De ce sa vizitezi orase mici din Romania? Cazare in Sebes la PensiuneaRyn.ro.

Exista un tip de turism, pe care-l apreciez, pe care l-as practica mai des daca as avea masina (cu sofer cu tot, musai), si anume asa numitul tur al Romaniei. Pe langa orasele mari si statiunile turistice, exista orase mici din Romania care au un potential turistic enorm. Orase unde nu ai sta 4-5 zile, dar unde ai ce vizita o zi ori chiar doua. Oricum, eu practic si turismul culinar, deci la mine totul se desfasoara cu o viteza in minus.

Unul dintre aceste orase mici din Romania este Sebes. Nu discut cat de greu sau de usor este sa gasesti o cazare de calitate in Sebes. Surprize, intr-un sens si intr-altul, gasesti peste tot: poti avea o locatie superba de cazare intr-o localitate micuta si o locatie mizerabila de cazare intr-o statiune de fite ori intr-un oras mare. Ma rog, mari dezamagiri am trait in strainatate, in Romania am fost multumit de toate locatiile de cazare in care am fost. Poate o fi vorba si despre setarea pretentiilor, habar n-am.

Va voi vorbi despre orasul Sebes in sine, il voi da ca exemplu, desi n-am fost niciodata acolo. E drept, am fost la Turda, un oras cu un unic obiectiv turistic, salina, un loc extrem de misto, cu un vibe aparte (este o combinatie de relaxare si distractie, un mix de vizitatori tineri si batrani, un loc unde as merge zi de zi daca as locui acolo), am fost in Alba-Iulia, am fost in Arad (tot oras mic este dupa standardele mele si oricum unul neturistic), deci la modul general vorbesc in cunostinta de cauza.

Revenind la Sebes, oras situat in judetul Alba, am fost uimit sa aflu cate obiective turistice gazduieste, cat de multe lucruri poti vizita intr-un astfel de oras, aparent micut si neinteresant. Sunt orase mici din Romania cu istorii misto, orase unde te simti bine ca turist, dar te simti bine si sa stai acolo: oameni prietenosi, ospitalieri, buni gospodari. De altfel, orasele tip Sebes ar putea fi chiar mai primitoare decat orase mari si aglomerate tip Cluj (unde stiti bine cum sunt numiti neclujenii: vinituri), Sibiu sau chiar Alba-Iulia. As zice si Timisoara, as zice si Constanta. Si nu, nu-mi vorbiti de centru si de zonele bune ale oraselor, ci vorbiti-mi si de periferii, de carciumile de cartier. In locurile de fita este bine-venit oriunde. Apropo de Constanta, daca te duci in extrasezon vei vedea adevarata Constanta. Aviz amatorilor!

De ce sa vizitezi orase mici din Romania Cazare in Sebes pensiunea Ryn

Nu am fost la Pensiunea Ryn din Sebes, dar am auzit de bine despre locatie. Oricum, in cazul meu pretentiile vizavi de cazare sunt mici. Nu sunt adeptul luxului, nu vreau foarte multe de la o pensiune sau de la un hotel, de multe facilitati nici macar nu ma folosesc. Restaurantul, insa, este absolut necesar intr-o pensiune: pe langa faptul ca nu concep sa-mi incep ziua fara un mic dejun consistent, care trebuie servit musai in locatia unde-s cazat, imi convine restaurantul in hotelul/pensiunea unde-s cazat pentru a putea merge acolo atunci cand ploua.

Nu imi place sa mananc in camera, in general camerele hotelurilor NU sunt facute pentru a manca in ele (cu exceptia apartamentelor cu living), drept urmare room-service-ul nu imi este deloc util. Iar micul dejun are farmecul sau cu bufet suedez, cand VEZI produsele, cand le alegi de acolo, dintr-o varietate de produse, cand iti pui fix ce-ti place, nu ce crede ospatarul ca ti-ar placea.

Revenind la Sebes, mi se pare un oras util pentru ce-mi propusesem eu candva: sa merg intr-un loc linistit, de preferat la munte sau pe aproape, oricum sa aiba un aer mai curat, sa nu fie foarte aglomerat, loc unde sa vizitez ce am de vizitat (treptat, putin cate putin, un obiectiv turistic pe zi), in rest urmand a … ma relaxa, musai sa citesc si sa scriu. Simt deseori ca ma paraseste inspiratia, ca nu ma mai inspira nimic din orasul asta numit Bucuresti, ca am nevoie de o schimbare de peisaj. Nu una permanenta, nu m-as muta efectiv din Bucuresti, sau nu acum, insa ma vad plimbandu-ma constant prin tara, acolo o saptamana, acolo doua saptamani … Iar Sebesul pare a corespunde cel putin 70% dorintei mele.

Acum e randul vostrul sa imi spuneti ce orase mici din Romania ar merita vizitate. Eventual, pentru nebunia mea, pentru planul meu, ce orase mici din Romania ar merita bifate pentru cel putin o saptamana? Serios, chiar simt nevoia unor astfel de plimbari, unor astfel de sejururi (nici macar nu stiu daca ar trebui sa le numesc lungi sau scurte).

Lasă un răspuns