De la altii: Tot ceea ce ar trebui sa stii despre incarcatoarele de baterii

Tot ceea ce ar trebui sa stii despre incarcatoarele de baterii

 

Un incarcator bun ofera baza pentru bateriile auto si moto performante si durabile . Pe o piata competitiva din punct de vedere al preturilor, incarcatoarele au adesea o prioritate scazuta. Bateria si incarcatorul trebuie sa se potriveasca perfect, iar acest lucru nu este intotdeauna cazul. Inginerii nu sunt, de multe ori, pe deplin constienti de necesarul complex de putere al unui dispozitiv portabil si de necesitatea de a se incarca in conditii nefavorabile.

Incarcatoarele sunt impartite in tipuri personale si industriale; „inteligente” si „proaste”; lente, rapide si ultra-rapide. Produsele de larg consum vin cu un incarcator baterii ieftin care este eficient atunci cand este utilizat conform instructiunilor. Incarcatorul industrial este adesea fabricat de o terta parte si include caracteristici speciale, cum ar fi incarcarea la temperaturi negative. Desi bateriile functioneaza sub punctul de inghet, nu toate modelele pot fi incarcate la rece, iar majoritatea acumulatorilor Li-ion se incadreaza in aceasta categorie. Bateriile cu plumb si cele pe baza de nichel accepta incarcarea, dar la o rata mai scazuta.

Baterii auto

Incarcatoarele pe baza de plumb si litiu opereaza pe curent constant, tensiune constanta (CCTC), prin care tensiunea este plafonata atunci cand a atins o limita stabilita. La acest punct al ciclului de incarcare, acumulatorul incepe sa se satureze si curentul scade. Incarcarea completa se produce in momentul in care curentul scade la un nivel stabilit. Plumb-acidul necesita o saturatie completa periodica pentru a preveni sulfatarea.

Bateriile pe baza de nichel se incarca cu un curent constant, iar tensiunea este permisa sa fluctueze liber. Acest lucru poate fi comparat cu ridicarea unei greutati cu un elastic, unde mana se deplaseaza inaintea sarcinii. Incarcarea completa se produce atunci cand se observa o usoara cadere de tensiune, dupa o crestere constanta. Aceasta metoda este cunoscuta sub numele de Tensiune Delta Temperatura Delta (TDTD) si functioneaza bine cu o incarcare rapida. Pentru a proteja impotriva anomaliilor, cum ar fi scurtcircuitarea sau nepotrivirea celulelor, incarcatorul ar trebui sa includa un timer pentru a termina incarcarea in cazul in care tensiunea delta nu este masurata, precum si un senzor de temperatura.

O crestere a temperaturii este normala la bateriile pe baza de nichel, mai ales atunci cand ajunge la nivelul de incarcare de 70 la suta. Motivul pentru aceasta este o scadere a eficientei de incarcare si curentul de incarcare trebuie sa fie redus la limita. Atunci cand este „gata”, bateria trebuie sa se raceasca. In cazul in care temperatura ramane mai mare decat ambianta, atunci incarcatorul nu functioneaza corect si bateria ar trebui sa fie eliminata. Incarcarea lenta prelungita la bateriile pe baza de nichel poate cauza daune. NiCd si NiMH nu ar trebui sa fie lasate intr-un incarcator nesupravegheat timp de saptamani si luni. Daca nu este necesar, pastreaza-le intr-un loc racoros si incarca-le inainte de a le utiliza.

Lasă un răspuns