Tehnici de pictura
1. Tempera – inca din cele mai vechi timpuri se folosea tehnica picturii in tempera si era intalnita in picturi ale grecilor antici, ale egiptenilor dupa care a fost preluata de bizantini in pictura icoanelor pe lemn. Aceasta tehnica s-a pastrat sute de ani iar ca suport era folosit lemnul.
Unul dintre dezavantajele acestei tehnici consta in faptul ca pictura in tempera nu este atat de rezistenta intrucat este formata dintr-o pelicula de culoare ceea ce inseqamna ca in anumite conditii, aceasta pelicula ar putea sa se decojeasca sau sa se decoloreze.
2. Tehnica picturii in ulei – pictura in ulei isi are inceputul inainte de secolul X si este cea mai versatila tehnica de pictura deoarece se poate lucra cu diverse medii de pictura si astfel poate fi modificat timpul de lucru in functie de cerintele artistului. Succesul acestei tehnici tine foarte mult si de intelegerea acesteia si a particularitatilor sale.
3. Vitraliul – aceasta tehnica nu este atat de usoara, intrucat este vorba de imbinarea unor bucati de geam de diferite culori iar pentru prelucrarea acestora este nevoie de unelte si cuptoare speciale.
In perioada gotica, bisericile nu aveau peretii pictati, erau foarte inalte si impunatoare fapt pentru care era nevoie de mai multa lumina. Datorita acestui lucru, ferestrele s-au marit iar singurul lucru prin care s-ar fi putut da culoare in interiorul bisericii era vitraliul.
Pentru a realiza un vitraliu este nevoie de realizarea unui desen cat mai simplu pe un carton care se decupeza dupa fiecare zona colorata, zonele decupate se lipesc pe sticla dupa care se taie sticla pentru a se reface mozaicul initial.
4. Tehnica picturii in culori acrilice – pictura in culori acrilice se aseamana cu tehnica picturii in tempera cu mentiunea ca un tablou realizat in culori acrilice are un efect final de luminozitate si stralucire. De asemenea, culorile acrilice vor ramane stralucitoare chiar si dupa ce se usuca ceea ce le face ideale pentru a ilustra benzi desenate, colaje, etc. Picturile in acrilice sunt foarte rezistente, nu se crapa si nu se exfoliaza fapt pentru care sunt folosite si in pictura murala.
5. Tehnica picturii in acuarela – permite artistilor sa incerce lucruri noi si sa isi personalizeze lucrarile pentru a obtine texturi si efecte variate. In cadrul acesteia pot fi incercate si alte tehnici, cum ar fi: tehnica pensulei uscate, tehnica umed peste umed, tehnica picturii cu sare, tehnica acuarelei in degradeu, etc.
–
Tehnici de pictura – articol sosit pe deja cunoscuta adresa de email contact arond emilcalinescu.eu. Daca doresti sa apara si articolul tau aici sau pe un alt blog al meu, nu ezita sa trimiti un email. Salutari MINUNATE tuturor!