De ce oamenii se zgarcesc la corpurile de iluminat? Veioze, lustre si plafoniere.

Corpurile de iluminat, ce dumnirea pretioasa, includ toata gama de produse care aduc, la propriu, lumina in casa ta: veioze, lustre, plafoniere, aplice, lampadare, spoturi. Nu va voi vorbi despre utilitatea lor, ea este evidenta, nu ma imaginez stand intr-o casa intunecoasa, intr-o pestera moderna, ci va voi vorbi despre calitatea lor si importanta lor in ceea ce priveste designul.

Ca sa intelegeti la ce ma refer, va voi da 3 exemple de situatii:

Aplica plafoniera pentru interior, echipata cu LED-uri SMD, structura din metal vopsit alb, dispersor din sticla suflata alb opal.
O plafoniera moderna, foarte utila atunci cand vrei sa pui un singur bec. In loc sa lasi becul sa atarne, ca-ntr-o taverna ieftina, mai bine pui asa ceva.
  1. Un om isi ia un apartament. Vrea sa schimbe totul la el, electrocasnicele, mobila, absolut tot. Totul va fi nou, modern, va reflecta personalitatea persoanei in cauza. Mai putin corpurile de iluminat din casa, care vor fi cele vechi. Inteleg ca unii vor sa imbine vechiul cu noul, insa uneori e ca nuca-n perete. In plus, de ce ai pune in coada listei aceste obiecte?
  2. O alta persoana cica si-a pus un bec, un singur bec agatat, in dormitor. Altfel, patul este nou, scump, salteaua de pe el la fel de scumpa, peretii sunt proaspat zugraviti in culoarea ei preferata, insa din tavan atarna un bec. Nu vrea sa-si ia lustra, este o investitie inutila.
  3. O alta persoana imi povesteste cum veiozele sunt niste obiecte aproape inutile, pe care le iei eventual de la targurile de vechituri cu 20 de lei. Cum sa dai sute de lei pe veioze? De ce ai face asta?

Din punctul meu de vedere, aici poate-s defect, lustra intra in categoria obiectelor pe care le schimbi rar. Nu ca ar fi complicat de schimbat o lustra, ca ar trebui mari modificari in casa pentru schimbare, ci pentru ca nu este un obiect care sa se invecheasca. Cam ca mobila. Doar ca, vedeti voi, daca o canapea poate fi acceptata daca a fost mai ieftina ori daca arata mai dubios (poti prefera o canapea rezistenta in dauna unei estetice), o lustra urata, inestetica, nu este tolerata. Ma rog, oaspetii s-ar putea sa nu spuna nimic, insa credeti-ma, lustra se vede.

Pe de alta parte, nu mi-ar placea ca lustra ori obiectul care lumineaza camera sa strice aspectul acesteia. Daca tot faci camera de la zero, cap-coada, de ce ai ignora lustra? De unde aceasta discriminare?

Veiozele sunt discutie aparte. Eu, unul, nu folosesc asa ceva si mi se par aproape inutile. Inteleg in cazul caselor cu multi oameni si putin loc. Stai acolo, cu veioza ta, si studiezi cat timp ceilalti dorm. Oricum, nu vad de ce o casa ar avea nevoie de veioze si lampi de birou.

Veioza LED pentru copii cu figurina Dino, Emos P3380
Pentru copii veiozele sunt o idee buna. Doar ca ar trebui sa va ganditi ca acea camera va fi folosita de copil si cand el va fi adolescent. Oare va mai dori copilul o veioza Disney si la 16 ani? Nu zic, unul ca mine o apreciaza si la aproape 35.

Doar ca, daca tot iei asa ceva, de ce sa nu iei ceva ca lumea? Lampa de birou face parte din acel birou. Ti-ai luat un birou scump, din lemn masiv, l-ai ales sa se potriveasca si coloristic cu restul camerei, ai trantit pe el un PC de mii de euro si pui langa o veioza de 30 de lei? Serios, nu.

Acum, nu va voi zice diferenta dintre plafoniera si lustra, nu va voi spune ce este aceea „aplica”, ca nu asta este ideea. Important este ca acel corp de iluminat sa isi faca treaba si in incapere sa fie indeajuns de multa lume pe cat trebuie. Sunt unele camere gandite sa nu fie luminate prea bine, de pilda, dormitoarele din casele mari, unde DOAR se doarme. In living, insa, sufragerie, cum vreti sa numiti acea camera, o lustra serioasa este absolut necesara.

Ah, si inca ceva: nu e neaparata nevoie sa lumineze toate becurile unei lustre. Mai bine iei lustra de 7 si lumineaza doar 4 decat sa ai lustra mica, de 3, si sa simti ca nu lumineaza indeajuns.

La final, o observatie/rugaminte: urasc casele joase, cele in care dau cu capul de lustre ori de pragurile de la usa, drept urmare, daca ai o casa joasa, incearca sa nu iei o lustra foarte mare, in care unii ca mine sa dea cu capul. Ori, daca nu s-a putut altfel, pune o masa sub acea lustra. Been there, done that, ca sa zic asa.

Veioze, lustre si plafoniere, ca de altfel orice alte corpuri de iluminat, pot fi gasite la magazinul online eorion.ro. Fizic ei pot fi gasiti in Baia Mare, pe Bd Bucuresti nr 108, putand fi contactati pe email la adresa info@eOrion.ro.

Lasă un răspuns