Ce inseamna MINUNAT pentru Loredana Costina
Cand Emil mi-a lansat provocarea de a scrie despre cuvantul Minunat, am stiut ca voi incepe articolul prin a-l cita pe atotostiutorul DEX. Asadar:
MINUNÁT, -Ă, minunați, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Care iese din comun (prin aspect, însușiri etc.); p. ext. care uimește prin frumusețe; încântător, splendid. ♦ Foarte bun, excepțional. 2. (În basme) Care face minuni, care este înzestrat cu însușiri supranaturale. ♦ Vrăjit, fermecat. 3. Mirat, surprins. – V. minuna.
Uimitor prin frumusete, incantator, splendid, foarte bun, exceptional,ne spune DEX. Si il folosim cand ne place cu adevarat ceva, cand ne impresioneaza si ne misca, in conversatiile despre lucrurile bune, atunci cand ploua si ne place, atunci cand e soare bun de o plimbare, cand planurile ne ies toate, cand iubirea e fix asa cum avem nevoie, cand lucrurile sunt, cum altfel?, minunate! Doar punctul 3, “Mirat, surprins” ne-ar putea duce cu gandul la tot uratul pe care minunatul reuseste sa il exprime. Caci minunate sunt nu doar lucrurile frumoase, ci si cele atat de urate incat doar minunatul le poate exprima, si despre asta e cuvantul minunat pentru mine, dincolo de sensurile sale “comune”.
“Prost” e un adjectiv bun de folosit atunci cand un lucru e prost. “Foarte prost” e si mai bun de folosit cand ceva e foarte prost. Dar atunci cand e, vai!, cu adevarat dezastruos, el e rareori dezastruos, de fapt, nu e nici prost, e doar, absolut, spectaculos…Minunat! DEX-ul nu ne spune asta explicit, dar sa te minunezi poti, si adesea e sanatos, si de lucrurile rele. Minunatul cuvant “minunat” vine astfel sa ne salveze de dezastru. A spune, cu ironie, ca ceva prost e minunat e expresia faptului ca poti sta in fata dezastrului sau a prostiei si sa te minunezi de ele, dandu-le, aproape fara sa realizezi, o nota pozitiva. O situatie “minunata” e, spre deosebire de cea “rea”, una pe care poti sa o exprimi cu lejeritate, sa te enervezi pentru ea prin ironie, sa o iei in ras, sa vorbesti despre ea cu o nota amuzanta, sa o impartasesti celorlalti ca pe o pietricica mica in drum, nu ca pe finalul drumului, sa iti arati frustrarea liber si sa o depasesti, sa o privesti cu detasare, sa inveti din ea cu un usor zambet si sa iti continui drumul cu mai multa seninatate, lasand sa fie minunat si ceea ce nu-i.
Articol MINUNAT scris de Loredana Costina (un interviu cu ea puteti citi AICI)
2 thoughts on “Ce inseamna MINUNAT pentru Loredana Costina”