Ceasul este demodat?

Ceasul este demodat? Cat de util mai este ceasul in conditiile in care toata lumea are telefon? Cat de comod ori incomod este sa (mai) ai ceas la mana.

Si aici va dau 3 exemple:

1. Un coleg de facultate, mai demult, imi spunea cum uraste el sa aiba ceva pe mana. Are telefon, nu foarte performant, insa ii arata ora oricand. Lui i se parea inutil sa poarte ceas la mana. Si foarte incomod. Foarte-foarte incomod as zice.

2. Eu i-am replicat: mi se pare mana prea usoara, sunt obisnuit sa am ceva pe ea. Nu pot sta fara nimic pe mana: am pe deget un ghiul, la stanga un ceas, la dreapta, uneori, o bratara. E o chestie de obisnuinta, insa recunosc ca asa m-am obisnuit. Si, sa recunoastem, imi este mult mai util sa ma uit la ceas decat sa scot telefonul.
Si sa mai zic un aspect: cand eram student si dadeam examene eram obligat sa inchid telefoanele. Singura sansa sa stiu cat e ora era ceasul de la mana. Atunci ceasul este al dracului de util.

3. Scriam, nu demult, despre ceasul purtat la dreapta. Mie mi se pare foarte ilogic. Poate ar avea logica la mana dreapta pentru stangaci, ca nu ar putea scrie cu stanga. Totusi, ceasul imi pare facut sa-l tii la dreapta, asa e el construit.
Am avut totusi un coleg dreptaci care tinea ceasul la mana dreapta. Nici acum n-am inteles de ce.

Legat de faza cu demodatul, multi spun ca ceas poarta cei in varsta. Posibil sa fie adevarat: ceasul iti da un oarecare aer de eleganta. Ma rog, depinde de ceas, insa cam asta ar fi rolul sau. Utilitatea este relativa astazi, insa rolul estetic este pe primul plan.

Cineva imi zicea ca acum ceasul e mai important la barbati decat la femei. Femeile pot inlocui ceasul cu tot felul de bijuterii. In multe cazuri bijuteriile sunt mai aratoase si mai elegante. Pentru barbati ceasul ramane singura fita, singura bijuterie pe care o pot purta. Bijuteriile barbatesti sunt inca prost vazute, in anumite medii sunt (aproape) interzise, asa ca ceasul ramane singurul accesoriu permis. Prin ceas iti poti arata „valoarea”.

Acum, multi spun ca ar fi o diferenta fundamentala intre un ceas mecanic si un ceas electronic. Cel electronic e mai jucarie, cel serios si bun este cel mecanic. Pretul este, insa, in consecinta. Ce-i drept, ceasurile mecanice tin mult mai mult (unele sunt nedeschise de ani de zile; ceasurile electronice sunt duse constant la ceasornicar pentru a le schimba bateria).

Ca sa (incerc sa) raspund la intrebarea din titlu: ceasul este demodat pentru unii. Si-a pierdut din utilitate si importanta, dar nu-l vad murind prea curand. Dimpotriva as zice. De murit e posibil sa moara kitch-urile, ceasurile ieftine care te tin 1 an maxim, adica ceasurile pe care le cumperi doar ca sa ai ceas. Eu cred ca lumea va cumpara doar ceasuri de calitate, daca nu va avea bani pentru ele va prefera sa nu aiba deloc. Salutari MINUNATE tuturor!

Lasă un răspuns