Guest-post – Diwali – Festivalul luminilor

Astazi, 3 Noiembrie 2013, indienii de pretutindeni sarbatoresc Diwali, Festivalul luminilor. Timp de 4 zile, acestia si cei dragi lor, sunt prinsi in diverse activitati care le lumineaza casele, la propriu.

Din punct de vedere istoric, aceasta sarbatoare isi are originile in India antica, cand era o mare sarbatoare a recoltei. In prezent exista mai multe „pareri” despre originea si semnificatia acestei sarbatori, de aceea Diwali este sarbatorita in diverse moduri, in functie de religia careia apartin familiile si de regiunea unde traiesc. Astfel unii cred ca Diwali reprezinta ziua in care zeul Vishnu s-a casatorit cu zeita Lakshmi.  In Bengal festivalul este dedicat zeitei Kali. In aceste zile este venerat si zeul Ganesha (zeul cu cap de elefant). Pentru unii Diwali  reprezinta intoarcerea lui Rama dupa ce a salvat-o pe Sita din mainile regelui demonic Ravana. Atunci, de fericire, locuitorii din Ayodhya au sarbatorit aprinzand lampi din lut, care se numesc „diya”, si cu artificii.

Diwali

Festivalul tine 4 zile si fiecare dintre ele are o semnificatie pentru indieni. Prima zi, Naraka Chaturdasi, reprezinta victoria pe care au avut-o zeul Krishna si sotia lui asupra demonului Naraka. A doua zi, Amavasya, este dedicata zeitei Lakshmi, zeita bogatiei, care le indeplineste toate dorintele celor care cred in ea. A treia zi, Kartika Shudda Padyami, reprezinta ziua in care zeul Vishnu i-a permis lui Bali sa coboare din Iad si sa aprinda lampi pe pamant, lumina acestora semnificand dragoste si intelepciune.  A patra zi, Yama Dvitiya (sau Bhai Dooj), este ziua in care surorile isi invita fratii acasa la ele.  Bhai Dooj si Raksha Bandhan sunt festivaluri hinduse prin care acestia sarbatoresc legatura speciala dintre frati si surori.

Diwali

In prezent, indienii de pretutindeni sarbatoresc Diwali prin slujbe, prin aprinderea multor lampi din lut, cu pocnitori si artificii. Aceste zile sunt petrecute in familie, alaturi de rude si cunostinte apropiate.

In anul 2008 am avut ocazia sa fiu in India de aceasta minunata sarbatoare. Auzisem de Diwali, dar pana atunci nu stiam exact cum este si ce implica acest festival. In preajma lui, atmosfera din India este foarte asemanatoare celei de Sarbatorile de iarna de la noi. Chiar am auzit comparatia ca sarbatoarea Diwali este la fel de importanta petru hindusi cum este Craciunul pentru crestini. Familiile indiene isi pregatesc casele prin curatenie, pregatirea lampilor pentru a fi aprinse, prin gatirea multor feluri de mancare si dulciuri delicioase, prin achizitionarea de artificii si pocnitori. In aceasta perioada din an se gasesc pe piata foarte multe sortimente de artificii si pocnitori.

Diwali_Sweetsrangoli_diwali

Nu am avut oportunitatea sa stau cu o familie hindusa, sa vad exact cum decurg pregatirile, dar am avut vecini pe care i-am urmarit in timp ce sarbatoreau. Imi aduc bine aminte ca prima zi de Diwali a inceput cu slujba si apoi pocnitori .. multe pocnitori, o parte din ele au ajuns chiar si sub geamul meu, trezindu-ma din somnul meu linisitit, undeva in jur de 6-7 dimneata…

In timpul zilei membrii familiilor se aduna acasa, petrec timp unii cu ceilalti, isi ofera cadouri, servesc dulciuri.. Imediat cum incepe sa se intunece afara, strazile incep sa se umple de oameni cu pocnitori si cerul este luminat de un numar mare de artificii. Pot spune ca seara este momentul meu preferat din aceasta sarbatoare din cauza artificiilor! Intotdeauna mi-au placut acestea, iar cele trei nopti de atunci m-au tinut cu ochii spre cer.  Chiar si eu cu prietenii mei, care nu eram hindusi, am preluat acest obicei. Am iesit pe acoperis si am aprins artificii. Pentru mine a fost un moment special. Se spune ca de Diwali, artificiile din India sunt atat de multe incat sunt vizibile din spatiu!

De Diwali, ca de orice alta sarbatoare din India, o componenta importanta o reprezinta dulciurile. De aceea, in aceasta tara s-a dezvoltat o retea mare de magazine de dulciuri specifice zonelor geografice. Dar sunt si destule familii care isi prepara dulciurile (prajituri) acasa.

Diwali

Aceasta sarbatoare nu este completa fara ceea ce indienii numesc „rangoli”. Prin rangoli intelegem o imagine plina de culoare (chiar a devenit o arta in India!) realizata de multe ori la intrarea in case pentru a aduce noroc – o creatie ce reprezinta adesea zei, forme geometrice, flori.. Printre materialele folosite la realizarea acestor rangoli se numara orez, nisip colorat si chiar petale de flori.

Cu speranta ca am reusit sa construiesc o imagine a acestei sarbatori indiene, va dau intalnire  la urmatorul meu articol, care va vorbi despre bucataria indiana. Pana atunci, numai bine!

Daniela Jasmine

2 thoughts on “Guest-post – Diwali – Festivalul luminilor

Lasă un răspuns