Guest-post – Cateva mentiuni despre lumea indiana

Va saluta Alexandru Nan, in seara asta sunt aici pentru cateva mentiuni, nu va ocup putinul timp cu chestii lungi.

Acum trei zile Emil m-a rugat sa scriu ceva post despre India… orice.  Mintea mea a spus: Ce plm? … Taste of India?, nu le am cu generalitatile asta, greu te bazezi pe mine daca vine vorba sa descriu o lume. Am mai incercat dar parca nu iese. Imi apareau in minte filmele alea de dragoste plangacioase care se difuzeaza uneori la tv. Stiam ca au o bucatarie interesanta facuta de niste indivizii cu unghii negre si IQ mare.

Ieri am vazut ca google celebra 84 de ani de la nasterea lui Shakuntala Devi, supranumita calculatorul uman pentru abilitatile sale. Noi poate acum ne evidentiem doar cu cel mai dulce ipocrit si al` mai tare taran in haine fine.

Clar, mi-au revenit in minte „fratii mei”.  In corporatiile din tara noastra sunt tot felul de canalii care stau degeaba de la mic pana la mare. Cat sunt la datorie productivitatea romanilor tinde de la minus spre 0. Un indian poate face lejer treaba unei duzine de romani, chiar fara sa ceara pauza. Imi aduc aminte de cate ori se punea problema pe la P & G sau HP sa desfiinteze cutare departament si sa creeze in India toata ramura respectiva. Indienii muncesc mai bine, mai mult si cer bani mai putini. Stimati corporatisti mioritici mai bine va faceti treaba corect, cugetati putin inainte de a merge in Promenada la Starbucks sa faceti judecati de valoare. Un indian va poate face lejer munca si rezista sa manance doar o portie de tocana uleioasa cu faina pe zi.

Pot munci in birou, master chef la Mc sau fauritor de ceai la colt de strada. Este fascinant felul in care lucreaza omuletii astia fara sa zica nu la nimic. Ne fac pe noi sa ne gandim ca se poate si mai rau. Ahh, sa nu uit, de companiile de outsource, imensele contact/call centerele de acolo si diviziile de tech support pentru orice, unde se lucreaza zi si noapte cu pauze mici, la foc continuuuu.

Populatia lor este peste tot raspandita, cateodata imigrati prolifici si oameni de succes,  uneori o mare problema pentru autoritati. Ca si noi dealtfel, numai ca noi putem fi mai josnici  dar parca lor li se da sa faca ce e mai greu.

Ca o paranteza, am auzit ca si in tara noastra au sediul niste multinationale indiene, am inteles ca este destul de okey, dar acolo chiar se lucreaza in stilul productiei lor.

Deci, India reprezinta o lume a discrepantelor sociale imense, o lume mizerabila plina de oameni productivi. Tara asta desi se scalda intr-o saracie lucie are un potential imens. Prezinta o  cultura de invidiat, cultura care face din ei o adevarata entitate.

Noapte linistita si salutari agramate tuturor.

2 thoughts on “Guest-post – Cateva mentiuni despre lumea indiana

Lasă un răspuns