Litoralul romanesc

Litoralul romanesc este murdar. Litoralul romanesc este neingrijit. Litoralul romanesc ofera servicii proaste. Litoralul romanesc este scump. Litoralul romanesc are aspect batranesc…

Totusi, de ce sa-l evitam? De ce ne interesam de Albena, NIsipurile de Aur ori Antalya? De ce nu cautam pe google Cazare Eforie Nord? Ori cazare Saturn, cazare Venus ori cazare Neptun Olimp? De ce ignoram, aproape complet, litoralul romanesc?

Legat de litoralul romanesc, pun 3 intrebari:

1. Cand ati vizitat ultima oara litoralul romanesc? Acum cat timp ati fost si care au fost nemultumirile?

2. In care statiuni ati fost in afara de Mamaia si Vama Veche? Ele sunt cunoscute, ele sunt oarecum opuse, insa in afara de ele mai sunt si altele. Mai este Costinesti, mai este Eforie Nord ori Eforie Sud, mai este Neptun-Olimp, mai este Cap Aurora… Stiti ce peisaje misto sunt in Cap Aurora? O statiune atat de ignorata, care ar merita mai multa atentie din partea turistilor romani (si nu numai).

3. Ati fost in toate statiunile de pe litoralul nostru? De ce injurati constant Mamaia? Mamaia NU este SINGURA statiune de pe litoralul romanesc. Mai sunt altele, unele parasite. Insa acel aspect este SI din cauza noastra (a noastra la modul general, a tuturor celor care, din N motive, evita sa mai mearga si pe litoralul romanesc).

Litoralul romanesc nu este nici cel mai frumos (ca peisaje), nici cel mai ingrijit si nu este deloc ieftin. Este insa al nostru si, oricum am lua-o, ar trebui sa-l pretuim mai mult. Placerea de a auzi limba natala ar trebui sa fie un argument. Trebuie vazute, intai si intai, statiunile de pe litoralul romanesc. Nu trebuie sa mergem doar aici an de an, dar nici ignorarea completa a acestuia nu este recomandabila.  Din cand in cand, sa zice o data la 4 ani, am putea sa vizitam si litoralul romanesc. Sa vedem ce s-a mai schimbat. Zic. Salutari ROMANESTI tuturor!

ps: Un caz misto legat de litoralul romanesc mi l-a povestit un amic. El fusese timp de 4 ani in strainatate. E fan mare, asa ca in fiecare vara a mers pe un alt litoral: Bulgaria, Grecia, Turcia si Croatia. I-a placut peste tot, insa a spus ca litoralul romanesc are un farmec al lui. S-a simtit ca si cum s-ar fi intors acasa din luxul din strainatate. Ca si cum te-ai intoarce la tara de la tine din orasul tau plin. E un farmec aparte la care nu ar trebui sa renuntam atat de usor. E ceva al nostru, la care, repet, nu ar trebui sa renuntam. E doar o opinie.

2 thoughts on “Litoralul romanesc

Lasă un răspuns