Orice activitate de birou, dar nu numai, presupune si utilizarea unei imprimante pentru rezolvarea anumitor task-uri, aceasta fiind unul dintre echipamentele esentiale unei astfel de activitati.
In plus, pe piata exista o multime de tipuri si modele de imprimante, unele mai inteligente sau mai complexe decat altele. In functie de volumul de lucru dintr-un birou, precum si de capacitatea acesteia de imprimare, cartusele se vor termina destul de rapid. Prin urmare, care sunt cele mai bune imprimante pentru activitatea de birou: imprimantele cu toner sau cele cu rezervor?
Imprimantele cu toner versus imprimantele cu rezervor
Imprimantele cu toner sunt acele imprimante cu laser, in timp ce imprimantele cu rezervor (sau cartus) sunt cele cu jet de cerneala. Cele mai noi modele in materie de imprimante includ si functia WiFi, astfel ca nu vor mai fi utilizate o multime de cabluri pentru a conecta imprimanta la un dispozitiv de pe care se doreste imprimarea.
In ceea ce priveste imprimantele cu rezervor, acestea sunt cele mai ieftine, desi sunt realizate, de cele mai multe ori, in varianta multifunctionala, cu scanner si copiator integrate. Totusi, viteza de imprimare a acestora este destul de mica, iar calitatea printurilor este de nivel mediu, ceea ce le face mai potrivite pentru utilizarea casnica sau la un birou mai mic, unde sunt necesare destul de putine imprimari.
Avantajul acestui tip de imprimanta este ca are si cartuse color, putand astfel fi imprimate chiar si fotografii. In plus, cand unele cartuse de imprimanta se golesc, acestea pot fi inlocuite cu o varianta originala sau una compatibilia, ori chiar pot fi reincarcate, ceea ce face intretinerea acestora destul de ieftina.
Imprimantele cu toner (laser) sunt cele mai potrivite atunci cand conteaza calitatea printurilor, iar numarul necesar de imprimare este unul ridicat, un avantaj al cestui model fiind si viteza de imprimare, care este mult mai mare decat in cazul imprimantelor cu rezervor. In schimb, principalul dezavantaj al acestor imprimante este pretul, care este de doua ori mai mare decat cel al imprimantelor cu cartuse.
Totusi, datorita viteze de imprimare, costurile pot fi amortizate rapid, capacitatea de printare a acestora fiind de aproximativ 2000 de pagini, iar inlocuirea tonerului se realizeaza mai usor decat cartusele de imprimanta.
Cand si cum ar trebui schimbate cartusele?
Majoritatea modelelor de imprimante au senzori care indica golirea cartuselor, insa acest lucru poate fi observat si dupa cum sunt paginile imprimate. Inlocuirea cartuselor de imprimanta poate varia in functie de model, insa este un proces simplu. Totusi, o atentie deosebita ar trebui acordata momentului in care sunt introduse cele noi, reincarcate, in imprimanta, majoritatea cartuselor fiind sigilate, de aceea trebuie scoasa banda protectoare.
Recomandat este sa se aleaga, pentru inlocuire, cartuse originale, de la producatori si furnizori autorizati. Acest lucru influenteaza calitatea printurilor, iar rezultatele vor fi mai bune, rapide si eficiente. De asemenea, cartusele de imprimanta sunt considerate deseuri, motiv pentru care nu ar trebui aruncate la intamplare, ci ar trebui duse la un centru de colectare.
Acum va intreb pe voi ce alegeti: imprimante cu toner sau imprimante cu rezervor?