Cand vorbesc despre conceptul de e-mobility, multi se gandesc la aerul mai curat pe care-l vom respira. Poate-s eu defect, dar celelalte aspecte, cele conexe, mi se par mult mai interesante: fara benzinarii (voi arata exact de ce), fara soferi beti, fara soferi obositi. Fiecare dintre ele ma bucura mult si sunt socat de cat de putin se discuta pe aceasta tema. Nu spun ca aspectul ecologic e neimportant, departe de mine gandul asta, dar mi se pare ciudat ca nimeni nu vorbeste (SI) despre aceste lucruri. Sa le luam
Fara soferi beti!
Auzisem acum cativa ani ca japonezii inventasera o masina care nu pornea atunci cand detecta aburi de alcool. Dupa mine este un concept total gresit atat timp cat intr-o masina pot fi oameni beti, fara ca printre ei sa se numere si soferul. Imaginati-va cum un taxi nu ar porni daca pasagerul ar fi beat. Ar fi absurd. Aberant.
E drept, unii spun ca daca in aer se simt vapori de alcool, s-ar putea ca dupa un timp si soferul sa se imbete. Nu stiu cat de adevarat este asta, medical vorbind, dar stiti cum e, are un sambure de adevar.
Cum vi s-ar parea, insa, ca masina sa treaca OBLIGATORIU pe pilot automat atunci cand simte aburi de alcool? Ganditi-va ca marea problema a multor soferi este ca, pe de-o parte, nu au putut refuza un paharel. O a doua problema este ca nu au stiut cand sa se opreasca. Cum vi s-ar parea ca masina sa treaca OBLIGATORIU pe pilot automat in acest caz? Da, tu ca sofer te bucuri in continuare de confortul propriei masini, eventual, daca nu esti ATAT de beat, poti sa intervii, sa apesi brusc o frana sau ceva, cand vezi ca pilotul automat face prostii, ori eventual sa-i setezi drumul, cand e cazul, insa grosul sofatului sa fie facut de inteligenta artificiala.
Nu sunt sofer, dar daca as stii ca nu mai sunt soferi beti pe drum m-as simti mult mai bine. Mult mai in siguranta. Caci circul si eu pe aceleasi drumuri, ca pasager in taxi sau Uber ori calator in autobuz.
Fara soferi obositi!
Tot aud cum firmele de transport isi urmaresc soferii, ii monitorizeaza strict, obligandu-i sa ia pauze fortate dupa un anumit timp.
Tin minte ca acum vreo 2 sau 3 ani am fost cu un autocar la deschiderea Dino Parc din Rasnov. Soferul autocarului ne-a zis clar: autocarul trebuie sa stea oprit 12 ore incontinuu, altfel nu poate pleca la drum. Drept urmare ne-a dus sus pe cetate, la parc, dar de acolo a trebuit sa ne intoarcem pe jos.
E drept, am auzit tot felul de metode prin care soferii pacalesc aceste controale, aceste limitatoare. Ei se lauda ca pot duce mai mult, ca nu sunt obositi si ca toate acestea sunt fite.
Ganditi-va ca toate aceste lucruri ar fi imposibile daca masina, in mod efectiv, ar avea o autonomie limitata. Cineva-mi spusese ca o cunostinta sofer de tir a mers si 14 ore incontinuu. Nu stiu daca si cat avea voie. Stiu, insa, ca ar fi mult mai bine, mult mai sigur, ca aceste 14 ore de mers continuu sa fie imposibile din punct de vedere tehnic.
Trecand de la soferii profesionisti la cei amatori, mai semnalez o problema. Nu stiu cum va simtiti voi, dar eu dupa o zi intreaga de activitate, oricat de putin fizica ar fi ea, ma simt mega-obosit. Discutasem pe tema asta acum cativa ani cu un amic. Discutia era, de fapt, despre deplasarile mele culturale prin provincie, la TIFF, FITS si alte festivaluri si cat de utila mi-ar fi mie o masina la aceste evenimente. Desi, recunosc, ca-ntr-unele privinte mi-ar fi utila, as vizita mai mult imprejurimile, la TIFF as ajunge mai usor la evenimentele de la Bontida, din alt punct de vedere masina s-ar dovedi inutila. Dupa ce stau de la 9 pana dupa ora 22 in activitate, la plimbare, filme, intalniri cu diversi prieteni din Cluj ori cine stie ce alte evenimente, nu as fi capabil din punct de vedere fizic sa conduc. Chiar si presupunand ca nu as bea deloc alcool.
Sunt foarte multi soferi care fac accidente din cauza oboselii, fara sa fi baut alcool.
O solutie prin care la dus sa conduci tu, ca poate chiar iti place s-o faci, in timp ce la intoarcere, seara, dupa o zi epuizanta, sa lasi pilotul automat, mi s-ar parea cea mai sigura. PENTRU TOATA LUMEA. Si, bonus: ai mai putea sa si bei ceva.
Fara benzinarii!
Desi in alte tari lucrurile stau altfel, in Romania benzinariile nu doar ca practica niste preturi exagerate (deseori mai mari decat in multe tari Occidentale), dar mai au si alte produse scumpe, iar putinele benzinarii care au mancare, cu precadere mic dejun, au mancaruri extrem de proaste.
Am mancat, la o benzinarie din Barcelona, o mancare foarte buna. Era autoservire, dar mancarea era excelenta. Mult peste TOT ce am mancat la benzinariile din Romania.
Problema benzinariilor este, de fapt, ca ele PROFITA de situatia lor. Un autocar plin cu turisti, autohtoni ori straini, se opreste musai la benzinarie pentru ca trebuie sa incarce. Drept urmare, tot de acolo turistii isi vor lua suc sau apa (sau bere, dupa caz), tot acolo unii dintre ei vor manca. Fie ceva rapid, fie ceva mai sofisticat.
Imaginati-va ca TOATE benzinariile ar DISPAREA, caci nu ar mai avea sens, locul lor urmand a fi luat, partial, de restaurante cu parcari mai mari, unde masinile stau la incarcat. Da, si actualele restaurante, multe dintre ele, ar trebui sa se schimbe, sa aloce spatii mai mari parcarilor, dar acesta nu ar fi un lucru deloc rau.
De exemplu, imaginati-va ca pe autostrazi, in locul benzinariilor, ar aparea RESTAURANTE. Da, cu o mancare adecvata, nu cu chestii bune doar ca sa fie, cu atmosfera de restaurant. Si cu bucatari adevarati.
Ganditi-va ca hotelurile ar avea astfel de statii de incarcare, ganditi-va ca blocurile de locuinte ar avea astfel de spatii in parcari.
In plus, discutia asta, despre disparitia benzinariilor, mi-a adus aminte de discutiile despre casele de schimb valutar si valutisti. Pe scurt: imediat dupa 90, exista o restrictie privitoare la valuta pe care o poti schimba pe un pasaport. Drept urmare, niste baieti de bine iti schimbau ei, cu riscurile de rigoare, banii in valuta. Dupa liberalizarea schimbului valutar, acesti baieti au disparut aproape complet, insa au ramas casele de schimb valutar. 99% legale, dar inca sunt 1% ale unor fosti valutisti, puse pe tepe, pe japca. Cea mai cunoscuta metoda: ascunderea comisionului. Este afisat mare un curs foarte bun, scris undeva jos, cu litere minuscule, comisionul. 99% dintre aceste case de schimb valutar vor disparea dupa aparitia EURO. Probabil vor ramane pe aeroporturi si cam atat. Si vom mai putea schimba banii la banci. Lucru care ma va bucura de o suta de ori mai mult decat disparitia benzinariilor.
Legat de masinile electrice, dintotdeauna am fost de parere ca acestea vor avea priza la public (oh, ce expresie potrivita) abia atunci cand marii producatori vor incepe sa scoata astfel de modele. De exemplu, Mercedes-Benz EQC, noul model anuntat de marele producator german de masini, se anunta a fi un hit.
Nu stiu cum vor arata anunturile de vanzari auto peste 25 de ani (50 ori 100), dar pot sa imi imaginez ca daca acum judecam o masina dupa consum, cati litri de carburant consuma la suta de kilometri, peste 25 de ani o vom judeca exact ca pe un telefon: cat (mai) are autonomia. Ganditi-va ca peste 25 de ani unii vor renunta la masina pentru ca in loc sa tina 8 ore tine doar 4, pentru ei nefiind rentabil sa o incarce atat de des, la fel cum multi isi schimba telefoanele in functie de cat de mult mai tine bateria la ele.
Nu stiu cum va arata societatea peste 25 de ani, nu sunt bun la imaginat viitorul, daca eram ma faceam scriitor SF, insa stiu sigur ca acest concept de e-mobility ne va afecta pe toti. Nu, nu-i afecteaza doar pe cei care au masina. Societatea in care traim se schimba, fiecare schimbare a unui membru al sistemului afectand societatea, sistemul ca intreg.
De ce am spus 25 de ani? Pai, simplu: Auto Schunn, cel mai mare dealer Mercedes din Vestul Romaniei, implineste un sfert de secol. Aniversarea lor coincide cu lansarea primului model Mercedes 100% electric.
Cam atat despre e-mobility si despre posibilele efecte ale dezvoltarii acestui concept. Cam atat despre benzinarii, soferi beti ori soferi obositi. Cam atat despre noul Mercedes electric.
E-mobility peste 25 de ani: fara benzinarii, fara soferi beti, fara soferi obositi! – proba a doua in concursul Spring Super-Blog 2019
1 thoughts on “E-mobility peste 25 de ani: fara benzinarii, fara soferi beti, fara soferi obositi!”