Dupa cum stim India sau Republica India este o tara situata in sudul Asiei, este a 7-a tara ca intindere si a 2-a ca populatie. Are ca vecini Pakistan in vest, China, Nepal si Bhutan in nord-est, Bangladesh si Myanmar in est.
Camin al civilizatiei hinduse, centrul a importante drumuri comerciale, India a jucat un rol important in istoria umanitatii. Atat populatia tarii cat si flora si fauna sunt printre cele mai diversificate din intreaga lume, de asemenea India este tara de origine a piperului.
Cultura Indiei
Cu aproximativ 22 de limbi si 2000 de dialecte, numeroase religii, diferite stiluri de arta, arhitectura, muzica si dans precum si variate stiluri de viata, India este un amalgam de diversitate culturala; in continuare voi face o scurta prezentare a catorva dintre ele :
Muzica : se intinde pe diferite stiluri: cantec folk si muzica ce variaza de la regiune la regiune, muzica tribala, clasica, semiclasica. Dintre acestea sunt recunoscute 2 stiluri: stilul Hindustan in nordul Indiei si stilul Carnatic in sud. Muzica in stilul carnatic este mai mult religioasa in timp ce Hindustani este seculara.
Dansul: are o traditie neintrerupta de peste 2000 de ani cu teme provenite din mitologie, legende si literatura clasica. Acesta poate fi impartit in dansuri folk/tribale si dansuri clasice care sunt bazate pe texte antice si au reguli stricte de prezentare.
Bucataria traditionala: diversa ca India; foloseste o gama larga de stiluri in prepararea mancarurilor: de la salate la sosuri, de la carne la vegetariene- bucataria Indiana este complexa. India este recunoscuta pentru dragostea fata de mancare si condimente; caracterizata de folosirea diferita a multor condimente si plante aromatice.
Imbracamintea traditionala: in India variaza si este influentata de cultura locala, geografie, clima. Stilurile populare includ articole drapate cum ar fi sari pentru femei si dhoti pentru barbati; hainele cusute sunt de asemenea populare cum ar fi salwar kameez pentru femei iar pentru barbati kurta-pyjama. Femeile indiene isi perfectioneaza sarmul si simtul modei cu machiaj si ornamente(bindi, mehendi, cercei, bratari).
Vorbind de imbracaminte traditionala am avut norocul sa primesc un saree de la o prietena de familie si trebuie sa recunosc ca mi-a fost greu la inceput sa ma imbrac cu el pentru ca nu imi dadeam seama cum se face asa ca mi-a luat ceva timp, dar pana la urma, i-am dat de capat. Am facut si poze pe care am sa le atasez in mail.
Mi-as dori foarte mult ca intr-o zi sa pot ajunge in India sa vizitez toate locurile frumoase si interesante, sa particip la un spectacol traditional si sa am ocazia sa imi fac mehendi (arta pictatului pe mana).
Iar in incheiere tot ce pot spune e ca daca cineva isi doreste sa viziteze India sa o faca pentru ca sunt sigura ca nu are ce pierde .
- Una dintre cele mai importante aspecte legate de India si traditiile sale este sarbatoarea Holi – cunoscuta si ca sarbatoarea culorilor si cateodata a dragostei. Principala zi de Holi, denumita si Dhuli Vandana este sarbatorita prin aruncarea de pulberi colorate si apa colorata unii in altii.
Holi este sarbatorita la sfarsitul iernii in ultima zi cu luna plina care cade de regula in ultima parte a lui februarie sau martie; spre exemplu in 2010 Holi a cazut pe 1 martie.
Dar nu poti descrie cu adevarat aceasta sarbatoare daca nu se mentioneaza si ritualurile care au loc atunci: primul este manjirea reciproca cu pulbere colorata , aruncarea de apa parfumata si colorata din pichkari (vase in forma de seringi mari sau pistoale cu apa). Al doilea ritual este Holika Dahan: rugul de Holi: principalul punct de atractie este arderea rugului sfant, Holika, acesta marcand uciderea demonei Holika ceea ce semnifica sfarsitul fortelor intunecate sau demonice.
Ultimul element important in cadrul acestei sarbatori este Dulhendi: principalele ingrediente ale sarabtorii sunt Abir si Gulal, in toate culorile posibile, urmeaza stropirea cu apa colorata. Apa se pregateste cu flori de Tesu care se culeg din copaci, se usuca la soare, se piseaza si se amesteca cu apa pentru a produce culoarea galben- portocaliu. Un alt element important mai rar insa este o pulbere rosie continuta in globuri de Lakh, care se sparg si raspandesc praful.
Ioana Dobre