Este minunat sa fii liber, fara dependenta

Este minunat sa fii liber, fara dependenta

Libertatea este unul dintre cele mai importante drepturi ale omului. Insa multe persoane aleg sa nu fie libere, dezvoltand diverse tipuri de dependenta, vicii care afecteaza aceasta libertate. In general, orice astfel de dependente sunt nesanatoase, fizic si psihic. Si chiar si financiar – iar de la bani apar multe alte efecte negative. Am vazut / citit toti cat de groaznica este dependenta de droguri, de orice substante halucinogene. Dar exista si dependente mai larg raspandite, aparent mai putin periculoase (aparent!) – de exemplu dependenta de tutun, de alcool, de jocuri pe calculator, de jocuri de noroc

Ce este mult, strica – spune o vorba inteleapta. Exact asa este si cand se ajunge la dependenta. Computerul si implicit toate formele sale (tableta, smartphone, laptop) genereaza probleme unei anumite categorii de persoane care incep sa nu ma faca diferenta intre virtual si realitate. Unii intra prea puternic in online si uita de offline; altii pur si simplu sunt captivati de jocuri, mai ales daca intra in acest univers inca din copilarie. Sunt probleme izolate, insa un reportaj TVR arata recent ca asemenea probleme apar si in Romania. In Asia in special, acolo unde tehnologia este peste tot, exista chiar si un gen de clinici de „dezintoxicare” pentru cei dependenti de jocuri online si computer in general.

In conditiile in care jocurile de noroc sunt extrem de populare in tara noastra, merita si aici sa subliniem ca orice distractie nu mai este distractie daca se ajunge la exces. Una este sa joci la pariuri sportive sume mici, doar pentru divertisment, si alta este sa iti pui in pericol bugetul, economiile, ba chiar sa ajungi sa ai si datorii din aceasta cauza.

Mai nou exista inclusiv case de pariuri online, unde orice adult poate juca 100% legal. Partea buna este ca pe internet copiii chiar nu au acces sa joace (si asta pentru ca orice cont este verificat atent), decat daca un parinte iresponsabil le-ar oferi acest „privilegiu”. Adultii insa au nevoie de echilibru, de responsabilitate. Mai ales la pariuri online, poti avea un bun management al banilor, caci vezi in orice moment situatia ta – cat ai castigat si cat ai pierdut. Ca la banca, atunci cand te uiti pe un extras – cat ai depus si cat ai cheltuit.

libertate

Oricat de multe ponturi pariuri ai gasi pe internet, nu trebuie sa uiti ca succesul la astfel de jocuri nu este garantat. Sunt jocuri de noroc, care raman placute atat timp cat sunt tratate ca niste jocuri. „E doar un joc” – nu trebuie sa ignori asta. Si nu uita ca este minunat sa fii liber, sa nu iti intinzi singur capcane care sa-ti puna in pericol libertatea (inclusiv financiara).

1 thoughts on “Este minunat sa fii liber, fara dependenta

Lasă un răspuns