In prezent exista foarte multe tipuri de slefuitoare, de retinut insa este ca majoritatea se folosesc in industria lemnului, repararea suprafetelor, tinichigeriei auto, vopsitoriei. De cele mai multe diferenta este data doar de forma, care, daca stai sa te gandesti e foarte importanta avand in vedere ca nu poti sa lucrezi in colturi cu un slefuitor cu taler rotund.
Dar ce face de fapt un slefuitor? Este o unealta folosita pentru netezirea suprafetelor cu ajutorul unei foi abrazive/smirghel. Putem sa spunem ca este de fapt varianta mult mai avansata a banalului smirghel.
Sa le luam pe rand:
- Slefuitoarele cu excentric au talpa rotunda si se adreseaza in principal producatorilor de mobila, tamplarilor, dulgherilor, sunt extrem de utile si pentru zugravi/vopsitori, dar prezinta interes si pentru constructorii de barci, o meserie putin exploatata in tara noastra.
Ce poti sa faci cu un slefuitor cu excentric? Ai o gama variata de aplicatii printre care si: slefuirea cu rata mare de indepartare a materialului, slefuirea suprafetelor neregulate, slefuirea gips-cartonului, slefuirea/pregatirea suprafetelor pentru vopsire, diverse reparatii de tinichigerie, precum si indepartarea vopselei/lacurilor deja existente pe materialul care urmeaza sa fie prelucrat.
Care sunt avantajele alegerii unui slefuitor cu taler cu gauri multiple?
- mentine o extractie constanta a prafului din zona de lucru;
- o buna extractie a prafului reduce sansa aparitiei imperfectiunilor cauzate de excesul de resturi;
- durata de viata a hartie creste, deoarece praful este extras eficient.
- Slefuitoarele cu vibratii au talpa dreptunghiulara sau patrata si sunt usor de manevrat datorita dimensiunilor reduse. Reprezinta cea mai buna alegere in momentul in care ai de facut lucrari de finete pentru ca miscarea este lenta si precisa, ceea ce inseamna ca scade riscul crearii de denivelari pe suprafata de material prelucrata (lemn). Un astfel de slefuitor este ideal atunci cand ai de retusat, insa trebuie sa tii cont ca de cele mai multe ori ai nevoie si de un slefuitor cu excentric/orbital ca sa iti duci treaba la bun sfarsit.
- Slefuitoarele cu banda, spre deosebire de cele enumerate mai sus, se pot utiliza si pentru slefuirea metalului, nu doar pentru slefuirea lemnului. Un slefuitor cu banda se dovedeste a fi extrem de util in atelierul tau, in primul rand pentru ca poti sa il folosesti atat pentru pregatirea materialului, cat si pentru lustruire inainte de vopsire/lacuire.
- Slefuitoarele delta au dimensiuni reduse si o forma triunghiulara care le face ideale atunci cand ai de finisat scarile sau de indepartat lacul intarit de la fereastra. Avantajul folosirii unui astfel de slefuitor este ca vibratiile sunt foarte reduse.
Pe langa varianta cu alimentare la priza si aceste unelte au, ca majoritatea de altfel, si varianta cu acumulatori. De ce sa alegi varianta cu acumulatori? Pentru ca nu mai esti dependent de o sursa de curent, iar singura ta grija este sa ai acumulatorii incarcati.
Poarta intotdeuna echipament de protectie atunci cand folosesti scule electrice pentru ca, pe termen lung, ai doar de castigat. Chiar daca sunt insesizabile pe moment, vibratiile emise pot provoca probleme grave de sanatate in timp daca nu folosesti macar un minimum de echipament de protectie: casti si ochelari de protectie.