. Dar m-am minunat în sens pozitiv de această dată.

– că oamenii sunt buni și fac acte de generozitate gratuite, fără niciun interes ascuns (pentru cinefili sau iubitori de K. Spacey, sigur au văzut filmul Pay It Forward și înțeleg de ce mi se pare minunat acest lucru). Există site-uri, grupuri pe Facebook care susțin această mișcare. Aș da mai multe detalii, dar deja știu că unii au ignorat avertismentul de mai sus și se aude alarma: 90% prag critic de plictiseală. Vă rugăm evacuați 🙂

Minunat! unii mai continuă….

Eu găsesc multe lucruri minunate, dar Emil nu răspunde pe chat și nu știu dacă e vreo limită de cuvinte 🙂 . Așa că o să continui.

Mi se pare minunat:

– că oamenii rup florile pentru a fi oferite cuiva (cel/cea care rupe nu e întotdeauna același cu cel/cea care oferă, dar nu contează)…..cine vrea flori moarte? J.

-că oamenii nu sunt etici și îi calcă pe alții în picioare, metaforic sau nu

– că oamenii (am boldat pentru că oamenii este al 666-lea cuvânt…..mult dom’le, mult!) cumpără cărți doar pentru că arată bine în bibliotecă, se duc la teatru doar pentru că așa face lumea bună, se duc la film ca să dea check-in, își cumpără lucruri scumpe doar pentru că se simt neminunați și au nevoie să îi minuneze pe alții…

– că există încă în școli impresia că dacă întrebi ceva profesorul, ești prost, deși nici unul poate nu a înțeles …. iar oamenii deștepți pun întrebări, nu tac (pentru cinefili, recomand Dead Poets Society cu această temă)

– pentru gameri, mi se pare minunat canalul de Youtube al unui începător cu promisiunea de a investi mai mult pe viitor în aparatura necesară acestui hobby 🙂

Că veni vorba de gaming, sunt pasionată de jocurile care apar, sunt în temă cu majoritatea, dar minunate mi se par: The Walking Dead al celor de la Telltale Games, Saints Row 3, Heavy Rain Move Edition pentru PS3 și mai am câteva minunate în minte dar mă opresc.

Minunată e ploaia bătând în geam,  fulgii de zăpadă topindu-se pe buzele fierbinți ale unui copil, minunată e lupta pentru un vis, minunate sunt visele, minunat e atunci când ai inspirație sau crezi că ai inspirație, dar de fapt ai febră…..minunată e timiditatea, minunat este horror-ul, minunate sunt filmele, cărțile și teatrul….minunată e teama….și spaima.

Minunat e zâmbetul trist, minunată e tristețea, minunat e guguștiucul lovit de mașină, zbătându‑se pentru viață și reușind în final, minunat e zborul păsării, minunat ești tu, cititorule!

Minunată e provocarea, minunată e viața, dar și întunericul…………minunat e misterul! minunate sunt copilăria și bătrânețea, orhideea fluture, mirosul cărții vechi de un secol, mirosul cărții noi scoase de sub tipar, minunat este șotronul, minunat e limbajul semnelor, minunat este Parisul, Sena, muschetarii……muzica lui Cohen…..

În încheierea acestei minunate și plictisitoare incursiuni lăuntrice, băgătorul în seamă (cunoscut și sub numele de Rayuela, copilalunii sau Sylvie) vă mulțumește pentru minunata răbdare și vă urează o experiență de viață magică (și minunată desigur)!

6 thoughts on “Ce inseamna cuvantul MINUNAT pentru Silvia Puiu

Lasă un răspuns