Iubirea pentru caini nu te pazeste de cainii vagabonzi

Iubirea pentru caini nu te pazeste de cainii vagabonzi

 

 

Discutiile despre cainii vagabonzi se termina, aproape invariabil, cu cearta. Exista 2 categorii de fanatici, iubitorii de caini care-i apara pana-n panzele albe si adversarii feroce ai animalelor. Cei care (aproape ca) ii urasc. Care i-ar vrea morti.

Cele 2 categorii sunt cele mai vocale, cele mai vizibile. Uneori, avem impresia ca doar cele 2 categorii exista. Nici macar nu sunt majoritari cei din cele 2 categorii.

Si, totusi, exista alte cateva categorii de oameni, moderatii, si de-o parte si de cealalta. Pe acestia din urma ii apreciez eu cel mai mult. In general, moderatii trebuie apreciati, trebuie incurajati, solutiile extreme (extremiste) nefiind de dorit.

De exemplu, in categoria moderati cunosc oameni, nu le-as zice prieteni, doar cunostiinte, care desi iubesc animalele in general si cainii in special, se feresc si nu apreciaza cainii vagabonzi. Le e frica de ei. Cel mai important, nu pun cainii mai presus de oameni. Ei considera ca ar trebui rezolvata problema cainilor vagabonzi caci da, cainii vagabonzi reprezinta o problema in adevaratul sens al cuvantului. Pentru a rezolva o problema sociala trebuie intai si intai sa fie constientizata ca atare, ca problema sociala.

Personal, nu as putea spune care ar trebui sa fie solutia administrativa, nu sunt ales local, insa uneori trebuie sa luam noi, cetatenii, masuri. Noi, cetatenii, ne putem apara si chiar trebuie s-o facem. Este valabil in multe ocazii, nu doar in ceea ce priveste cainii vagabonzi.

Care este, deci, solutia? Pai un aparat care te apara de cainii vagabonzi. Un astfel de aparat se gaseste pe site-ul www.fara-daunatori.ro. Va rog, oricum, sa observati: cainii vagabonzi sunt daunatori, in aceeasi categorie generala cu sobolanii ori gandacii. Nu, ei, ca animale, sunt foarte draguti, foarte blanzi, foarte cuminti. Doar ca, vedeti voi, cainii vagabonzi sunt intr-o categorie distincta. Iar aceste aparate NU le fac rau, doar ii tin la distanta. Caci nimeni nu le doreste raul efectiv, nu doreste sa-i vada morti, oricat de radicali ar parea unii si altii.

Si pentru ca va spuneam de extremisti, din punctul meu de vedere extremisti sunt inclusiv cei care iubesc maxim cainii vagabonzi, care vor sa le dea mai multe drepturi decat oamenilor. Solutiile oferite de acesti oameni sunt la fel de nocive precum solutiile date de ceilalti extremisti, cele care presupun exterminarea efectiva, fizica, a tuturor cainilor vagabonzi. O solutie extrema, grava, oribila. De evitat.

Acum, legat de aparate, trebuie sa va marturisesc ceva: nu stiu cat sunt de eficiente impotriva unei haite de zece caini. Stiu insa sigur ca impotriva unui singur caine sunt eficiente. Unul, doi maximum 3 as zice. Na, mai e si dupa noroc. Ca-n viata ­čÖé

Acum sunt curios voi in ce categorie va aflati. Iubiti cainii? Iubiti cainii vagabonzi? Cum credeti voi ca ar trebui rezolvata problema? Eu ma recunosc invins: nu gasesc nicio solutie convenabila pentru toata lumea. Sau, daca ea exista, este costisitoare (cea care presupune microciparea tuturor patrupedelor si amenzi usturoatoare pentru cei care-i abandoneaza; cu toate astea, problema ACTUALILOR caini vagabonzi nu se rezolva asa). Salutari MINUNATE tuturor!

 

Las─â un r─âspuns