Flori

Flori

 

Toata lumea stie ca nu imi plac florile. Ok, ca sa reformulez, nu imi PLACEAU florile. V-ati intrebat, insa, vreodata, de ce nu imi plac mie florile?

Ca de obicei, este vorba despre experiente personale. NU le-as spune neplacute, insa termenul nu este chiar departe de adevar. Sa va zic exact contextele cu flori care-mi displac mie:

1. In clasele primare invatatoarele primeau tone de flori. Totdeauna m-am intrebat ce-or face cu ele: le mananca? Unde au loc toate florile alea intr-o casa de om? Cate vaze cu flori au aceste persoane? Uneori mai dadeam si altor profesori, uneori chiar si directoarei…

2. Cand mergeam pe la vreun coleg p-acasa, cica era OBLIGATORIU (asa mi se zicea) sa iau flori pentru maica-sa. Ea PAREA emotionata, mima multumirea, spunea ca nu trebuia si viata mergea mai departe.

3. Au inceput, apoi, evenimentele speciale: nunti, botezuri si inmormantari. Flori pentru mireasa, flori pentru mamica, coroane de flori pentru mort. Flori, flori, peste tot flori.

Marea problema este insa alta: CU TOTII am trait chestiile astea. Toata lumea dadea flori in scoala generala, toata lumea, inclusiv fetele, dadeau aduceau flori cand intrau intr-o casa unde era o femeie, toata lumea da flori la evenimentele speciale. Toata lumea da flori DIN OBLIGATIE! Si din ce in ce mai multa lume are ceva cu florile.

In plus, ca o chestie pur romaneasca, florile pot avea un inteles politic. Ce flori vrei sa-i iei unei anumite persoane? Sa-i iei un CRIN? Sau poate un buchet cu 3 TRANDAFIRI? Bine ca s-au evaporat diversele partide clona, care aveau ca simbol o garoafa sau cine stie ce alte flori.

Totusi, intreb eu sincer: ce vina au florile? Toate aceste obligatii, toate aceste obiceiuri (pagane sau crestine), multe dintre ele false si fara substanta, ne-au facut sa pierdem frumusetea florilor. Nu mai valorizam floarea exact asa cum este ea, nu-i mai apreciem puritatea, nu ne mai putem bucura de mirosul ei.

Iar ca sa vedeti falsitatea multor gesturi, va zic doar atat: in gimnaziu si in liceu profele care primeau cele mai multe flori nu erau cele mai bune profe, ci alea mai naspa. Nu dadeai flori pentru ca apreciai acel profesor, ci le dadeai pentru a mai indulci un profesor deja acru. Nedrept, dar adevarat.

La fel cum se intampla de altfel si in relatii. Nu primesc flori ale mai dragute tipe, care chiar il apreciaza pe gagiu, ci alea mai bosumflate si fitoase tipe. Nu le primeste cine merita, le primeste fix cine nu merita.

Sa nu interpretati acest articol ca un manifest impotriva florilor. Dimpotriva. Acum aveti la dispozitie si internetul. Puteti comanda oricand buchete de trandafiri online pentru persoana iubita. Chiar va incurajez s-o faceti. Dar va rog s-o faceti doar daca acea persoana merita, daca este o zi speciala ori in cazul in care chiar credeti in frumusetea si inocenta florilor. Nu dati cadouri doar pentru ca asa trebuie.

Apropo, pe cand o nunta fara flori? O nunta cu multa voie buna, cu distractie, cu oameni care se simt bine, dar fara nimic oficial si obligatoriu in ea. Cer prea mult? Salutari MINUNATE tuturor!

2 thoughts on “Flori

  1. Nu ai dreptate cu relatiile – nu primesc cele bosumflate sau care nu merita. Daca ei nu ar considera ca ele merita, nu ar fi intr-o relatie cu ele 😀
    E vorba de tipi, unii dau flori, altii nu 🙂

Lasă un răspuns