Ingrijirea batranilor in Germania – o solutie temporara pe timp de criza

Avem nevoie de solutii temporare pe timp de criza. Ingrijirea batranilor in Germania este o astfel de solutie. Va spun mai jos pentru cine, cum si in ce fel. Rabdare – urmeaza un articol lung.

Intai si intai, trebuie sa va spun adevarul pe care multi il evita: vine criza. Viitoarea criza economica va fi mai puternica decat cea din 2008-2009. Orice economist competent stie asta, insa niciunul nu poate spune cu exactitate cum se va reliefa in cifre. Stim ca vine, dar nu putem calcula nimic. Fix din acest motiv va fi ceva grav.

Drept urmare, trebuie sa ne pregatim din timp de ea. Din timp inseamna ca ea sa ne gaseasca cu job si cu bani ori macar cu una dintre ele.

Ca de obicei in orice criza, principalele persoane afectate vor fi cei de varsta medie, 45-60 de ani. Daca acestia isi vor pierde locul de munca, cu greu isi vor mai gasi altul, cu atat mai mult in ceea ce se pregatisera ei.

Tocmai pentru ca spuneam cat de impredictibila va fi ea, criza, nimeni nu stie ce domenii vor avea succes dupa pandemie si ce domenii vor cadea in cap. Pot presupune ca domeniul cladirilor de birouri se va duce in cap, caci multe firme nu vor reveni in vechile birouri. Daca s-a putut lucra de acasa in pandemie, se va putea lucra si in continuare.

Drept urmare, oamenii trebuie sa se pregateasca. Nu trebuie sa fie negativisti, nu trebuie sa intre in panica, ci trebuie sa se gandeasca la viitor.

Caci pentru unii criza este o durere, insa pentru altii ar putea fi o oportunitate. Nu ma refer la partea cinica, la faptul ca poti inlocui o persoana care si-a pierdut viata in pandemie, ci ma refer la partea mai putin cinica, cea legata de joburile aparute datorita pandemiei.

De pilda, ingrijitorii de batrani, desi au fost si inainte, vor fi din ce in ce mai cautati in aceasta perioada. In alte tari batranii au fost luati inapoi acasa de catre copii, caci in camine acestia sunt in pericol. Intr-un loc unde se afla zeci de batrani pericolul pandemic este infinit mai mare decat intr-un loc unde batranul sta singur.

Ingrijirea batranilor in Germania - o solutie temporara pe timp de griza stuttgart

In plus, imediat dupa pandemie va functiona inertia: credeti ca brusc, la incheierea pandemiei, copiii si nepotii batranilor ii vor reinterna pe acestia in camine? Nicidecum. Nu doar ca acestia nu ar dori, dar familia deja se va fi obisnuit cu acest lucru, inclusiv cu banii cheltuiti in acest scop. In plus, daca va uitati pe site-urile de profil, veti vedea ca este importanta si experienta in ingrijirea batranilor. Drept urmare, chiar daca vor fi mai putine astfel de oportunitati, voi veti avea un avantaj daca deja stiti cum se face.

Si mai dau inca 2 avantaje.

Primul dintre ele, vorbind strict despre ingrijirea batranilor in Germania, este cel legat de exersarea limbii germane. Vei fi deja obisnuit cu tara, cu limba, cu clima (in Germania impactul e mai mic, dar ganditi-va la Anglia sau Olanda ori la tarile nordice), cu obiceiurile. Daca ai ales un job de ingrijire nu foarte solicitant, un batran mai putin dificil, ca s-o zic p-a dreapta, s-ar putea sa ai timp sa faci si altele: sa te plimbi, sa vizitezi, sa socializezi. Si, in mod direct spus, sa iti cauti alt job/alte joburi. Ori, ca tot este posibil acum, sa te scolarizezi, o specializare, fie ea facultate, master ori vreo alta specializare mai scurta, facuta in Germania insa, s-ar putea sa-ti prinda bine.

Al doilea dintre ele este legat de perioada de timp pe care o traim. Va ziceam mai sus ca aceasta este o solutie temporara pe timp de criza. Acum este timpul sa va si explic. Ganditi-va ca traiti intr-o tara plina de evenimente, de distractie, de voie buna. Voi nu puteti face nimic, nu puteti participa la nimic, caci trebuie sa aveti grija de acel batran. Nu va permiteti nici macar o noapte de betie, caci a doua zi trebuie sa fiti fresh 100%. Eh, acum imaginati-va situatia asta, in care nu va puteti plimba, nu puteti socializa, nu puteti merge in cluburi, nu puteti merge la festivaluri de teatru, de film sau de muzica. Pe scurt, nu puteti face cam nimic. De fapt, ca sa fiu sincer, puteti face ceva: sa strangeti bani si sa va luati un job pe care intr-o alta perioada de timp nu vi l-ati permite. Da, chiar acela este termenul: nu va permiteti sa stati dupa un batran in timp ce toata lumea se distreaza, insa va permiteti sa stati dupa el si sa strangeti bani atat timp cat totul este aproape inchis in jur.

Iar acesti bani stransi acum va pot fi de folos atunci cand trece pandemia. Ganditi-va ca ati strans bani sa va deschideti o afacere ori macar sa va permiteti sa stati cateva luni pe bara. Imi vine sa spun sa va luati un an sabatic, insa un astfel de an este o himera, un vis frumos pe care putini si-l permit.

Ca sa inchei, cunosc multe persoane care nu stiu sa faca multe, insa care intamplator stiu o limba straina. Daca acea limba straina este germana, ce am scris eu aici este exact ce le trebuie. Din pacate eu nu stiu germana si, tot din pacate, am constatat de ceva timp ca limbile straine nu sunt punctul meu forte. Puteam s-o zic altfel, dar prefer formularea asta dura.

Ingrijirea batranilor in Germania este o solutie temporara pe timp de criza, evident nu singura. Daca stiti altele va invit sa le impartasiti aici, in casuta de comentarii.

 

Lasă un răspuns