Loredana canta manele in mod asumat!

Loredana canta manele, iata o non-stire, un lucru pe care il stiam de ceva timp. Multe melodii de-ale ei se aseamana cu manele din multe motive. Pentru cei carora le pute orice inseamna muzica romaneasca, Loredana canta manele inca de acum 10-15 ani.

Loredana canta manele alaturi de cantareti consacrati de manele. Iata in sfarsit o stire. Iata noutatea.

Acum, fara sa ma dau specialist in muzica, asta chiar nu sunt, desi unii ma acuza de asta, nu sunt, de altfel, nici macar critic de teatru, de film sau de carte, trebuie sa arat cele 3 intrebari care se pun in privinta acestei melodii si a reactiilor pe care aceasta le-a starnit:

  1. Este aceasta melodie o manea?
  2. De ce este absurd, revoltator, ciudat, de neconceput, ca Loredana canta manele, presupunand, deci, ca raspunsul la intrebare este da?
  3. Intriga/deranjeaza succesul (de pe YouTube momentan) acestei piese? Exista o temere ca Loredana s-ar putea apuca serios de cantat acest gen muzical?

Raspunsurile pe care le voi da sunt doar opinii personale. Mi-ar trebui un timp mult mai indelungat si niste resurse (umane si financiare) de care nu dispun pentru a raspunde in mod corect, asumat, stiintific, la toate acestea. Sa le iau, totusi, pe rand.

La prima intrebare este extrem de greu de raspuns. Exista oricum 2 melodii intr-una singura, fix deasupra acestui paragraf gasiti melodia Loredanei cu Salam, Jador si Costi (doar cu ei), partea a doua este o cu totul alta melodie. Drept urmare, din punctul meu de vedere melodiile ar trebui judecate distinct, nu ca luand-o astfel ar fi mai usor de determinat.

Un prim raspuns l-a dat cineva la mine pe Facebook, spunand ca partea Loredanei nu e manea, restul fiind manea. Se referea, evident, din punct de vedere muzical. In plus, tot muzical vorbind, Costi nu mai produce manele de ani de zile. El a facut si face melodii pentru multi artisti internationali celebri. Toate melodiile produse de el au un usor iz oriental, insa sunt departe de a fi manele.

Lucruri doar partial adevarate, caci intrebarea mea este, de fapt, ce este aceea o manea? Maneaua trebuie sa fie musai orientala, balcanica sau tiganeasca? Maneaua nu poate fi cu ritm house, de club?

Discutia mi se pare de anii 2005 maximum, adica atunci cand incepusera sa apara manelele remixate. Aceeasi discutie a fost si vizavi de manelele raggaeton, nici ele nu au fost vazute initial drept manele.

Daca vorbim despre manelele-rap, discutia e de prin 2000 sau 2001 (PLAY AJ). Nu trebuie sa cante toti ca manelistii ca melodia sa fie manea.

In plus, si cu asta inchei primul punct, sociologul din mine spune ca Teorema lui Thomas se aplica si aici: o chestie neadevarata devine adevarata prin consecinte; drept urmare, chiar daca melodia nu ar fi efectiv manea, daca ea este receptata ca manea atunci, ghici ce, devine manea.

La a doua intrebare nu as putea raspunde decat din perspectiva mea. Din perspectiva mea genul Loredanei nu era deloc departe de manea si tot din punctul meu de vedere nu e nicio rusine sa canti manele. Echivalentul cinematografic al manelei este telenovela si filmul indian; intrebati actorii romani foarte mari care au jucat in telenovele daca au considerat ceva negativ faptul ca au jucat in telenovele. Intrebati-i, de asemenea, daca ar accepta sa joace intr-un film indian.

Eu va dau mai sus o cantare de-a Loredanei cu regretatii Nelu Ploiesteanu si Cornelia Catanga. Stiu, nu e manea, ei nu cantau manele, dar trecerea de la lautareasca la manele nu este nicidecum o schimbare radicala de gen muzical. E doar o opinie, evident.

Apropo, voi credeti ca aceste colaborari, ale unui manelist cu un non-manelist, e ceva descoperit de Loredana? Nicidecum. Haideti sa va arat 4 clipuri:

Anna Lesko & Culita Sterp – Ivanko

Ruby & Florin Salam & Costi Ionita – Rapido

Lidia Buble & Costi & Jay Maly – La Luna

Dorian Popa & Abi Talent

Azur & Nicole Cherry (Live la Marea Unire ZU 2020)

Mirabela Dauer & Florin Salam – Fotolliul din Odae

E drept, unele colaborari sunt strict pentru emisiuni tv sau concerte, nu au scos efectiv o melodie distincta. In cazul pieselor distincte elementul comun este … Costi. Deloc surprinzator, zic.

Si ajung la intrebarea numarul 3. De fapt sunt 3 intrebari, insa cu siguranta raspunsul la ambele este DA (vedeti exact cate vizualizari are maneaua Loredanei). E drept, Lidia Buble a scos melodie cu Vunk (cea de mai jos, una care-mi place mult) dupa ce a cantat cu Costi, deci nu inseamna ca Loredana va canta DOAR manele de acum inainte.

In incheiere, vreau sa explic titlul: sunt multe melodii care suna a manele, care par manele, dar care nu sunt manele asumate. Loredana canta manele in mod asumat! Ar trebui felicitata pentru asumare. Ca sa parafrazez un citat celebru: maneaua recunoscuta este pe jumatate … dansata! 🙂 In incheiere, semnalez aceste 3 articole: Hoinaru, Dan Fintescu, podcast cu Dan Fintescu.

Lasă un răspuns