De ce sa inveti limba romana?

De ce sa inveti limba romana?

 

 

Imi amintesc ce mi-a zis un fost coleg de facultate, ajuns ulterior in Anglia, respectiv America (acum este doctorand in America): am invatat limba chineza pentru ca se faceau cursuri gratis de chineza. Pe bune, mentalitatea in alte parti, fie ca vorbim de Europa Occidentala ori de America, este sa inveti tot ce poti invata. DACA E GRATIS, DE CE NU?

Unul dintre argumentele pentru care ar fi trebuit sa inveti limba chineza era dat de numarul de persoane care o vorbesc. In plus, bazele limbii chineze, in speta alfabetul, se pot dovedi foarte utile in anumite situatii. Nu trebuie sa fii EXPERT in limba chineza (oricum devii expert doar daca o vorbesti constant), insa bazele ei iti sunt, uneori, utile.

Intrebarea care mi s-a pus si la care voi incerca sa raspund acum este: De ce sa inveti limba romana aka limba mea natala? Altfel spus, cum as convinge eu un ne-roman sa imi invete limba. Am 7 argumente (cifra magica):

1. Daca locuiesti in Romania este indicat sa cunosti limba tarii acesteia. S-ar putea sa descoperi multe invatand limba.

2. Daca vrei sa studiezi Romania (istoria ori cultura ei), o faci mult mai usor cunoscandu-i limba. Sunt persoane fascinate de comunismul din Romania, de regalitatea din Romania ori, habar n-am, de Transilvania si Vlad Tepes. Daca esti printre ele, iti va fi mult mai usor cunoscand limba limba romana.

3. Daca esti latin, iti va fi foarte usor s-o inveti.

4. Daca NU esti latin, te va ajuta la invatarea altor limbi latine. Se spune ca limba romana e printre cele mai grele limbi latine. Daca stii romana, vei invata mai usor italiana, franceza ori spaniola.

5. Este o limba bogata in injuraturi. Uitati de saracia de cuvinte din engleza, unde toate injuraturile sunt cu FUCK ori DAMN. Uitati-va la limba romana cat de bogata este in aceasta privinta.

6. Este o limba cu foarte multe vocale. Serios, sunt foarte multe limbi pline de consoane. Limbile cu vocale sunt considerate, in mod obiectiv, placute. Ok, chinezilor s-ar putea sa li se para ciudata limba noastra, la fel cum si noi gandim despre a lor. Insa obiectiv vorbind, multi apreciaza limba romana. Sa zicem englezii: ei vor aprecia oricand limba romana in dauna limbii germane ori limbii ruse. Si nu discut despre aspectele politice.

7. Cu ajutorul ei veti descoperi o cultura frumoasa si un popor MINUNAT. Am zis si in punctele anterioare, dar simt nevoia sa ma repet.

Dragi straini, daca vedeti pe undeva sloganul learn romanian free, mergeti cat mai repede si inscrieti-va. Nu veti regreta alegerea facuta. Cum ar zice un clasic roman in viata, invatati romana pentru ca nici nu stiti ce pierdeti.

De ce sa inveti limba romana, draga romanule? Eh, pe tine e mai complicat sa te conving. Daca esti nascut aici, crescut aici, ai parinti romani si, totusi, NU stii aceasta limba, pai e destul de greu sa te conving sa inveti limba romana. Tot ce pot sa-mi doresc este sa parasesti aceasta tara cat mai repede. Serios vorbesc. Salutari ROMANESTI tuturor si invatati romana daca aveti ocazia!

One thought on “De ce sa inveti limba romana?

Lasă un răspuns