Generatia de Aur a fotbalului romanesc si marea aventura din SUA, din 1994

Generatia de Aur a fotbalului romanesc si marea aventura din SUA, din 1994

 

 

Iubitorii fotbalului romanesc isi amintesc cu placere de Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii, din 1994, cand echipa noastra nationala a reusit sa surprinda si sa ajunga la o performanta deosebita. Romania a ajuns atunci in sferturile de finala dupa ce a invins Argentina intr-un meci memorabil, ramas ca expresie principala a talentului fotbalistilor din ceea ce s-a numit Generatia de Aur. Hagi, Petrescu, Popescu, Dumitrescu, Raducioiu, Belodedici – iata doar cateva dintre numele din echipa „perfecta” a Romaniei.

Generatia de AUR

Iata ca suntem in 2016, inainte de Campionatul European de Fotbal, cand au trecut deja 22 de ani (!!!) de la acel mare moment al fotbalului romanesc. Altfel spus, ar fi timpul ca Romania sa joace ceva fotbal, desi nu este deloc favorita in Franta, daca ne uitam la cotele agentiei de pariuri online Unibet.

La Cupa Mondiala din SUA, Echipa Nationala a Romaniei s-a calificat cu emotii, la acel moment marele salvator fiind considerat selectionerul Anghel Iordanescu. Atunci, Romania a acumulat 3 victorii in ultimele 3 meciuri, castigandu-si accesul la turneul final din 1994. Acolo, mai intai a obtinut o mare victorie in fata Columbiei (considerata una dintre favoritele la castigarea Cupei). Golurile noastre au fost marcate atunci de Florin Raducioiu (doua) si Gheorghe Hagi. Sunt curios ce cota avea atunci tara noastra la pariuri sportive, dar sunt covins ca cine ar fi pariat pe Generatia de Aur in meciul contra Columbiei ar fi castigat o suma frumoasa de bani…

O alta victorie remarcabila a Romaniei in SUA a fost chiar impotriva tarii gazda: americanii au pierdut la ei acasa (0-1), gol marcat de Dan Petrescu, un gol cat o victorie si mai ales cat o calificare in faza urmatoare a competitiei. A urmat astfel marele meci cu Argentina, considerat si marele meci al lui Ilie Dumitrescu (acesta marcand doua goluri). Aventura s-a oprit in fata Suediei, dar a fost lipsa de noroc de la penalty-uri si nu o lipsa de talent.

Vremuri minunate pentru Echipa Nationala de Fotbal a Romaniei in acea perioada. Vor mai fi vremuri minunate acum, la Euro 2016? Vom reusi oare sa invingem tara gazda, asa cum am facut-o la Campionatul Mondial din 1994? Cat timp echipa din 94 va ramane Generatia de Aur? Intrebarile isi vor gasi raspunsurile in luna iunie, cand vom vedea daca se mai poate scrie istorie, daca mai pot aparea astfel de reusite de care sa ne aducem aminte peste zeci de ani cu placere si nostalgie…

One thought on “Generatia de Aur a fotbalului romanesc si marea aventura din SUA, din 1994

Lasă un răspuns