La tabla …

A iesi la tabla a fost dintotdeauna o pedeapsa. Nu stiu cum a fost scoala la voi, dar la noi existau cateva cuvinte cheie (damn, ce limbaj blogosferic am) care ne speriau. Trei dintre ele sunt clare:
– Iesi la tabla;
– Scoateti o foaie de hartie;
– Ridica-te in picioare.

De ce iesitul la tabla a fost dintotdeauna o corvoada? Eu as spune 3 motive:
1. Intai si intai, modul cum sunt asezate, de obicei, tablele si catedrele. Trebuie sa urci niste trepte (ori doar una), esti oricum la un alt nivel. Elevii sunt undeva jos, profesorul ii vegheaza de sus.

2. S-a lucrat la mentalul elevilor astfel incat iesitul la tabla sa fie daca nu pedeapsa, macar solemn. Este o solemnitate la care unii profesori tineau enorm. Erau unii elevi care se intorceau de la tabla in pasi de parada modei: mergeau agale, se uitau stanga-dreapta, oricum pareau oarecum usurati ca au scapat. Nu zic ca faceam altfel, dimpotriva.
Tin minte ca venise, la un moment dat, un alt profesor la matematica. Acesta era nemultumit de ritmul clasei noastre, el dorea sa lucram rapid, sa facem cat mai multe exercitii. Noi ne miscam in reluare, iar de la tabla ne intorceam exact cum descriam mai sus. Rusine sa ne fie.

3. Profesorii au fost dintotdeauna reci. Apropierea de profesor nu a fost niciodata o placere. Nu zic ca toti profesorii erau rai, dimpotriva. Am avut atatia si atatia profesori de treaba, pe unii mi-as dori sa-i revad. Din pacate insa, chiar si ei aveau acelasi stil „clasic” de a preda.

Bine, pentru mine mai era o problema: praful de creta. Am fost dintodeauna o pitipoanca din acest punct de vedere: tineam creta doar cu 2 degete, ma stergeam de fiecare data dupa ce ma intorceam in banca. Nu suportam sa am praf de creta pe maini. Iar cand trebuia stearsa tabla eram ultimul care se oferea. De ce s-o sterg daca nu era absolut necesar s-o fac?

E adevarat, acum lucrurile s-au mai schimbat, au aparut table scolare interactive. La liceu unii profesori s-ar comporta la fel indiferent de tabla. Insa marele avantaj ar fi disparitia cretei. Oh, doamne, cine a putut inventa asa ceva?

In final, sa va zic 3 lucruri pe care le fac unii cu aceasta celebra tabla (nu recomand):
1. Unii profesori (dar si elevi) dau cu putere in tabla cand se enerveaza. Personal am miscat serios tabla de vreo 3 ori in generala. Nu am dat foarte tare, dar indeajuns de tare incat sa sperii pe cativa din jur.
2. Pe vremuri profesorul dadea elevul cu capul de tabla. Ne-am modernizat acum, nu mai sunt cazuri, totusi nu exclud sa mai fie astfel de cazuri.
3. Tabla poate fi folosita pentru a scrie liste negre cu elevii galagiosi. Imi povestea un amic ca asa facea nu stiu ce profesor al lui. Nu scria pe tabla, insa scria pe cei care vorbeau. Daca la finalul orei erai in continuare scris pe tabla se intampla ceva nasol (nu mai stiu ce). Oricum, tabla era sperietoare si in acest caz.

Gata acum, am terminat de scris. Daca mi-ar vedea vreun profesor articolul meu cu siguranta m-ar scoate la tabla. Nu ca n-as merita ­čÖé Salutari SCOLARE tuturor!

2 thoughts on “La tabla …

Las─â un r─âspuns