Despre incalzirea in pardoseala ar putea fi scrise carti intregi. Cea mai interesanta carte ar fi cea legata de istoricul acestui tip de incalzire.
In cazul in care nu stiati, o forma EMPIRICA de incalzire in pardoseala se intalnea in Roma antica: camerele cu podele din mozaic erau sustinute pe niste piloni si coloane, dedesuptul lor gasindu-se un spatiu gol ce era incalzit cu lemne si carbune. Aerul fierbinte incalzea podelele camerelor de deasupra, fumul fiind eliminat cu grija prin deschizaturi special gandite. Deci ideea nu este nicidecum noua. Este chiar mai veche decat incalzirea pe care acum o numim clasica, cea prin intermediul sobelor ori caloriferelor.
Nu vreau sa explic cum functioneaza, nu am pregatirea tehnica necesara, insa mi se pare relevant sa va spun CUM au aflat concetatenii mei de incalzirea in pardoseala si care cred eu ca este viitorul ei. Voi spune si minima mea experienta cu asa ceva (cand am fost in vizita, evident).
Asadar, multe ansambluri noi de locuinte sunt prevazute cu incalzire in pardoseala. Nu stiu exact care dintre ele, nu stiu exact daca toate, cert este ca romanii asa au aflat de aceasta modalitate de a-ti incalzi casa. Putini erau indeajuns de curajosi incat sa testeze pe propria lor piele. Ma rog, la multe apartamente de bloc vechi e greu de pus (desi inteleg ca nu imposibil). Nimic nu-i imposibil, ca sa zic asa.
Evident, publicul tinta il reprezentau cei care isi faceau casa. Acolo in mod clar poate fi pusa incalzirea in pardoseala, este foarte usor de facut asta din start, de cand se construieste locuinta, insa paradoxul este ca acum sunt mai multe apartamente de bloc cu asa ceva decat case. Motivul este cel spus de mine mai sus: unii dezvoltatori au fortat lucrurile, au prevazut din start apartamentele (desi inteleg ca nu toate, ca sa ofere alternative) cu asa ceva.
Explicatia nu este una inginereasca, tehnica, ci una sociologica: cei care isi cumpara ori isi inchiriaza un apartament sunt cei tineri si foarte tineri, cei deschisi la noutati. La ei a prins incalzirea in pardoseala, ei au vazut totul ca un ansamblu: satui de apartamentele vechi, comuniste, acestia au vrut ca locuintele lor sa fie cat mai diferite. Nu doar estetic, sa ARATE diferit, ci si ca facilitati. Pentru multi, incalzirea in pardoseala li s-a parut ceva cool.
Ceva cool care, sa ne intelegem, s-a dovedit fiabil, util. Multe chestii cool n-au trecut testul timpului, s-au dovedit a fi o fita, un moft. Incalzirea in pardoseala s-a dovedit a fi utila, multi au ajuns sa isi doreasca sa stea DOAR in astfel de apartamente. Au fost socati sa fie nevoiti sa stea in Occident pe o perioada scurta, sa zicem 6 luni, intr-un apartament care NU are asa ceva. Din unele puncte de vedere, apartamentul lor din Romania era mai bun, mai confortabil, decat cel din Occident. Nu zic mai modern, mai futurist, caci v-am zis la inceput ca totul a inceput in antichitate. Lucru care n-ar trebui nicicum sa ne mire. Daca ar mai trai profesorul meu de drept roman, mi-ar spune ca 90% dintre principiile care ne guverneaza viata, in frunte cu cele juridice, au fost inventate, concepute, in Antichitatea Romana. Eu am terminat dreptul in 2012, insa acest lucru pare a se confirma pe zi ce trece.
Revin la partea sociologica de care va ziceam. In timp ce tinerii se orientau spre apartamente, cei care isi construiau (si isi construiesc) case sunt cei un pic mai in varsta. Adica oameni un pic mai conservatori. Oameni care au trait in apartamente comuniste, dar care nu le repudiaza. Se muta la casa pentru un confort sporit, dar si de teama unor cutremure. Teama de cutremure o au toti cei care isi amintesc cu groaza anul 1977. Ma rog, au mai avut loc 2 cutremure, in 1986 si 1990, dar ele au fost mult mai putin intense. Cel mai grav dintre cutremure a avut loc in 1940, deci cei SI mai in varsta, care l-au prins si pe acela, sunt cu atat mai speriati.
Inchei cu 2 experiente personale. Ma rog, este una singura traita, a doua este una povestita, „m-am laudat” cuiva ca am intrat intr-un astfel de apartament. Dar sa nu anticipez.
Am fost, deci, intr-un apartament dintr-un complex nou, apartament care avea incalzire in pardoseala. Credeti-ma: senzatia este extrem de placuta. Calci pe cald, inteleg ca este si foarte sanatos.
Eu in casa mea, de prin octombrie pana prin martie stau cu sosete si ziua, si noaptea. Nu sunt friguros, insa picioarele trebuie sa fie calde. Stiu ca, de fapt, nu e bine pentru circulatie, ca piciorul ar trebui sa respire. Sunt constient de asta. Dar imi este pur si simplu frig. Aerul rece este jos, in timp ce aerul cald se ridica. Macar atata fizica stiu si eu.
Am stat cateva ore intr-un astfel de apartament si, desi eram oaspete, imi venea sa-mi dau ciorapii jos si sa calc pe podeaua fierbinte. Am si facut asta cateva minute ca sa traiesc senzatia. Pe bune: o senzatie care trebuie traita, care nu poate fi explicata.
Si tocmai pentru ca nu poate fi explicata, m-a intrebat ulterior cineva cum e. Acel cineva era foarte sceptic, incercand sa ma traga de limba. Voia explicatia stiintifica, inginereasca, pe care evident ca nu stiam s-o dau. Nu ma pricep la asa ceva, deci n-aveam ce sa-i spun. Nici acum nu stiu sa va explic cum functioneaza.
Insa sunt blogger, asa ca va pot spune la cine sa apelati daca vreti mai multe detalii despre incalzirea in pardoseala: Hobbit Integral RO. Daca faceti click pe numele lor, veti ajunge pe frumoasa lor pagina de Facebook. Ii puteti contacta si prin email, la adresa incalzire punct pardoseala arond hobbit punct ro. V-o scriu asa pentru ca botii sa nu preia adresa in cauza si sa trimita spam-uri pe ea.
In final, va invit pe voi sa va spuneti parerea despre incalzirea in pardoseala. V-as ruga s-o faceti DOAR daca aveti experienta. Nu din auzite, va rog. Desi, recunosc, uneori experientele celor apreciati pot fi decisive. Asa cum s-ar putea ca si acest articol sa fie relevnat (decisiv?) pentru unii.
Super-geniala incazirea in pardoseala, am avut parte de ea la o chirie in Cracovia. Umblam iarna descult prin casa.