Externalizarea serviciilor

Externalizarea serviciilor

 

Eu nu am facut o facultate de administratie publica ori de stiinte politice, iar specializarea mea de la sociologie m-a ferit de aprofundarea unor domenii gen politici publice ori politici organizationale. Din acest motiv, mult timp nu am inteles cat de importanta este externalizarea serviciilor.

Sa va dau un exemplu din domeniul administratiei publice, exemplu dat de un profesor la un seminar. Asadar, acel profesor sustinea ca o lucrare, oricare ar fi ea (sa zicem un drum) trebuie facut de o firma privata, singurele responsabilitati ale primariei, ca institutie, fiind sa incheie un contract bun si apoi sa inspecteze calitatea lucrarilor. E drept, acest lucru se intampla in mod dezavantajos pentru cetateni, dar asta nu pentru ca ideea, in sine, a externalizarii, e proasta, ci pentru ca este aplicata cu rea vointa. Sau, ma rog, in interes personal.

Acum mai trebuie sa va dau un exemplu: diversele agentii de PR. Ele se ocupa de diversi clienti. Inclusiv distribuitori de film. Cu distribuitorii de film tot am tangente, ca scriu despre filme. Sunt, asadar, unii distribuitori care au proprii angajati, in timp ce altii au contractat o firma de pr. Practic, o domnisoara se ocupa de mai multe firme (si de acel distribuitor, dar si de alti clienti). Aici, fiind exemple in ambele sensuri, opiniile sunt impartite. Cum e mai bine? Cum e mai rau?

Va dau un ultim exemplu, despre care voi scrie, cat de curand, un articol distinct: firmele de contabilitate. Pe scurt de tot aici: aveti nevoie de contabilitate constanta. Ce faceti? Angajati un contabil doar al vostru sau apelati la o firma de contabilitate, care va tine atat contabilitatea voastra, cat si a altor firme?

Contabilitate

Tot pe scurt, zic doar atat: angajati-va o firma specializata. Stiu ca sunteti mari sefi, stiu ca vreti sa aveti angajati, stiu ca aveti o parere proasta despre contabili. De fapt, tocmai d-aia trebuie sa va angajati o firma distincta. Contabilul trebuie sa-si faca meseria cum stie el mai bine, nu trebuie sa faca ce ii dicteaza seful. Experienta este esentiala. SI va zic doar atat: ganditi-va ca un contabil care merge constant la institutiile statului stie cum merg lucrurile. Nu e ca si cum ar invata acum drumurile la ANAF sau la cine stie ce alta institutie a statului. Deja le stie.

Revin asupra problemei, acum va invit pe voi sa ma ajutati, daca stiti mai bine: ziceti cum este cu externalizarea serviciilor. Dati exemple in ambele sensuri. Invatam amandoi, unii de la altii. Nu e nicio rusine sa inveti, nu e nicio rusine sa dai un exemplu in oricare sens. Salutari MINUNATE tuturor! 🙂

1 thoughts on “Externalizarea serviciilor

Lasă un răspuns