Imi storc creierii …

De cate ori ati exclamat IMI STORC CREIERII de atata timp cu un lucru? Eu am auzit replica asta de multe ori, in special in scoala generala (daca-mi amintesc bine, in scoala primara). Imi storc creierii era o expresie atat de intalnita, incat aveai impresia ca acolo erau niste genii care cautau Particula lui Dumnezeu. Sau cine stie ce chestii savante…

Pe ce se bazeaza acest stors mirobolant al creierilor? Pai pe un mit. Asadar, logica era urmatoarea: se spunea ca oamenii folosesc maxim 10% din capacitatea creierului. Cica Einstein d-aia era el geniu, pentru ca folosea un procent mai mare din creier (60%). Procentele nu erau tot timpul aceleasi, uneori se vorbea de 15% la oamenii „de rand” si 70% la Einstein. Oricum, ideea era simpla: nu exista oameni prosti, ci oameni care nu reusesc (din N motive) sa-si foloseasca intelectul la intreaga capacitate.

Deci, d-aici ar fi venit si expresia Imi storc creierii. Noi, oamenii, am fi niste simple storcatoare: cei retardati ar fi niste storcatoare chinezesti, de maxim 100 de lei, de le iei din cine stie ce targ, iar geniile sunt storcatoare de fructe avansate.

Totul este, insa, un mit: cu totii ne folosim creierul in totalitate. Si noi facem la fel, si Einstein facea la fel. Surprinzator?

De ce mi-a venit totusi in minte expresia Imi storc creierii? Simplu: datorita probei de la SuperBlog 2013. Eu trebuie sa scriu despre storcatoare presare la rece, ultima tehnologie in domeniu. Spre deosebire de creierul uman insa, aici nu mai e vorba de mituri. Aici este un adevar: unele storcatoare iti dau mai putin suc decat altele. Poti vedea usor, prin comparatie, acest lucru.

Deci, de ce mi-as cumpara un astfel de storcator? Simplu: din zgarcenie. Vreau sa scot cat mai mult din cat mai putine fructe. Si vreau ca al meu storcator de fructe sa reziste cat mai mult. La un storcator de 100 de lei scot si putin suc si ma tine si maxim 1 an. Nu intamplator este expresia romaneasca scumpul mai mult pagubeste.

Daca doriti un storcator d-ala smeker il puteti cumpara de AICI.

Legat de sucurile de fructe, imi storc creierii si imi mai amintesc un lucru. Citeam niste articole despre perioada comunista in care se spunea ca romanii se uitau cu invidie la serialul Dallas. Printre altele, oamenii isi doreau sa bea si ei un fresh de portocale dimineata. Noi nu aveam nici posibilitatea de a cumpara storcator de fructe si nici macar posibilitatea de a manca portocale, ca nu se mai gaseau. Mi-a ramas in minte ideea: oare atat de mult sa fi lipsit romanilor sucurile NATURALE de portocale? Ma rog, puteti inlocui portocale cu oricare alt fruct…

Si imi storc creierii si mai mult si imi amintesc cum in Franta, la micul dejun, aveam fresh de portocale. Nu stiu daca era 100% natural, eu il puneam de la dozator, insa stiu ca asta se servea. Frantuzul era cu cafea si fresh dimineata. Nu lapte, nu ceai, nu altceva. Stie el ce stie …

Iar imi storc creierii si imi amintesc de alt mit. Citeam mai demult cum ca storcatoarele de fructe ar fi inutile. Cica ar fi mai sanatos sa mananci fructele ca atare. De ce sa le storci in loc sa le mananci? Pe acelasi principiu ar trebui sa mancam struguri si sa nu mai bem vin in veci. Iar hameiul probabil ar fi trebui mancat ca atare, sub nicio forma baut sub forma de bere…

Imi storc creierii si ma intreb daca persoanele care genereaza astfel de mituri chiar au creier… Si-or folosi ei 100% din creier, dar cat de mic o fi acel creier?

Gata, nu mai imi storc creierii ca deja iese fum. Salutari MINUNATE tuturor!

3 thoughts on “Imi storc creierii …

Lasă un răspuns