Etnobotanice

Despre etnobotanice s-a scris foarte mult. Si de bine si de rau. Putina lume e neutra in aceasta privinta. Sau ma rog, neutralitatea este inteleasa gresit in aceasta privinta.

Discutia despre ele poate fi facuta din 4 perspective:
– perspectiva legala;
– perspectiva sociala;
– perspectiva economica;
– perspectiva medicala.

Medic nu sunt, asa ca acea perspectiva nu este pentru mine. Voi scrie pe scurt despre celelalte 3.

Asadar, sa vedem partea legala:

1. Candva erau complet legale. Magazinele de etnobotanice erau in floare si toate aveau vanzare. Acum magazinele se inchid rand pe rand, iar cele cateva ramase vand pe sub mana marfa.

2. In principiu ele sunt amestecuri de plante care altfel sunt legale. Efectul lor este dat de amestec. A interzice consumul de etnobotanice este echivalent, dupa unii, cu a interzice consumul de sare de lamaie (si din ea se fac droguri daca nu stiati).

3. Bonus: la unele se precizeaza clar ca nu sunt pentru consum. Sunt deci pentru a face atmosfera in camera. Ca si cum am interzice parfumurile pentru ca unii le beau continutul.

4. Mai nou exista varianta online, si mai ambigua din punct de vedere legislativ. Cine isi doreste etnobotanice intra pe google, tasteaza cumpara weed online si gata.

5. Ca si concluzie: candva au fost legale, d-aia a trecut lumea pe ele, acum legalitatea lor este pusa la indoiala.

Partea economica, pe scurt de tot: consumul de etnobotanice este mai ieftin decat cel de „ilegale”. Asa zice toata lumea. Pe romaneste: altfel credeti ca le-ar lua cineva?

Partea sociala: au efecte asemanatoare drogurilor, anturajele cica ar fi asemanatoare, singurul lucru bun ar fi eventuala teama de politie. Care aici ar disparea (sau nu).

Medical habar n-am care-s mai nocive si care nu. Discutia ar trebui sa plece de la partea medicala, restul ar trebui sa derive din ea.

Per total, nu recomand insa nici nu dezaprob ferm consumul de etnobotanice. Cu interzicerea nu sunt insa de acord, fiecare ar trebui sa fie responsabil de ce baga in propriul organism. Eu unul nu am consumat si nu voi consuma niciodata, insa nu dau cu pietre in cei care au facut-o ori o vor face. Voi alegeti ce si cum ­čÖé

Salutari MINUNATE tuturor ­čÖé

One thought on “Etnobotanice

Las─â un r─âspuns