De la altii – Importanţa întreţinerii unui automobil. (DRPCIV)

Se verifică etanşeitatea pompei de benzină la racorduri şi la strângerea ei pe bloc, după fiecare 500 kilometri parcurşi. De regulă, operaţiile de întreţinere preventivă se execută după fiecare 5000 kilometri parcurşi de automobil, precum şi oricând starea sa de întreţinere o cere. După demontarea carburatorului se efectueatză următoarele operaţii: se controlează starea poantoului şi a scaunului său pentru a verifica etanşeitatea şi curăţenia; se controlează starea plutitorului şi dacă oscilează uşor în jurul axului său; se demonzează jicloarele de benzină şi de aer şi se suflă cu aer comprimat (eventual cu gura sau cu pompa de umflat cauciucurile); se suflă toate canalele din corpul carburatorului; se verifică funcţionarea corectă a clapetei de accelerare precum şi dacă nu a apărut un joc între axul său şi locaşul în care se roteşte; dacă există clapetă de pornire (de şoc) aceasta se verifică la fel ca şi clapeta de accelerare; se curăţă camera de nivel constant prin spălare cu benzină şi ştergere cu o cârpă curată fără scame.

Observaţii: dacă la operaţia de curăţire a jicloarelor se constată că nu sau îndepărtat impurităţile care aderă la metal, îndepărtarea acestora nu trebuie în nici un caz făcută cu sârme sau alte corpuri tari care deteriorează orificiile calibrate, ci prin spălare cu acetonă; după montarea carburatorului şi parcurgerea a 100-200 kilometri, este util să se verifice strângerea şuruburilor de prindere a carburatorului la flanşa colectorului de admisie.

Operaţiile de reglaj sunt necesare atât după demontările reclamate de lucrările de întreţinere sau remediere, cât şi în urma unor defecţiuni. În cazul instalaţiei de alimentare cu benzină, carburatorul este organul principal care pretinde reglaje, pompa de benzină cerând doar verificări. De regulă generală, reglajele carburatorului trebuie efectuate în ateliere de specialitate, în orice caz cu scule şi dispozitive adecvate, precum şi cu priceperea corespunzătoare. Singurul reglaj care poate fi efectuat în parcurs şi este bine să poată fi realizat de orice conducător auto este cel al relantiului (cu observaţia că la carburatoarele moderne acest reglaj nu mai este posibil, fiind sigilat din fabrică).

Vreau să recomand un site web de chestionare auto DRPCIV, ca scop pentru pregătirea examenului de teorie (sala). Persoanele care posedă un permis de conducere, au multe avantaje în comparaţie cu cei care nu deţin un permis de conducere. Elevii şcolilor de şoferi se pot pregăti cu acel site, care dispune de informaţii utile: chestionare auto, codul rutier, regulamentul rutier, indicatoare şi marcaje rutiere. Mai dispune şi de întrebările DRPCIV cu răspunsuri corecte. Conţinutul site-ului http://c-drpciv.ro/,  este oferit gratuit, iar site-ul nu necesită înregistrare cont. Conducătorii auto, pentru pregătirea teoretică, pot folosi şi site-ul oficial DRPCIV, iar când sunt nelămuriţi cu anumite întrebări, pot folosi formularul de căutiare al întrebărilor pentru a obţine răspunsul chestionarelor auto din programa oficială. Pe lângă toate aceste, se pot urmării şi alte informaţii utile în folosul conducătorilor auto.

Articol scris de Ovidiu Drobotă.

Lasă un răspuns