Guest-post – India

De India am auzit cu siguranta in gimnaziu, la orele de geografie. In privinta istoriei vechi a statului cunosc foarte putine lucruri. Am studiat insa relatia dintre Marea Britanie si “Perla Coroanei” dar nu atat de profund astfel incat sa patrund in modul de functionare al societatii (desi am citit studii si articole despre ea).

Experienta mea despre India se refera la perceptiile pe care le-am avut din afara mirajului care atrage la acest conglomerat de etnii si culturi. Prin liceu am tot auzit de mitul intoarcerii in timp (proza lui Eliade) si de filme indiene. In aceeasi perioada am interactionat un pic si cu muzica acestei tari. In anii de facultate am parcurs filosofie antica (cu texte vedice) si legaturi ale lui Mircea Eliade cu India. Ulterior am studiat relatii de putere: cand a avut loc independenta Indiei fata de Marea Britanie, care a fost rolul lui Mahatma Gandhi in aceasta actiune, ce relatie are India cu Pakistanul, care a fost povestea armei nucleare si multe altele.

Am ramas profan insa. Nu am fost interesat sa trec de suprafata culturii indiene, a diverselor texte vechi de mii de ani, a muntilor inalti, a ostilitatilor dintre cele doua state (India si Pakistan) ori a filmelor care par o replica a Hollywood-ului. India ramane un mister fiindca e prea departe de noi ca sa ne intereseze in mod direct. Multitudinea de etnii, credintele religioase care se intrepatrund, regiunile vaste in care e impartita tara, Gangele din India, vacile sacre, trenurile care sunt neincapatoare ori problemele sociale ale statului indian raman o suma de necunoscute pentru cei mai multi dintre noi. De aici incolo incepe “mirajul indian”, minunea, cu povestile din cartea junglei ori cu ocultismul religios. Restul e India.

Alex Pirlogea

2 thoughts on “Guest-post – India

Lasă un răspuns