De ce ne e frica: incendii sau cutremure?

De ce ne e frica: incendii sau cutremure? Sau, reformulez: cum am vrea sa murim? Teoretic cutremurele sunt mai rare, asa ca parca ne e teama mai putin de ele… totusi, de ce vorbesc eu despre asa ceva?

Daca va zic ca eu vreau sa va vorbesc despre case ma credeti? Sa va explic acum de ce…

Acum ceva timp (cativa ani) revenisera la moda casele din lemn. Prin anii 90 erau considerate demodate, se spunea ca din lemn isi fac case doar taranii, „Casa bunicii de la tara e din lemn”, asa ca nimeni nu-si mai facea asa ceva. Ca de obicei romanii erau sensibili la moda. Faci o casa dupa cum e moda zic…

Ulterior aparuse si un zvon (pe care multi il cred): casele din lemn iau foc mai usor. Logica elementara e simpla: focul il faci cu lemne, deci in casa de lemn risti sa iei foc. Cum anume risti? Pai:
– Te trazneste (da-l dracu’ de paratrasnet, cand o fi sa fie…).
– Ori, si mai grav, iti da cineva foc. Din acest motiv multi refuza sa-si faca garaj sub casa, de teama sa nu intre vreun „dusman” noaptea si sa-i dea foc la garaj.

Totusi, casele din lemn sunt cele mai rezistente la cutremure. O casa din lemn este si cea mai trainica, te tine si 100 de ani.

Iar intrebarea din titlu chiar se punea, dupa unii, legitim: de ce ne e frica: incendii sau cutremure? Chiar o vazusem prin presa acum multi ani (prin 2000).

De ce e falsa intrebarea? Simplu: casele din lemn NU iau foc. Lemnul este tratat si ia foc foarte greu, aproape deloc.

Iar casele din lemn sunt si mai ecologice. Ecologic inseamna nu doar prietenos cu natura, ci si mai eficient. Mai multe detalii aflati din link-ul urmator: http://www.dornaecohouse.ro/fr/ .

Eu va las. Salutari MINUNATE tuturor!

ps: De ce ne e frica: incendii sau cutremure? Trebuie sa si raspund, nu? Mie nu mi-e teama de niciuna, cum o fi sa mor, asa voi muri. Daca mi-ar fi cu adevarat teama de ceva mi-as atrage energii negative si fix de acel lucru as muri.

Lasă un răspuns