A face bani din blog – o provocare!

A face bani din blog este o provocare. Pentru a justifica acest lucru, trebuie intai sa contextualizez un pic. Si voi da urmatoarele premise:

1. Tu faci blogging de placere! Asta insemnand ca:
– tu simti ca trebuie sa scrii, nu scrii pentru ca esti obligat;
– nu simti nici un fel de „corvoada” cand scrii un articol despre un loc pe care abia l-ai vizitat;
– ti-ai dorit dintotdeauna sa spui ceva; vrei ca vocea ta sa REPREZINTE ceva, nu conteaza ce.

2. Tu NU ai alt job. Si nu te vezi lucrand intr-o multinationala de la 8 la 16.

3. Iti place sa umbli si sa socializezi. Da, ati citit bine: SOCIAL media presupune SOCIALIZARE, fie ea offline si online. Cand aud oamenii ca spun despre bloggeri ca ar fi antisociali imi vine nebunia. Ok, puteti da exemple de bloggeri antisociali. Ok, sunt bloggeri care nu-si dezvaluie identitatea si prefera sa scrie cu pseudonim. Insa ei sunt MINORITATEA si nu MAJORITATEA. Vremea in care majoritatea era formata din anonimi a trecut. Aia se intampla in era forumurilor, cand fiecare avea un nick si era rusinos ca acel nick sa fie chiar numele tau. Era lipsit e inspiratie cel care avea ca nick propriul nume.

4. Rezisti la critici, la scandaluri, la chestii murdare. Una din chestiile de baza ale bloggingului este ca nu poti multumit pe toata lumea. Iar in aceasta lume a bloggerilor cei nemultumiti se vor exprima PUBLIC in acest sens.

5. Esti nitel narcisist. Ce inseamna asta? Inseamna ca trebuie sa te lauzi un pic. Intai tu si apoi ceilalti.

6. Trebuie sa fii mai bagaret. Ce inseamna asta? Simplu: uneori trebuie sa te autopropui, nu trebuie sa astepti ca cineva sa te contacteze.

7. Trebuie sa inveti repede. Internetul este intr-o continua schimbare, ce ai invatat ieri nu mai e valabil astazi. Asa ca trebuie sa te adaptezi si sa inveti repede.

Hai ca-s 7, o cifra magica. Ce se intampla cand sunt toate cele 7 adevarate? Inseamna ca ai stofa de blogger. Da, stiu, mai trebuie sa le ai si cu scrisul. Dar cred ca asta e inclusa in prima parte. Cum sa-ti placa sa scrii daca tu nu stii sa faci asta? Ma rog, se intampla si acest lucru, dar vreau sa cred ca sunt din ce in ce mai putini cei care fac asta. Oricum, in opinia mea sunt mai multi analfabeti in presa decat in blogosfera.

Care este urmatoarea provocare? Simplu: sa faci bani din pasiunea ta. Nu te mai uita in gura tuturor deontologilor care considera ca e o rusine sa scrii advertoriale. Mai bine gandeste realist. Sunt fix 2 categorii de bloggeri:

1. Cei care au serviciu, au program fix si care scriu pe blogurile lor dupa sau in timpul jobului. Si care vor scrie despre caii verzi de pe pereti, ca timp de socializare nu prea au, timp de diverse conferinte social-media n-au, filme vad de 2 ori pe an, cand gasesc timp liber..

2. Cei care traiesc doar din blog si care au timp si pentru filme, si pentru teatre, si pentru a lua diverse interviuri, si pentru conferintele blogosferice (din ce in ce mai multe).

E o chestie de alegere. In teorie ambii sunt considerati bloggeri. Eu insa consider blogger IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI doar pe cel din a II-a categorie. Iar argumentul meu este simplu: cand completati o fisa/chestionar, ce-o fi, si sunteti intrebati OCUPATIA, cati dintre voi scrieti BLOGGER? Eu unul asta scriu. SI ma mandresc al dracului de mult cu asta ­čÖé Cand veti scrie asta va puteti numi BLOGGERI. Din punctul meu de vedere, bineinteles ­čÖé

A face bani din blog este, deci, o provocare, nicidecum o rusine. A scrie Salutari MINUNATE tuturor ­čÖé

ps: Dintre site-urile de advertoriale (din ce in ce mai multe), semnalez┬áCashMyPost.com, ultimul care mi-a fost adus la cunostinta ­čÖé

3 thoughts on “A face bani din blog – o provocare!

Las─â un r─âspuns