Destinatia visurilor mele este India. Experienta TREBUIE sa fie UNICA!

Cand eram prin liceu, pe la 16 ani, imi propusesem sa imi fac luna de miere in India. Vazusem eu tot felul de filme, se zicea ca luna de miere trebuie facuta intr-o destinatie unica, undeva unde nu vei mai ajunge niciodata.

Pe la 24 de ani a trebuit sa-mi revizuiesc obiectivul. India a ramas in capul meu, am (re)inceput sa ma uit la filme indiene, insa am decis ca nu ma voi insura niciodata. Deci nu voi merge in LUNA DE MIERE in India pentru ca nu voi avea o luna de miere. Oricum, sintagma Luna de miere suna ciudat si stupid. Adica banuiesc de unde vine, de la o traducere gresita a englezescului Honeymoon, doar ca nu inteleg cum de s-a intiparit atat de bine la noi. Adica atunci cand ii zice un englez iubitei lui Honey, I’m home, cu siguranta tu, ca roman, nu vei intelege ca el ii zice ei „Miere, sunt acasa”. Sau cel putin asa sper. (ascultati melodia de mai jos sa intrati in atmosfera)

Sa revenim, insa, la destinatia visurilor mele. Caci atunci cand ma gandesc la destinatii speciale pentru vacante specialema gandesc, oricand si oricum, la India.

Acum, trebuie sa va spun cum ar decurge pregatirile. Caci in Paris, in Antalya, in Bulgaria, in Frankfurt, ca sa dau doar cateva locatii in care am mers, poti merge fara sa te informezi inainte. Poti merge in orb.

In destinatii exotice pentru vacante specialegen China, Japonia si MAI ALES India, nu poti merge astfel. Acestea sunt destinatii speciale, care necesita pregatiri intense.

Asadar, cum as pregati o plecare in India in zece pasi:

1. Strang bani. Nu-mi place niciodata, dar niciodata, sa fac economie in vacanta. Prefer sa ma imprumut, sa am bani de rezerva cu care sa ma intorc acasa. Ma rog, nu ma intorc niciodata cu bani acasa, ceea ce inseamna ca oricat as avea, tot gasesc pe ce sa-i cheltui.

2. Caut o agentie de turism serioasa. Nu am chef sa ma trezesc la fata locului ca de fapt nu mi s-a rezervat nimic.
Pacat ca CND Vacante Speciale nu are in oferta aceasta destinatie exotica. INCA. Pana strang eu bani de India sper sa bage-n oferta.

3. Gasesc cu cine sa merg sau decid sa merg singur. Fiind vorba de India, nu accept raspunsuri de genul Nu stiu acum/vedem/mai e pana atunci … Iar daca stabilesc cu cineva, cu oricine, ca voi merge in India si acea persoana se va razgandi in ultimul moment, nu voi mai vorbi cu ea mult timp. Candva, s-ar putea sa-mi treaca. Dar foarte greu. Foarte-foarte greu.
Bineinteles, persoana care ma va insoti va trebui sa urmeze punctele urmatoare. Nu as suporta sa merg impreuna cu o persoana care sa intrebe la fiecare lucru ce este, de ce mergem acolo si de ce nu mergem in alta parte…

India este o tara mare, asa ca imi trebuie un plan de bataie. Trebuie sa stabilesc dinainte cate zile stau in fiecare locatie. Nu ma pot hotari la fata locului, exista riscul sa dau mai multi bani ori chiar sa nu gasesc cazare. In plus, calculul legat de bani trebuie sa fie precis. Drept urmare, intai voi lua biletele de avion, dus-intors, apoi ma voi decide in privinta cazarii. Pana sa ma decid, insa, trebuie sa fac niste lucruri.

Ah, si era sa uit: India e prea mare, deci s-ar putea sa n-o pot vizita pe toata.

4. V-am zis ca ma voi pregati din timp. Drept urmare, printre pregatiri se va numara, la loc de cinste, invatarea limbii tarii gazde. Si aici, bineinteles, sunt probleme. Caci in India NU se vorbeste o singura limba. Fix d-aia v-am spus ca s-ar putea sa nu pot vizita INTREAGA tara.
Eu as invata limba Hindi, limba filmelor Bollywood, Aia este limba de baza, e asemanatoare cu engleza, chiar existand un dialect numit english-hindi. Stiti limba aia pe care o auziti in filme? Bla bla bla … I LOVE YOU … bla bla bla … I REALLY LOVE YOU! Eh, ganditi-va ca trebuie sa invat cam jumatate, restul acopera limba engleza.
Va ziceam mai sus de insotitor (insotitori). Asadar, in mod ideal, daca as avea asa ceva, unul sau mai multi, ne-am imparti sarcinile. Eu as invata english-hindi, o alta persoana ar invata limba Bengali (bengaleaza). Este limba oficiala din Bangladesh si din regiunea (statul) Bengalul de Vest. Bine, mai sunt o tona de alte limbi, se spune ca in India se vorbesc peste 20 de limbi si dialecte.

5. M-as uita la multe filme indiene. Cred c as face o cura intensa de filme indiene. Atat vechi, cat si noi. Ma intereseaza si cele vechi, unii romani le numesc clasice, dar si cele noi, care rivalizeaza, din multe puncte de vedere, cu suratele lor americane. Inclusiv la buget.
Apropo, studiourile Bollywood (denumirea fiind usor peiorativa, ce-i drept) se afla in Mumbai, cel mai mare oras al Indiei. Pe vremuri, orasul se chema Bombay, de acolo fiind si denumirea. E clar ca printre obiectivele de vizitat din India se afla, la loc de cinste, si aceste studiouri. Va las mai jos melodia oficiala a filmului meu preferat din noua cinematografie indiana, Dhoom 3:

6. As citi literatura indiana. Multa. Nu doar FILOSOFIE INDIANA, ci si literatura indiana contemporana. In limba engleza, caci marii dramaturgi indieni contemporani scriu in limba fostilor colonizatori. Din pacate pentru multi nationalisti indieni.
E drept, as citi si alte carti in care-i vorba despre India. Cred c-as incepe cu Maytreyi 😀 Si cred c-as merge sa si revad superbul spectacol de teatru.

7. Mi-as face un plan minutios, pe zile. E drept, din comoditate, as lasa de fiecare data o zi sau doua in plus. De exemplu, as face un plan pe 3 zile de vizitat Mumbai, dar as sta in acest oras vreo 5. Sa am macar o zi, musai din timpul saptamanii si nu de weekend, pentru plimbari fara scop precis. Si pentru cumparaturi. De fapt, da, ala e scopul secundar al vizitei: cumparaturile. Multe si colorate, ca de obicei.

8. Multe obiective turistice sunt de natura religioasa, asa ca va trebui sa citesc mult pe acest domeniu. E drept, cultura indiana este de natura sincretica, cel mai bun exemplu fiind Taj Mahalul: o constructie arhitecturala preponderent islamista, lasata mostenire de dinastia Mongola. De fapt, intreaga idee de religie, in orice colt al lumii, se bazeaza pe adaptarea la realitatile locului: crestinismul, in Japonia, este COMPLET diferit de cel european si complet diferit de cel indian. Cultura indiana trebuie inteleasa pe de-a intregul, nu pe jumatate.

9. Trebuie sa ma familiarizez cu bucataria indiana. Si asta din 3 motive:
– Sa am termen de comparatie cand ma intorc (in Bucuresti si nu numai): uite, inghetata indiana de la TAJ este la fel, mai slaba ori, de ce nu, mai buna decat cea mancata-n India.
– Sa imi pregatesc stomacul. Multi au facut diverse deranjari stomacale (daca-mi este permis termenul) din cauza ca stomacul lor nu era obisnuit cu mancarea respectiva. Trebuie s-o pregatesti din timp.
– Trebuie sa ma si informez. M-as duce la restaurantele indiene din Romania, din capitala in special, as vorbi cu bucatarii (indieni, daca sunt), sa imi spuna ce si cum.
Caci, legat de hrana, pe langa lucrul evident, stiut de toata lumea, ca nu se gaseste carne de vita (vaca-i sfanta-n India, daca trece o vaca pe strada nu ai voie sa faci nimic, nici macar sa claxonezi, e ca si cum l-ai claxona pe Dumnezeu). Sunt populatii in India care-s vegetariene (nu vegane, ci vegetariene). Este stupid sa refuzi acele localuri, cu specificitatea lor, doar pentru ca nu intelegi ideea de vegetarianism. Le voi frecventa si pe acelea, laolalta cu restaurantele cu specific carnivor (omnivor).
Iar India, cand voi ajunge, voi merge si la restaurantele internationale, caci exact ca-n cazul culturii, retetele internationale au fost adaptate in stil indian. Orice salata, o banala salata, este diferita in India. Are ceva specific.

10. Nu va zic traseul meu din India, v-am zis doar un oras, insa trebuie sa va spun ce nu voi rata: calatoria cu trenul. Nu ca-i ieftina, ci pentru ca-i fascinanta. Calatoria, in sine, se poate dovedi chiar mai interesanta decat insasi destinatia trenului.

Acum,  trebuie sa va mai zic trei lucruri in incheiere:

1. Ziua mea este pe 29 noiembrie, insa accept cadou o excursie-n India in orice zi din an. Daca vreti sa mi-o faceti cadou intr-o zi de 29 februarie, nu- bai, astept si anul bisect, numai sa ajung acolo.

2. Va ziceam in titlu ca experienta din India este unica. Trebuie sa fie asa. Drept urmare, nu as merge DE DOUA in aceasta tara. Prefer sa-mi amintesc despre EXCURSIA din India, cu majuscule. De fapt, cam asta ar trebui sa fie principiul de baza in viata: ai o viata prea scurta pentru a face lucruri repetitive.

3. Acest frumos articol despre India este inscris in concursul Spring SuperBlog 2018, provocarea fiind lansata de sponsorul CND VACANTE SPECIALE. Poza de cover este luata de pe Wikipedia 🙂

ps: Cand vorbim de India, vorbim de filosofie indiana, de filme indiene, dar si de muzica indiana. Ma rog, muzica indiana si muzica despre India, ca-s o tona de melodii care glorifica India, cantate de artisti din toata lumea. Inclusiv de romanca Inna. Mai sus aveti melodia.

ps2: Cand voi face rost de multi bani, voi merge in India, imi voi cumpara casa si imi voi cumpara masina. In ordinea asta. #atat

6 thoughts on “Destinatia visurilor mele este India. Experienta TREBUIE sa fie UNICA!

Lasă un răspuns