Despre ce si despre cine avem voie sa glumim?

Despre ce si despre cine avem voie sa glumim?

 

Situatia glumelor interzise, fie explicit, fie indirect, m-a intrigat de fiecare data. Fie ca vorbim de cazuri grave, gen dictaturi precum Coreea de Nord ori tari arabe, fie ca vorbim de cazuri soft, in care unele glume nu sunt recomandate, lucrurile, in fapt, nu stau bine nicaieri. Sa va dau niste exemple din tari cat se poate de democratice, de la noi sau de afara, ca sa vedeti, de fapt, cum stam:

 

 • In America e interzis sa faci glume cu negri. Mai mult, e interzis sa si razi la ele. Cabral mi-a povestit deseori cum glumeste el in diversele sale excursii, de fiecare data interlocutorul sau ramane blocat. Efectiv i s-a spus ca nu are voie sa rada. Pe scurt: in America, patria democratiei, n-ai voie sa faci glume cu negri.

Glume cu negri

 • In Germania, pe de alta parte, nu ai voie sa faci glume cu evrei. Unele glume cu evrei sunt oribile, alea in care razi de suferinta lor, alea in care spui cum ei bat in geamul cuptorului, insa altele, cele care vorbesc despre talentul lor la facut bani ori despre zgarcenia lor, sunt chiar amuzante. Am auzit personal multi evrei auto-ironizandu-se si facand-o intr-un mod extrem de misto. Totusi, repet, in Germania NU ai voie sa faci glume cu evrei.
 • Acum ceva timp, sa fie vreo 3 ani, eram intr-o cafenea alaturi de mai multi bloggeri. Printre clienti era si un homosexual. Vine la un moment dat un numar de stand-up comedy. Comediantul il ia la tinta pe homosexual si face cateva glume, dupa mine reusite, despre el. Cativa amici mi-au zis dupa ca s-au enervat maxim. Citez: „Despre altceva da, despre homosexuali nu”. Bravo, mah, despre tigani da, despre unguri da, despre evrei da, dar despre homosexuali nu? Ce pot sa zic, felicitari.

Glume cu Gay

 • Tin minte ca acum cativa ani (sa fie vreo 5), am trimis de revelion un mesaj mai multor amice blonde. El suna cam asa: La multi ani blonzi sau ceva mai inteligenti. Din 10 blonde, vreo 2 s-au enervat maxim pe mine. Cum mi-am permis sa le jignesc, fix de revelion? Chiar, rusine sa-mi fie!
 • Esti in Cluj, esti roman si vrei sa faci glume? Orice, dar nu glume cu unguri. De ce sa agiti degeaba spiritele, nu ai alte subiecte de glume?
 • Glumele religioase sunt interzise fanaticilor. Ca-s fanatici crestini ori fanatici musulmani, chiar nu conteaza.  Tin minte ca acum ceva timp eram la masa cu mai multi prieteni. Printre ei, o amica fanatic religioasa. Ortodoxa, dar fanatica. Am vrut sa spun un banc religios, l-am inceput, si efectiv ea a inceput sa urle ca nu vrea sa-l auda, ca nu respect deloc credintele altora, ca am o gramada de alte subiecte de glumit. N-am mai zis nimic…
 • Feministele interzic bancurile care sustin inferioritatea femeii. Din cauza bancurilor lumea gandeste cum gandeste. Nici macar in bancuri femeia nu trebuie sa inferioara.

Glume cu femei

 • Pentru o buna intelegere intre romani, trebuiesc interzise cu desarvarsire bancurile cu ardeleni, olteni ori moldoveni. Cum adica, moldovenii sunt prosti, lenesi si betivi? Exclus!
 • Sa interzicem si bancurile cu diversel nationalitati. Deja le-am exclus pe cele cu evrei, dar de ce am face glume pe seama chinezilor (vai, sunt tara puternica, de ce sa suparam Marele Dragon), pe seama scotienilor, pe seama englezilor, pe seama francezilor (Stiti care sunt primele cuvinte in germana pe care le invata un francez? Eu ma predau!), pe seama italienilor ori seama rusilor. Sa nu discriminam nicio natie, zic.
 • Am reusit sa aud si enormitatea ca nu trebuie sa facem glume pe seama politicienilor. Era un banc celebru, cunoscut in diverse forme, cu cei 2 politicieni (sa zicem Ponta si Basescu), care daca ar muri amandoi ar face fericit un intreg popor. Am zis bancul asta cuiva si mi-a zis ca despre Ponta pot spune, dar despre Basescu nu, ca Basescu a facut bine tarii.

Glume cu Ponta

Rasul este interzis

Despre cine si despre ce avem voie sa glumim? Pai n-a prea ramas nimic. Asta e, murim tristi. De ras avem voie sa radem doar cand suntem gadilati. Chiar asa, de ce nu este interzis prin lege rasul? Sa rezolvam dintr-un foc toata problema.  Salutari MINUNATE tuturor!

4 thoughts on “Despre ce si despre cine avem voie sa glumim?

 1. cred ca ideal ar fi sa nu mai glumim pe seama altora. am observat ca romanii habar nu au ce inseamna umorul inteligent… tot ce pot sa faca pentru a se distra este sa faca misto de cineva

Lasă un răspuns