Inchiriere de masini intr-un oras mic? Rent a car Turda.

Nu am carnet, nu mi-am propus niciodata cu adevarat sa-mi iau carnet, consider ca as avea o grija in plus, totodata nefiind foarte convins ca as fi un sofer bun, drept urmare atunci cand m-a intrebat cineva daca este posibila inchirierea de masini intr-un oras mic, nu am putut da un raspuns cert, sigur. In principiu, ar trebui sa fie posibila, insa nu am cum sa stiu sigur atat timp cat nu am cautat niciodata.

Chestia aceasta mi-a ramas in minte, asa ca m-am apucat sa caut pe Google. Am gasit rent a car Turda, acesta nefiind nicidecum un oras mare. L-am vizitat, mi-a placut, are un vibe placut, are si un obiectiv turistic important, celebra Salina Turda. Nu stiu cat de turistic poate fi considerat ca oras. Eu am fost acolo in interes de serviciu, la Festivalul de Teatru de la Turda, eveniment la care-mi doresc sa revin.

Yaris ManiaRent

Intorcandu-ma la ideea initiala a articolului, am inceput sa ma intreb ce motive ar exista pentru Inchirierea de masini intr-un oras mic. De ce ai inchiria o masina daca te-ai afla in vizita in Turda.

Ca sa raspund, insa, la  aceasta intrebare, trebuie sa raspund la una subsidiara: ce inseamna oras mic? Fara sa intru in detalii geografice, eu ma voi referi strict la orasele fara aeroport.

De ce fac asta? Pai, cumva, e simplu si intuitiv de ce ai inchiria o masina intr-un oras cu aeroport: ajungi cu avionul acolo, inchiriezi masina de pe aeroport si ai o libertate mare de miscare. Asta fac oamenii in Bucuresti, in Iasi, in Cluj, in Timisoara. Chiar si in Sibiu, Craiova ori Constanta.

Dar de ce ar face asa ceva in Turda?

Dau un prim argument de afara, din strainatate. In Franta, de pilda, nu este nimic absurd, gresit, sa te duci cu trenul intr-o localitate, cu un TGV ultra-rapid, si sa inchiriezi o masina din gara. La noi se intampla asta foarte rar pentru ca, in general, transportul feroviar este lipsit de confort si de viteza. Pe romaneste: ajungi foarte greu cu trenul pe distante lungi.

Totusi, imi imaginez 3 posibile situatii in care Inchiriere de masini intr-un oras mic ar avea sens:

  1. Obosesti repede, nu poti conduce la drum lung. Preferi sa ajungi cu trenul, eventual cu vagon de dormit, decat sa conduci ore intregi. Inchiriezi masina la fata locului pentru ca ai multe drumuri de facut in afara localitatii si economisesti timp.
  2. Inchiriezi masina 1-2 zile, cand ai timp si chef de vizitat. Pe bune: daca ai ajuns intr-un loc din interes de serviciu, eventual cu autocarul/masina firmei si hotarasti sa pleci cu 2 zile mai tarziu din localitatea in cauza, sa te odihnesti un pic, sa mai vizitezi ceva, inchiriatul masinii este solutia optima. Ideala.
  3. O chestie cumva inclusa in cea de mai sus: are cine sa te duca la dus, dar nu mai are cine sa te duca la intoarcere. Serios. Am patit-o. Motivele pot fi diverse.
  4. Inchirierea masinii renteaza. Nu va ganditi ca la acest serviciu apeleaza doar cei foarte bogati. Evident, ei sunt publicul tinta principal, insa nu sunt deloc singurii. Uneori o combinatie de microbuz si masina inchiriata se dovedeste cea mai buna afacere.
  5. Pot apela la acest serviciu chiar si localnicii. Pe bune. Cineva imi spunea ca i se pare mai ieftin sa inchirieze o masina pentru 5 zile de concediu decat sa isi cumpere una, care in restul anului sta degeaba in fata blocului. Ma rog, nu chiar degeaba, ca plateste taxe pentru ea. Plecand, deci, de la aceasta premisa, si locuitorii oraselor mici trebuie sa aiba acces la astfel de servicii.
  6. Inchirierea masinii pentru un eveniment important. Sa va dau un exemplu personal, mai precis ce as fi putut face eu daca aveam carnet. Asadar, an de an la TIFF sunt proiectii speciale in afara Clujului. Cele mai spectaculoase sunt cele de la Bontida. Desi merg din 2014, cu o singura intrerupere, la TIFF, nu am fost niciodata la Bontida. Mi s-a parut prea greu sa ajung acolo. Schema convenabila ar fi fost urmatoarea: sa inchiriez intr-un weekend o masina, cu care sa merg la Bontida (si, eventual, in alte locatii din afara Clujului). Sa merg cu masina la Cluj si, eventual, sa o si folosesc zi de zi mi se pare complicat: problema locurilor de parcare este la fel acuta precum in Bucuresti.
  7. Nu in ultimul rand, trebuie privita problema si prin prisma concurentei: daca este un oras mic inseamna ca s-ar putea sa existe concurenta.

Cea din urma chestie mi-a amintit de o poveste, habar n-am cat de reala, care cica se spune la facultatile de marketing. Nu stiu exact firmele, dar eu voi folosi X si Y. Unii zic ca ar fi fost Adidas si Puma. Dar nu e sigur. E legenda, deci e irelevant atat numele, cat si gradul de adevar. Cert este ca era vorba despre 2 companii care produc incaltaminte sport. Asadar, cica 2 firme, X si Y, isi trimit oamenii de vanzari intr-o tara care tocmai isi castigase independenta. Maroc, Algeria, ceva de genul. Amandoi suna seara la sediu. Primul era foarte dezamagit: „N-am ce sa fac aici. Majoritatea merg desculti. Nu doar ca nu stiu ce e aia incaltaminte sport, insa ei nu prea stiu ce e aia incaltaminte. Maine ma intorc”. Cel de-al doilea suna la sediul companiei Y: „Veniti cu totii aici: am gasit o piata unde INCA NU E NIMENI. VOM FI PRIMII!”

Asadar, mi-am pus in mod inutil intrebarea Inchiriere de masini intr-un oras mic? Ar trebui sa ma intreb ce orase din Romania nu au un astfel de serviciu. As putea incepe o afacere in acest sens. Zic.

Lasă un răspuns