Low cost sau cursa normala?
Am fost in Antalya in 2013. Nu fusesem niciodata in Turcia, era unul dintre visele mele. M-as intoarce oricand acolo, mi-a placut cam tot ce am vazut. Partea naspa a fost, insa, faptul ca am avut zbor cu escala.
A fost destul de obositor, prima oara cand mi s-a facut rau in avion. Am alergat in Istanbul pentru check-in, apoi alergat sa prind avionul spre Antalya, iar cand avionul s-a ridicat la cer mi s-a facut rau. Noroc ca stiam de ce, scadere de tensiune si de glicemie, deci m-am tratat cu Cola. 5 euro, ce-i drept, dar era absolut necesar.
Daca e sa va recomand ceva, acel lucru este zborul direct. Escala va oboseste enorm.
Acum, sa va zic si ce alta premiera am bifat: prima oara cand am zburat cu un low cost. Cei care au rude prin Anglia ori prin Spania au mers constant. Eu am mers pentru prima oara cu low-cost. Initial am zis ca nu mai merg (m-a enervat si firma respectiva), apoi am stat sa ma gandesc si mi-am dat seama ca nu e chiar asa. Iar daca ne gandim mai bine, companiile low-cost chiar ne ajuta prin simpla lor existenta. Sa va explic.
Intai si intai, pana sa apara ele zborurile cu avionul erau extrem de scumpe. La noi cel putin costau enorm. Si acum costa enorm un Bucuresti – Cluj ori Bucuresti – Timisoara. Un low-cost pe aceleasi trasee costa MULT mai putin. Daca nu erau ele, nu ajungeau multi sa plece pe afara (si trenul e extrem de scump, iar autocarul este obositor).
In al doilea rand, companiile normale simt concurenta in ceafa. Au scazut si ele preturile. Au bagat oferte. Au si ele tarife conform solicitarilor: cursa asta este solicitata, deci nu avem reducere, cealalta nu este solicitata, deci e mai ieftina. Argumente economice extrem de solide.
In plus, rezervarea din timp poate genera achizitia la preturi foarte mici. De ce are interesul compania sa vanda cu 1 an inainte un bilet? Simplu: sa se asigure ca tot avionul va fi plin.
Nu in ultimul rand, prin intermediul low-costurilor am aflat pretul efectiv al zborurilor. Am aflat cam cat costa acea mancare care ni se serveste, am aflat cat sunt taxele de aeroport (unii calculau doar distanta si ziceau ca nu se justifica; apoi am aflat ca uneori taxele de aeroport sunt 0, alteori sunt chiar si 100 de euro) si am aflat ca a zbura cu avionul nu este atat de scump efectiv. Si atunci, de ce preturile alea uriase?
Inainte sa mergeti undeva cautati biete low cost, vedeti, macar comparativ, cat costa un low cost pana acolo. Ca hint, exista localitati unde nu aveti decat low-cost, caz in care trebuie sa multumiti din nou acestor companii aeriene. Localitatile mici, unde-s comunitati de romani, sunt operate doar de companiile low cost.
Low cost sau cursa normala? Alegerea este a voastra. Insa orice ati alege, ganditi-va ca acel pret mic al cursei normale este generat SI de concurenta acerba cu companiile low cost. Multumiti-le si profitati de acest lucru. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
1 thoughts on “Low cost sau cursa normala?”