Masina personala este pentru a merge in afara orasului

Masina personala este pentru a merge in afara orasului

 

Scriam, pe alt blog, un articol despre cateva proleme (trei, de fapt) pe care le ai/poti avea cand ai masina personala. Din multe puncte de vedere, a avea masina personala este costisitor, taxiul, cel putin in Bucuresti, fiind extrem de convenabil.

Exista, insa, situatii in care masina devine absolut necesara. O necesitate, nu un lux.

Si nu va ganditi la faptul ca mergi zilnic la Cluj si ca ar mai ok sa nu mai cari bagajele pe tren ori sa imparti compartimentul cu cine stie ce specimene. Desi discutia poate fi facuta si despre asta atunci cand din tren iti dispar lucruri de valoare (deci esti, in mod direct, afectat economic). Eu acum vorbesc despre altceva.

Si va dau un exemplu concret: celebra locatie Therme de la marginea Bucurestiului (vizavi de fostul complex Prisma). Din punctul meu de vedere, complexul ignora un public destul de numeros: cel fara masina personala. Poti sa nu ai masina din N motive, nu doar lipsa de bani este cauza.

Din ce citesc eu, acolo se poate ajunge STRICT cu masina. Nu e niciun autobuz care sa te lase FIX acolo, toate te lasa destul de departe, iar taxiurile sunt scumpe (le poti lua de undeva mai aproape,  dar tot nu-s ieftine). Mi se pare ca lucrurile sunt prost gandite, cineva, fie patronii complexului, fie primariile (habar n-am care, Otopeni ori Bucuresti) ar trebui sa se gandeasca si la acest public.

Tunel Metro Sun Plaza

Imi amintesc, in acest sens, discutiile despre gaselnita celor de la Sun Plaza, de a amenaja o intrare in mall direct de la metrou. Multi amici de-ai mei, parca nascuti in masina, imi spuneau ca habar n-au cat de folosita va fi acea intrare, ca oricum omul de mall are masina. Calculul patronilor mall-ului a fost corect, multa lume foloseste acea intrare in mall, ea reprezentand principalul avantaj al acestuia. Da, au vorbit cu factorii decizionali, au obtinut acordul Metrorex (Metrorex parca apartine de Ministerul Transporturilor, deci au vorbit acolo) si au facut o chestie care, intr-un final, e in folosul cetatenilor. Nu stiu daca or fi dat ceva bani pe sub mana, astept sa clarifice DNA-ul asta, dar, repet, au facut ceva in folosul unor cetateni, fara sa-i afecteze pe ceilalti.

Altcineva-mi soptea zilele trecute ca o chestie precum Therme l-ar putea convinge sa-si ia masina. Il intrebam de ce. Imi zicea: Nu merg saptamanal la munte si la mare; nu ar renta sa-mi iau masina. Daca, insa, fac distractii misto la marginea orasului, ar renta. Azi la Therme, saptamana viitoare la altceva prin Snagov, la vara gratare tot la marginea orasului…

Poza luata de aici
Poza luata de aici

Atunci mi-a venit ideea: nu cumva cineva isi doreste ca romanii sa aiba masina intr-o proportie mai mare? Pe de-o parte, interesul ar fi sa fie putine masini, ca oricum e trafic naspa in oras. Pe de alta parte, traficul greu din oras are avantajele sale certe: justifica investitii in pasaje si parcari (gen pasajul Basarab sau parcarea de la Universitate), justifica investitia in linii de metrou, justifica prezenta girofarului si a coloanei oficiale pentru tot felul de politicieni nu chiar importanti (nu ajungeam la timp, trebuia sa razbatem prin trafic).

Parcare universitate

Distractiile de la marginea orasului sunt ultima tentatie pentru cei fara masini. Treci peste probleme, cumperi cauciucuri auto vara, cauciuri de iarna, platesti taxele care trebuie platite si iti iei masina personala. Nu fac aici discutia despre anvelope auto, nu e nici timpul, nici locul. Spun doar ca, uneori, investitia poate renta.

Inca ceva, si cu asta termin: stiti de ce, zic unii, benzina nu se ieftineste la noi? Doua motive: nu are atatia clienti cati are in alte tari si nu avem taxe de autostrada. Pe romaneste: daca am avea mai multe masini, s-ar vinde mai multa benzina. Cumva, cu totii poate am avea benzina mai ieftina, chiar daca pe niste sosele mult mai aglomerate. Chiar daca nu am avea unde sa le parcam.

Recunosc, si mie-mi pare rau, intr-un fel, ca n-am masina personala sa merg la Therme. Probabil voi merge prin aprilie, sa treaca valul primilor curiosi, dar sa nu fie nici vara. Poate pana atunci fac vreo statie speciala vreunui autobuz ceva. Salutari MINUNATE tuturor!

1 thoughts on “Masina personala este pentru a merge in afara orasului

Lasă un răspuns