De la altii: Exercitii fitness. De cine sunt executate exercitiile calistenice?

Exercitii fitness. De cine sunt executate exercitiile calistenice?

 

In general, orice om, indiferent de varsta sau sex, poate executa anumite exercitii calistenice, dar nu poate executa multe repetari, astfel incat sa putem  spune ca face un antrenament. Istoria gimnasticii este legata de greco-romani.

Exercitiile calistenice au originea in Grecia antica, unde a fost mentionat intr-un raport de un cercetas persan ca razboinicii spartani, inainte de batalia de la Termopile, cu persii, interpretau miscari sincronizate ca o forma de dans.

Asadar, calistenicele sunt executate de catre om, inca de la aparitia acestuia.

De exemplu, pentru a te urca intr-un copac trebuie sa faci o tractiune, pentru a depasi un anumit obstacol trebuie sa faci o saritura, iar exemplele pot continua la nesfarsit.

Pentru filmul 300, actorii s-au antrenatastfel:

  • Tractiuni – 25 rep.
  • Indreptari cu haltera de 60 kg. – 50 rep.
  • Flotari – 50 rep.
  • Sarituri pe o platforma de 60 cm. – 50 rep.
  • Ridicari de picioare din culcat – 50 rep.
  • Ridicarea ganterei de 15 kg., de la sol, deasupra capului – 50 rep.
  • Tractiuni – 25 rep.

Dupa cum observi, aproape toate exercitiile din acest program sunt calistenice. Pana si  cele mai renumite trupe armate din  lume, precum Marina Statelor Unite sau Legiunea Straina Franceza, folosesc de foarte mult timp exercitiile calistenice pentru a-si antrena soldatii.

Acestia nu ar fi facut niciodata parte din elita mondiala daca s-ar fi antrenat doar in sala, cu greutati.

De exemplu, cerintele minime, pentru a fi soldat in Marina Statelor Unite sunt urmatoarele: inot 500 m in 12:30 min., 10 min. pauza, 42 de flotari in 2 min., 2 min. pauza, 50 de abdomene, 2 min. pauza, 6 tractiuni, 10 min. pauza, 2.4 km in ghete si pantaloni lungi in 11 min.

Pentru a fi soldat in Legiunea Straina Franceza trebuie sa alergi intr-un ritm controlat de beep, sa faci tractiuni, sa urci pe o sfoara si sa faci abdomene. Dupa cum observi, toate aceste exercitii se executa doar cu greutatea propriului corp, fara greutati aditionale.

Cu totii am urmarit macar o data probele de gimnastica de la Jocurile Olimpice. Si nu cred ca exista cineva care sa nu stie cum arata un sportiv gimnast. Perfect! Si asta doar cu ajutorul exercitiilor calistenice.

Practicand aceste exercitii inca de cand sunt copii, gimnastii reusesc sa obtina un trup puternic si rezistent care ii ajuta sa execute numere surprinzatoare ori de cate ori participa la campionatele de gimnastica. De asemenea, pentru un corp tonifiat, se pot consuma steroizi (steroids) conform prescriptiei, pentru a avea un corp tonifiat.

Sala fitness

Recent, si preparatorii fizici ai echipelor de fotbal au inceput sa fie deschisi cu privire la exercitiile calistenice si rezultatele nu au intarziat sa apara. De exemplu, in Romania, fotbalistii echipei Steaua Bucuresti executa exercitii calistenice, in principal cu ajutorul benzilor TRX.

Asadar, chiar daca majoritatea este manipulata de catre mass-media si crede ca exercitiile cu greutatea propriului corp sunt pe cale de disparitie si nu le mai executa nimeni, iata ca nu s-a renuntat inca la aceste exercitii, dintr-un motiv foarte bine intemeiat, prezentat mai sus.

Lasă un răspuns