Miezul blogosferei

Acest articol va incerca sa raspunda la intrebarea CARE este miezul blogosferei. Desi raspunsul este simplu, prefer sa aleg varianta complicata …

Asadar, de la ce mi-a venit ideea? Pai de la proba pentru Superblog 2013, in care trebuie sa spun la ce ma duce cu gandul expresia miez de lapte.

Ca sa va zic la ce ma gandesc, va trebui s-o iau didactic  si sa vorbesc despre fiecare cuvant in parte. Asadar:

1. Miez

Conform Dex (dexonline, in varianta virtuala), miez ar insemna asa (pe scurt):
– Partea moale, interioara, a unui fruct; de multe ori, doar miezul poate fi mancat (la nuci de exemplu, unde coaja nu este comestibila);

– Partea cea mai centrala a unui lucru (daca ma pot exprima astfel);
– Partea esentiala a unei discutii (un miez al discutiei);
– Cu miez= substantial, important (o discutie cu miez);

Uneori, in limbaj uzual, miez inseamna si partea cea mai buna a unui fruct sau a unei mancari. La lubenita (pepene verde pentru nestiutori) de exemplu, (de ce e el fructul meu preferat am explicat candva) prin MIEZ eu inteleg fix partea aia cea mai de mijloc, care este si cea mai dulce (nu la toata partea comestibila, ci la cea mai din mijloc). Deci cand aud ca am consumat MIEZ de ceva, eu ma gandesc, INTOTDEAUNA, la partea cea mai buna a acelui ceva.

Exista insa si expresii negative cu miez, cele mai importante 2 expresii fiind: a te da miez (a-ti da prea mare importanta) si „a te crede miezul din dodoasca” (cu acelasi inteles). Oricum, ideea e simpla: miez e de obicei de bine; poate fi insa folosit si in sens peiorativ.

2. Lapte

Cu laptele situatia e nitel mai complicata. Asta pentru ca laptele nu este o expresie eminamente pozitiva.

Nu mai explic intelesul efectiv al cuvantului (toata lumea stie ce este acela lapte), asa ca trec la expresii (doar 3, cele reprezentative):

– A fi numai lapte si miere: a fi deosebit de amabil. O expresie asemanatoare, A CURGE NUMAI LAPTE SI MIERE, se traduce asemanator, a o duce extrem de bine.
– A avea dinti de lapte: a fi ne-experimentat, crud, prea tanar.
– A fi un papa-lapte: lipsit de personalitate.

Un singur amendament mai am de facut: Calea Lactee (Calea Laptelui) este galaxia „gazda” a sistemului nostru solar.

Sa ajungem acum la ce trebuie… Asadar…

3. Miez de lapte

Ce poate insemna, deci, miez de lapte:

1. Luand partea pozitiva a cuvantului MIEZ, ma gandesc ca ar putea sa insemne partea cea mai buna a laptelui. Au luat MIEZUL, deci au luat ce e mai bun. Ceva foarte-foarte bun, facut din lapte.

2. Din punct de vedere astronomic, miez de lapte ar putea fi interpretat si ca „centrul galaxiei noastre”. Galaxia noastra este Calea Laptelui…

3. Negativ nu prea pot interpreta… Dinti de (papa) lapte? Nu prea face sens…

4. Sa va mai zic alte cateva semnificatii (la ce m-am gandit pana sa vad despre ce e vorba):
– M-am gandit ca e o prajitura, care are forma unui miez de fructa. Fiind cu lapte, ma gandeam ca i-au pus denumirea miez de lapte.
– Ar fi putut fi, de asemenea, o smantana foarte cremoasa si foarte gustoasa (punctul 1 de mai sus). E MIEZUL, adica partea cea mai importanta a laptelui.
– Ar fi putut fi o reclama la niste produse farmaceutice sintetice, de genul calciului (tot pe principiul punctului 1). Calciul este PRIMUL lucru la care ne gandim cand spunem lapte… Si este cea mai valoroasa vitamina din lapte… Miezul #cumarveni
– Nu in ultimul rand, miez de lapte ar fi putut fi si un produs care sa aiba in mijloc lapte. De exemplu, o ciocolata care in mijloc are lapte (cum altele au lichior de exemplu). Sau niste bomboane de ciocolata umplute cu lapte

Ce este, de fapt, miez de lapte? Pai este un soi de branza, intre urda romaneasca si mozarella italieneasca. Cand zic MOZARELLA, zic pizza, deci abia astept sa vina o pizzerie care sa puna miez de lapte pe pizza. Daca este deja asa ceva, va rog sa imi dati de veste.

Totusi, de ce am pus titlul miezul blogosferei? Pai simplu: pentru ca aici trebuia sa ajung. Miezul blogosferei este, dupa mine, concursul Superblog. Aici e MIEZUL blogosferei. Crema-cremelor… Tot ce e mai bun in blogosfera este sau a trecut p-aici …

Totusi, daca Superblog este miezul blogosferei, aceasta postare poate fi considerata miezul miezului blogosferei, adica cea mai IMPORTANTA, INTELIGENTA si … LAPTOASA postare din concurs. Astept sa ma contraziceti… (Daca aveti curaj). Salutari MINUNATE tuturor!

5 thoughts on “Miezul blogosferei

  1. interesanta referirea la Calea Lactee…:)
    Pizza cu Miez de Lapte se poate face, dar acesta este adaugat de obicei la sfarsit pentru un gust mai proaspat (nu se va mai da la cuptor ca in cazul mozzarelei)

    1. Daca o bagam in cuptor se intampla ceva rau? Ca de obicei mozarella are rolul de a „lega” incredientele 🙂 Sau poate facem un fel de quatro-formaggi, si adaugam SI miez de lapte, pe langa mozarella 🙂

  2. Nu se intampla nimic rau cu Miezul de Lapte in cuptor, in afara de faptul ca acesta nu se va topi ca o mozzarella :), acesta fiind si motivul pentru care iti recomandam sa folosesti produsul proaspat pentru a-i simti mai bine aroma.

Lasă un răspuns